Thumbnail
Πόσο βαθιές είναι οι «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά των ομίλων

Υπό το βάρος της υπερχρέωσης και τις πιέσεις των τραπεζών, τα δύο συγκροτήματα εμφανίζονται έτοιμα να συνενωθούν, γεγονός που φέρνει ανακατατάξεις στον ελληνικό Τύπο.

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου φέρνει η πολυσυζητημένη, την τελευταία τριετία, συμφωνία ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Επειτα από συνεχόμενες διαφωνίες που απομάκρυναν δύο φορές το ενδεχόμενο συνεργασίας, φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπό το βάρος της υπερχρέωσης και των πιέσεων των τραπεζών ο κύβος ερρίφθη: ΔΟΛ και Πήγασος είναι έτοιμοι να συνενωθούν.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα υπάρξει διοικητικο-οικονομική συγχώνευση των δύο συγκροτημάτων με τη δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου ομίλου. Κάτι μάλιστα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς τον Οκτώβριο έρχονται τα στρες τεστ των τραπεζών, οι οποίες θέλουν να έχουν διευθετήσει τα «κόκκινα» δάνεια που διαθέτουν και ειδικά τα υψηλά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δώσει.

 

Νέα εταιρεία

 

Το σχέδιο φαίνεται να οδηγεί προσεχώς, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ίσως και μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, στην έκδοση από τη νέα εταιρεία μιας καθημερινής εφημερίδας και δύο κυριακάτικων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πιο πιθανόν είναι να παραμείνουν στα περίπτερα «Τα Νέα» μέχρι και το Σαββατοκύριακο, «Το Βήμα της Κυριακής» και το «Εθνος της Κυριακής». Αυτό σημαίνει ότι προσεχώς θα μπει λουκέτο στο καθημερινό «Εθνος», καθώς «Τα Νέα», παρά την πτώση τους, εξακολουθούν να διαθέτουν τις περισσότερες πωλήσεις στον καθημερινό Τύπο.

Οι δύο κυριακάτικες εφημερίδες θα παραμείνουν στα περίπτερα για να διατηρήσουν το σημαντικό μερίδιο αγοράς που διαθέτουν. Η συνένωση μάλιστα είναι αναμενόμενο να οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό και συμφωνίες ως προς τις προσφορές που δίνονται στην αγορά των κυριακάτικων φύλλων και θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της διαφήμισης, κάτι που ενδέχεται να ενδυναμώσει τις δύο εφημερίδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες που εμπλέκονται (Alpha, Εθνική πρωτίστως και Πειραιώς, Eurobank δευτερευόντως) για την ώρα δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων των δύο ομίλων, καθώς υπάρχει και ο ασφυκτικός έλεγχος της BlackRock, φαίνεται όμως να έχουν συμφωνήσει σε «πάγωμα» καταβολής δόσεων και τοκοχρεολυσίων για ένα χρονικό διάστημα κάτι που θα δώσει σημαντική ανάσα στον υπό δημιουργία νέο όμιλο. Δεν αποκλείεται βέβαια και η κεφαλαιοποίηση χρεών (περισσότερα για τα οικονομικά σε διπλανό ρεπορτάζ).

Την ίδια ώρα, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και λέγεται ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτήν θα έχει η πλευρά Μπόμπολα, λόγω και της διαφοράς που υπάρχει στην αξία των δύο συγκροτημάτων, ώστε στον νέο όμιλο η συμμετοχή των δύο πλευρών να είναι σχεδόν ίδια.

Παράλληλα βέβαια αναμένονται περικοπές όχι μόνο σε αμοιβές στελεχών αλλά και σε προσωπικό. Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει κλείσιμο κάποιων εκ των ιστοσελίδων που διαθέτουν οι δύο εκδοτικοί όμιλοι με τη δημιουργία ενός κοινού μεγάλου ντεσκ. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει με έντυπα όπως η «Ημερησία» (Πήγασος) και άλλα που διαθέτουν οι δύο όμιλοι.

 

Τα έντυπα

 

Θεωρείται πιθανό να υπάρξει συρρίκνωση εκδόσεων, με ορισμένα έντυπα να κλείνουν οριστικά, άλλα να μετατρέπονται σε ένθετα των εφημερίδων, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένα να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του νέου συγκροτήματος. Συνολικά πάντως όπως λέγεται, προβλέπεται μείωση αμοιβών και προσωπικού που θα αγγίζει περίπου το 40% της υφιστάμενης κατάστασης των δύο ομίλων.

Το σίγουρο είναι ότι αν αυτή η τρίτη (και φαρμακερή;) επιχείρηση συγχώνευσης ΔΟΛ και Πήγασου επιτευχθεί, θα σημάνει και τη σημαντική αλλαγή του μιντιακού σκηνικού στη χώρα. Η δημιουργία ενός τόσο ισχυρού εκδοτικού ομίλου, ο οποίος μάλιστα θα κατέχει και περίπου το 52% του Mega (Τηλέτυπος), είναι σαφές ότι θα έχει οικονομικές, επιχειρηματικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις.

