Thumbnail
"Τρίπλες" για να απορροφηθούν οι αντιδράσεις

Σε μία νέα πρόταση που έχει ως στόχο να άρει τις επιφυλάξεις των βουλευτών κατέληξε η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του Αθανάσιου Τσαυτάρη σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" . Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία δύο συν μίας κατηγοριών γάλακτος.

1. Το παστεριωμένο, υποκατηγορία του οποίου θα είναι το "Γάλα Ημέρας". Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση το "Γάλα Ημέρας" θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός ενεός 24ωρου και θα είναι διαθέσιμο στους καναλωτές για δύο επιπλέον μέρες. Τα υπόλοιπα γάλατα της κατηγορίας θα έχουν διάρκεια 6 και πλέον ημερών ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί ο κάθε παραγωγός.

2. Το Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, το σημερινό "Υψηλής παστερίωσης", η διάρκεια ζωής του οποίου θα εκτείνεται για περισσότερες απο 10-15 μέρες.

Η τρόικα συμφώνησε σε αυτή την ρύθμιση, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μένει ωστόσο να φανεί αν θα συμφωνήσουν και οι "αντάρτες" των δύο κομμάτων.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δεν συμμετείχε στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη, όπως αποκάλυψε η "Κ", δημοσιοποίησε εγγράφως την πρότασή του, η οποία αν και προσεγγίζει, είναι σαφές ότι δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική.

«Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;" δήλωσε ο κ. Χαροκόπος. "Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου "φρέσκο", θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την ΕΒΓΑ της γειτονιάς. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες αναμένεται να είναι οι συναντήσεις που θα έχει απόψε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού