Thumbnail
Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Δραματικές καταστάσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας γιατί με τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές τους και τη μη τήρηση στοιχειωδώς των υποχρεώσεων τους  στη διεκπεραίωση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, καθώς και στην κάλυψη όλων των κενών σε διδακτικό προσωπικό με τον διορισμό εκπαιδευτικών και την πρόσληψη αναπληρωτών δημιουργούν δραματικές καταστάσεις για τη λειτουργία των σχολείων. 

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφού συναίνεσε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης (αντιδραστικό οπλοστάσιο ΟΟΣΑ 2011, ΕΕ, «Νέο Σχολείο») παραιτήθηκε, αφήνοντας σε εκκρεμότητα  μια σειρά ζητήματα και χωρίς να έχει διασφαλίσει την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

  • Οι αποσπάσεις για χιλιάδες συναδέλφους είναι σε εκκρεμότητα. Να ανακοινωθούν και να υπογραφούν τώρα οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ.

  • Ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν, πότε και πώς θα γίνουν προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, σκόπιμα αφήνεται να εννοηθεί από δηλώσεις στον τύπο ότι δύσκολα θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις.

  • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών είναι κυριολεκτικά στον αέρα, αφού οι αιτήσεις πρέπει να επαναληφθούν λόγω παραλείψεων του υπουργείου, αλλά και λόγω ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα η επανάληψη της διαδικασίας των αιτήσεων που ορίστηκε, πέρα από την ταλαιπωρία των αναπληρωτών θα δημιουργήσει και νέα καθυστέρηση σε όλη την διαδικασία των προσλήψεων.

  • Ο αριθμός των κενών… ποικίλει από μέρα σε μέρα, ενώ με βάση τα στοιχεία της χρονιάς 2014 - 1015, οι αναπληρωτές που εργάστηκαν στη Δευτεροβάθμια ήταν 5.444, οι συνταξιοδοτήσεις 1.527  και πολλά κενά παρέμειναν ακάλυπτα, άρα μιλάμε για περισσότερα από 7.000 κενά.

  • Το συνολικό μέγεθος των πιστώσεων για τις προσλήψεις των αναπληρωτών και το από πού αυτές θα εξασφαλιστούν,  αποτελεί επίσης ζητούμενο, αφού μόνο ένα ποσοστό τους θεωρείται ότι έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ. Απαιτούμε άμεση κρατική επιχορήγηση για το διορισμό εκπαιδευτικών και την πρόσληψη αναπληρωτών, η οποία να είναι ανεξάρτητη από την υλοποίηση του προγραμματισμού μέσω ΕΣΠΑ..

Για όλα τα παραπάνω την ευθύνη έχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, η οποία δεν δρομολόγησε τις αναγκαίες λύσεις στα άμεσα προβλήματα της εκπαίδευσης και τα οποία πλέον καλείται να λύσει η υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Οι  αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης δημιουργούν αγωνία, ανασφάλεια και  αβεβαιότητα και έχουν φέρει ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού δυναμικού και τους αναπληρωτές συναδέλφους μας στα όριά του! Η τακτική αυτή, στα πλαίσια της καπιταλιστικής και μνημονιακής βαρβαρότητας και της προώθησης της πολιτικής ΕΕ – ΟΟΣΑ για ελαστικοποίηση της εργασίας και λιτότητα, λιπαίνει το έδαφος του εργασιακού κανιβαλισμού.

Απαιτούμε άμεσα να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα στην εκπαίδευση με βάση τις προτάσεις του κλάδου για μαζικούς διορισμούς, προσλήψεις αναπληρωτών, λιγότερους μαθητές στα τμήματα, έκτακτη επιχορήγηση των σχολείων, επαναλειτουργία της πρόσθετης και ενισχυτικής, κ.ά.

Το Δ.Σ. καλεί τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι ΕΛΜΕ στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και στην περιφερειακή Διεύθυνση :

Τετάρτη 9/9 Δ/ση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 10/9 Δ/ση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 17/9 Δ/ση περιφερειακής Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας.                                    

Ο Πρόεδρος

Ζαγανίδης Χρήστος

Η Γραμματέας

Παπαδοπούλου Φωτεινή


Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

προξένου Κορομηλά 51

[email protected]

                                          

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synedriasi
ΚΥΣΕΕΠ: Συνεδρίαση την Τρίτη (02/04) για επικύρωση κενών και Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2024
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου από τους Αιρετούς ΚΥΣΕΕΠ Γεωργία Μπουλμέτη και Βασίλη Βούγια
ΚΥΣΕΕΠ: Συνεδρίαση την Τρίτη (02/04) για επικύρωση κενών και Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2024
ΕΜΠ
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή νέας επιχειρηματικότητας
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτιά του Ιδρύματος στη σχετική μελέτη, δήλωσε ότι η συμβολή...
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή νέας επιχειρηματικότητας