Thumbnail
Υπουργός Παιδείας

«Σύντομα θα γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας και Εκκλησίας, για την αξιοποίηση της περιουσίας της». Αυτό δήλωσε το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είχε συγκροτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο δεν είχε ποτέ λειτουργήσει και εκτίμησε ότι με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και την επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο για την εκκίνηση του διαλόγου μπαίνουν «οι σωστές βάσεις για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς υποστήριξε, εξάλλου, ότι η επιστροφή των αιώνιων φοιτητών στα Πανεπιστήμια δεν κοστίζει στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας τούς δίνει τη δυνατότητα να επανεγγραφούν μόνον εάν το επιθυμούν.

Προανήγγειλε, επίσης, ενημερωτικές συναντήσεις του με όλους τους προκατόχους του στο υπουργείο, μετά τη Μαριέττα Γιαννάκου.

Πιο αναλυτικά σε συνέντευξή του στους Νότη Παπαδόπουλο, Γιώργο Παπαχρήστο και Βασίλη Χιώτη, ο υπουργός Παιδείας είπε:

Για τα Πανεπιστήμια:

«Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, οι καθηγητές αξιολογούνται κατά την κρίση τους και κατά την εξέλιξή τους. Πολλά τα ιδρύματα το έχουν καθιερώσει αυτό. Στο Πολυτεχνείο, από το οποίο προέρχομαι, γινόταν κάθε χρόνο. Αυτό που μπερδεύεται συνήθως, είναι ότι η αξιολόγηση των καθηγητών σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου γίνεται έτσι. Αυτό που κι εμείς έχουμε εγκαινιάσει σιγά σιγά και το ακολουθούμε, είναι η αξιολόγηση πανεπιστημιακών τμημάτων ένα προς ένα σε σχέση με το πώς πηγαίνουν, πώς προχωρούν. Πέρασε όλο το ελληνικό πανεπιστήμιο από αυτή τη διαδικασία και συνεχίζουν σε αυτή τη γραμμή χωρίς κανένα πρόβλημα.

»Τι θα πει "αξιολογούνται" οι καθηγητές; Ο καθηγητής αξιολογείται στη διαδρομή της πανεπιστημιακής του καριέρας από το διδακτικό και ερευνητικό του έργο και βάση τέτοιων αξιολογήσεων προκύπτει η προαγωγή του ή όχι»

Για την επαφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους προηγούμενους υπουργούς

«Εμείς το κάνουμε συστηματικά αυτό, ξεκινήσαμε από την κυρία Γιαννάκου, προχωρήσαμε στον κ. Παπαθεοδώρου και τώρα σιγά σιγά στο μέτρο και διαθέσιμο χρόνο θα δω όλους όσοι πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας από την εποχή της κυρίας Γιαννάκου και μετά».

Για τους «αιώνιους φοιτητές»:

«Υπάρχει ένα ψιλο-πρόβλημα, ότι κάποτε γράφονταν ένας φοιτητής, μετά κατά κάποιο τρόπο αποσύρεται από τις σπουδές, άρα μπαίνει σε έναν κατάλογο αιώνιων φοιτητών. Όποτε θελήσει να επαναγραφεί, είναι ένα απλό πάτημα κουμπιών για να επαναγραφεί, αυτό είναι το μόνο λειτουργικό κόστος στα πανεπιστήμια. Από εκεί και πέρα, είναι ψευδο-πρόβλημα, διότι οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές αφενός δεν κοστίζουν τίποτα και αφετέρου η διαγραφή τους είναι μια τεράστιου μεγέθους διοικητική πράξη, διότι για να διαγραφεί χρειάζεται να γίνει διαπιστωτική πράξη για καθένα φοιτητή χωριστά».

Για την εκκλησιαστική περιουσία και την πρωτοβουλία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, για διάλογο Πολιτείας-Εκκλησίας

«Νομίζω και η επιστολή του Αρχιεπισκόπου και η ανταπαντική επιστολή του Πρωθυπουργού βάζουν σωστές βάσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Λένε πράγματα που συγκλίνουν κατά τη γνώμη μου. Θα γίνει σύντομα η πρώτη επίσημη συνάντηση Πολιτείας και Εκκλησίας, στο πλαίσιο μιας επιτροπής που έχει ήδη νομοθετηθεί, όπου θα τεθεί κι αυτό το θέμα λεπτομερειακά. Είναι επιτροπή της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία όμως δεν είχε συνεδριάσει ποτέ. Την ενεργοποιούμε και θα γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση».

Τέλος για τα φροντιστήρια και τη λειτουργία τους ο Αριστείδης Μπαλτάς είπε: «Το φροντιστήρια τις μέρες αυστηρά της αργίας δεν πρέπει να κάνουν μάθημα».

Πηγή: tanea.gr

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε 200€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη