Thumbnail
Λεπτό - προς λεπτό το αποτρόπαιο θέαμα

Τα μέλη της ISIL έδωσαν στη δημοσιότητα πρωτοφανούς ωμότητας φωτογραφίες από ομαδικές εκτελέσεις Ιρακινών στο Τικρίτ - Οι αρχές επιβεβαιώνουν πως είναι αυθεντικές - Έτοιμη για την επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ η ιρακινή κυβέρνηση - Σε θέση μάχης οι στρατιωτικές δυνάμεις - Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι πρωτοφανούς ωμότητας εικόνες με ομαδικές εκτελέσεις ομήρων την ώρα που εκτελούνται από ισλαμιστές αντάρτες της ISIL, που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η αυθεντικότητα των φωτογραφιών επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία ισχυρίζεται ότι γνωρίζει για ομαδικές εκτελέσεις στο Τικρίτ.

Οι εκτελέσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν μετά την κατάληψη της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τις προηγούμενες ημέρες και δημοσιεύθηκαν σε ισλαμική ιστοσελίδα. 

Όπως φαίνεται από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες, πρόκειται για στρατιώτες του Ιράκ που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, αν και φορούν πολιτικά ρούχα. Οδηγήθηκαν στον τόπο εκτέλεσης και τελικά εκτελέστηκαν μαζικά, αφού ήταν δεμένοι πιασθάγκωνα, ο ένας δίπλα στον άλλο και εκτελούνταν σχεδόν εξ' επαφής από τους αντάρτες, σύντροφοι των οποίων τραβούσαν τις φρικιαστικές φωτογραφίες. Μάλιστα, φρόντισαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και των πτωμάτων, μετά την ωμή εκτέλεση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη, ενώ μεγάλο τμήμα του στρατού στο Ιράκ έχει συγκεντρωθεί στην πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, με σκοπό την ανακατάληψη του Τικρίτ από τους Ισλαμιστές αντάρτες και οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν πρόκειται «να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια» αν δεν συσταθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα κυβέρνηση.  Πάντως, ήδη βρίσκεται στην περιοχή το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, ώστε η χώρα «να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το γειτονικό Ιράν τάσσεται κατά «οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ.  «Το Ιράκ έχει την απαραίτητη δυνατότητα και την προετοιμασία για να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Κάθε δράση που θα περιπλέξει την κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι προς όφελος της χώρας αυτής και της περιοχής», δήλωσε η Αφχάμ, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός και η κυβέρνηση του Ιράκ θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν τη «συνομωσία».

Οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζουν ευρεία αντεπίθεση και έχουν ενισχύσει τις άμυνές τους στη Βαγδάτη μετά την επίθεση-αστραπή που εξαπέλυσαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Το ΙΚΙΛ έχει ήδη καταλάβει ολόκληρη την επαρχία Νινευή και την πρωτεύουσά της Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την πόλη Τικρίτ και άλλες περιοχές των επαρχιών Σαλαχεντίν, Ντιγιάλα και Κιρκούκ.

Την ίδια ώρα, σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι - 12 κατά το Γερμανικό. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε τέμενος στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και από αυτήν τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, με ιατρικές πηγές και με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα Alsumaria News.

279 αντάρτες νεκροί το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 279 «τρομοκράτες» τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ετοιμάζουν αντεπίθεση για να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι δυνάμεις της Βαγδάτης «ανέλαβαν πρωτοβουλία», διαβεβαίωσε ο αντιστράτηγος Κάσεμ Ατα, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. 

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δημοσιεύουν τακτικά απολογισμούς από τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών με τις απώλειες στις τάξεις του εχθρού να είναι πάντα μεγάλες, ενώ οι δικές τους είναι πάντα μικρές. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε άρχισαν την περασμένη εβδομάδα μια πολύ μεγάλη επιχείρηση στο Ιράκ με την υποστήριξη των οπαδών του έκπτωτου καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. 

Σε διάστημα τριών ημερών -την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη- κυρίευσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, τη Μοσούλη και την επαρχία της Νινευί (βόρεια), το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, καθώς και περιοχές της επαρχίας Ντιγιάλα (ανατολικά) και του Κιρκούκ (βόρεια). 

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που υποστηρίζονται από μαχητές φυλών αρχίζουν να εμφανίζονται δυναμικές. Χθες ανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων Ισάκι και Μουατάσαμ στην επαρχία Σαλαχεντίν, όχι μακριά από τη Βαγδάτη.

ΠΗΓΗ: protothema.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα