Thumbnail
Ενοικίαση και πώληση κτιρίων σχεδιάζει ο Φορτσάκης

Σε αναζήτηση χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από την κρατική χρηματοδότηση, βρίσκονται πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ήδη οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δρομολογούν τη δημιουργία επώνυμων εδρών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες θέσεις μελών ΔΕΠ, προωθείται η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων (με την ενοικίαση ή την πώληση κτιρίων), ενώ επεκτείνονται οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ την τελευταία εξαετία έχει μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70%, το διδακτικό προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται στον βαθμό που απαιτείται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους διοικητικούς υπαλλήλους. Οι διοικήσεις των μεγάλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να σταθούν … στα πόδια τους, αναζητούν χρηματοδότηση και από τον ιδιωτικό τομέα, θέμα το οποίο θεωρούνταν «ταμπού» πριν από λίγα χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί είτε μέσω ενοικίασης είτε πώλησης κτιρίων.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν 5 προτάσεις από ιδιώτες για τη δημιουργία επωνύμων εδρών και άλλες δύο στα σκαριά.

Στο ΤΕΙ Πειραιά οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις και η παροχή υπηρεσιών, όπως σεμινάρια, εκπόνηση μελετών κ.α., απέφεραν στο ίδρυμα καθαρά κέρδη ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ όταν η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες και την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους έφτασε στα 3,4 εκατ. Ευρώ.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο επιχειρείται περαιτέρω άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο με συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη και από τις οποίες εκτιμάται ότι δεν θα έρθουν και χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία επώνυμων εδρών, ενώ στο Πάντειο γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς.

Ενοικίαση και πώληση κτιρίων σχεδιάζει ο  Φορτσάκης

Χαρακτηριστικό για τους σχεδιασμούς ξεπουλήματος της Παιδείας είναι οι δηλώσεις και τα όσα αναφέρει ο κ. Φορτσάκη στο «ΕΘΝΟΣ».

Συγκεκριμένα, σχέδιο  για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενοικίαση ή πώληση κτιρίων, επεξεργάζεται η διοίκηση του ΕΚΠΑ.

Όπως τόνισε στο «ΕΘΝΟΣ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών θ. Φορτσάκης, «είμαστε σε φάση πλήρους καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος προκείμενου να δούμε πως μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε». Πρόσθεσε πως μελετάται «ποια κτίρια θα μπορούσαμε να ενοικιάσουμε να πουλήσουν ή να τα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες του ιδρύματος. Υπάρχουν κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