Ανακατατάξεις όμως αναμένονται και στον υπόλοιπο χώρο των ΜΜΕ καθώς εδώ και καιρό υπάρχει κινητικότητα. Ο Γ. Κουρτάκης που εκδίδει «Τα Παραπολιτικά» κινήθηκε κάποια στιγμή για την απόκτηση της εφημερίδας «Επενδυτής», κάτι που τελικά δεν προχώρησε, ενώ διαθέτει ήδη ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό και σχεδιάζει να αποκτήσει κι έναν αθλητικό. Μπορεί επίσης να μην επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να κινείται για την απόκτηση των «Εspresso» και «Δημοκρατία», ιδιοκτησίας Γιάννη Φιλιππάκη, φαίνεται όμως αντίθετα να ισχύει το ενδιαφέρον του τελευταίου για την απόκτηση του «Ελεύθερου Τύπου» των Μπενέκου – Σκαναβή, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η κινητικότητα αυτή δεν αποκλείεται σύντομα να επεκταθεί και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς νέα πρόσωπα, κυρίως από τον εφοπλιστικό χώρο, ακούγεται ότι ενδιαφέρονται να εμπλακούν στον χώρο.

 

-----

Διασωληνώνονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Πόσο βαθιές είναι οι «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά των ομίλων

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ενα τεράστιο βουνό από τραπεζικά δάνεια ύψους 286 εκατ. ευρώ και συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ αποτελούν τη μεγάλη «πρόκληση» της επιχειρούμενης συγχώνευσης μεταξύ των δύο οικονομικά ημιθανών εκδοτικών ομίλων Πήγασος και ΔΟΛ.

Η «διευθέτηση» αυτών των υποχρεώσεων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για τις δύο εταιρείες, οι οποίες υπό τη σκέπη ενός ενιαίου ομίλου στο μέλλον θα επιδιώξουν να παραμείνουν εν ζωή και να αποφύγουν τον βέβαιο δρόμο της πτώχευσης, διατηρώντας ένα μέρος μόνο των σημερινών δραστηριοτήτων τους και του προσωπικού τους, που αριθμεί συνολικά 1.400 εργαζόμενους.

Με βάση τα τραπεζικά κριτήρια βιωσιμότητας, κανένας από τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους δεν είναι σε θέση να αντλήσει φρέσκο χρήμα και να σταθεί όρθιος. Αν δεν υπήρχαν οι «καλές σχέσεις» με τις τράπεζες που εξασφάλισαν την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού φέτος και πέρυσι, οι δύο επιχειρήσεις θα είχαν ήδη πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις θα αποφασίσουν τελικά οι τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές να κρατήσουν «διασωληνωμένες» τις δύο επιχειρήσεις Τύπου, εγκρίνοντας το όποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης υποβληθεί το προσεχές διάστημα. Και φυσικά ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν, στο πλαίσιο αυτό, θα αποδεχθούν λύσεις όπως η διαγραφή απαιτήσεων, η δραστική επιμήκυνση των δανείων, ή -όπως είναι και το πιθανότερο- η μετοχοποίηση ενός μεγάλου μέρους των χρεών των δύο εταιρειών που θα καταστήσει υπολογίσιμους μετόχους πλέον τις πιστώτριες τράπεζες δίπλα σε όσους εκ των δύο βασικών μετόχων υποχρεωθούν ή συναινέσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να υλοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Δεδομένου ότι ο ΔΟΛ έχει τεθεί εκτός χρηματιστηρίου, αλλά ο Πήγασος παραμένει ακόμη εντός, με μόλις το 12,5% (+6% που κατέχει ο Π. Κυριακίδης της ΝΕΠ Εκδόσεις) των μετοχών του να βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά, είναι αρκετά πιθανό το σενάριο η εταιρική συγχώνευση να δρομολογηθεί μέσω της απορρόφησης του ΔΟΛ από τον Πήγασο.

Ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη έχει κεφαλαιακή «τρύπα» 71,052 εκατ. ευρώ (αρνητικά ίδια κεφάλαια) σύμφωνα με την τελευταία του λογιστική κατάσταση, πέρυσι «παρήγαγε» ζημιές 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό 135,891 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 216,051 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο όμως, ο όμιλος βάζει στο ταμείο του λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ από τις εκδοτικές και λοιπές δραστηριότητες (συμμετέχει σε συνολικά 16 εταιρείες εκδόσεων, εκτυπώσεων, ψηφιακών μέσων, διανομής Τύπου κ.ά.), με αποτέλεσμα όσες κινήσεις μείωσης του λειτουργικού του κόστους κι αν έχει κάνει, τα λεφτά να μη φτάνουν.

Η εικόνα για την «Πήγασος Εκδοτική» της οικογένειας Μπόμπολα δεν είναι πολύ διαφορετική. Ο όμιλος βαρύνεται από συνολικές υποχρεώσεις 184,2 εκατ. ευρώ, ενώ χρωστά στις τράπεζες (κυρίως στην Alpha Bank και στην Εθνική, μέσω ομολογιακών δανείων και δευτερευόντως στην Πειραιώς και τη Eurobank) πάνω από 150,3 εκατ. ευρώ, κυρίως σε βραχυπρόθεσμα δάνεια. Την ίδια στιγμή, εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 67,6 εκατ. ευρώ λόγω των συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων, ενώ πέρυσι (2013) οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στα 80,1 εκατ. ευρώ και οι ζημιές του ξεπερνούσαν τα 31 εκατ. ευρώ.

Στο κάδρο βρίσκεται και η εταιρεία Τηλέτυπος (MEGA), στην οποία συμμετέχουν κατά 32,7% και 22% αντίστοιχα ο Πήγασος και ο ΔΟΛ, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν θα ενταχθεί στο ενιαίο σχήμα. Η εταιρεία βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό 122 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 172 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 είχε ζημιές 20,4 εκατ. ευρώ και έσοδα 77,3 εκατ. ευρώ.

 

 

Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα