Thumbnail
Τεχνολογία

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

40 φορές γρηγορότερο από το 4G και 10 φορές από το καλωδιακό Google Fiber, θα μπορεί να μεταφέρει video 8K. 

Σύμφωνα με τη Nokia, το δίκτυο 5ης γενιάς έχει ταχύτητα 10 Gigabit το δευτερόλεπτο, δηλαδή αρκετά γρήγορο ώστε μια ολόκληρη ταινία HD να κατεβεί στη συσκευή μας σε λίγα δευτερόλεπτα. Κι αν περιμένουμε μερικά λεπτά, θα κατεβεί μια ολόκληρη ταινία σε ανάλυση 8Κ, δηλαδή σε καθαρότητα διπλάσια από του 4K και 16 φορές καλύτερη από αυτό που σήμερα αποκαλούμε Full HD.

Γιατί το δίκτυο 5G θα αλλάξει τον κόσμο;

Αν και τo 5G της Nokia είναι πέντε χρόνια μακριά, η εξέλιξή του είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ τη δική της εκδοχή (αν και σε μικρότερες ταχύτητες, περίπου 7,5 Gbps) έχει ανακοινώσει η Samsung.

Οι ταχύτητες αυτές μπορεί να δείχνουν καλές στη θεωρία, αλλά στην πράξη -όπως συμβαίνει και σήμερα με το 4G- ίσως δεν είναι και τόσο υψηλές. Ωστόσο η Nokia τονίζει πως ακόμα και με 100 Megabits το δευτερόλεπτο (δηλαδή το 1/10 της μέγιστης ονομαστικής ταχύτητας, αλλά και πάλι 4 φορές ταχύτερο από το ταχύτερο 4G) θα είναι δυνατόν να μεταφέρουμε τεράστια ποσά πληροφορίας και να εκτελούμε εργασίες όπως το να κινούμε ρομπότ σε τέλειο συγχρονισμό με τις κινήσεις του σώματός μας. Επίσης η χωρητικότητα του δικτύου θα αυξηθεί κατά 10.000 φορές, πράγμα που θα επιτρέψει σε δισεκατομμύρια συσκευές (τηλέφωνα, ταμπλέτες, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές κάθε είδους, εργαλεία κ.λπ.) να συνδέονται στο Internet ταυτόχρονα και με υψηλές ταχύτητες.

Τα προβλήματα

Φυσικά, όλα αυτά έρχονται με τις αντίστοιχες τεχνικές δυσκολίες. Υψηλότερες ταχύτητες σημαίνει υψηλότερες συχνότητες και εδώ έρχονται οι ανυπέρβλητοι νόμοι της φυσικής: όσο υψηλότερη η συχνότητα τόσο μικρότερη η απόσταση που ταξιδεύει το σήμα και τόσο δυσκολότερο είναι να ξεπεράσει κτίρια και τοίχους. Θα χρειαστούν, συνεπώς, περισσότερες κεραίες, ακόμα και στην κορυφή της κάθε κολώνας της ΔΕΗ, ή στην ταράτσα κάθε κτιρίου, πράγμα που -γνωρίζοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης- θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ποια θα είναι η λύση; Κανείς δεν ξέρει ακόμα.

Ύστερα είναι το κόστος του data. Πόσο θα χρεώσει η εταιρεία κινητής τα Gigabyte που θα κατεβάζουμε; Ως τότε οι τιμές θα έχουν πέσει, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μια λύση θα είναι η μεταφορά όχι από το κάθε τηλέφωνο προς την κεραία, αλλά από τηλέφωνο σε τηλέφωνο απευθείας εφόσον βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Λογικά, όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν. Οι εταιρείες και οι επιστήμονες έχουν μπροστά τους πέντε ολόκληρα χρόνια.

Η Nokia έφτιαξε το ταχύτερο 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο - fortunegreece.com

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgiadis
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»
«Δεν έγινε ένα έγκλημα, όπως λένε από το πρωί έως το βράδυ. Ο Καραμανλής ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Ο Μητσοτάκης ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Άρα,...
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»