Thumbnail
Γεωργία

Η Βάρνα στη Βουλγαρία ονομαζόταν Στάλιν, το Σταλιναμπάντ στο Τατζικιστάν ονομάζεται σήμερα Ντουσανμπε. Η πόλη Σταλίνο στο Αζερμπαϊτζάν ονομάζεται Τσαϊλι. Στην Ανατολική Γερμανία η Στάλινσταντ είναι σήμερα η Eisenhuttenstadt και το πρώην Σταλίνο στην Ουκρανία είναι το σημερινό και γνωστό από τα γεγονότα Ντονέτσκ.

Παρ΄ όλο που ο πρώην σοβιετικός ηγέτης και ότι σχετίζεται με την παλαιά Σοβιετική Ένωση έχει σβηστεί από το χάρτη ή γίνεται προσπάθεια να σβηστεί, τα αγάλματά του έχουν όλα κατεβεί εκτός από τη Γεωργία που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η αποκαθήλωση του Στάλιν άρχισε από τον Νικήτα Χρουστσόφ και τον περίφημη "μυστική του έκθεση" του 1956.

Ομως στην Γεωργία ο Στάλιν εξακολουθεί να θεωρείται ένας μεγάλος ήρωας. Στην πόλη Γκόρι, που είναι και η γενέτειρα του Στάλιν, ακόμη και σήμερα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Μουσείο που έχουν χτίσει και γιορτάζουν τα γεννέθλιά του.

Το μουσείο χτίστηκε το 1957 από το Γεωργιανό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οταν απαγορεύτηκαν και δια νόμου όλα τα σοβιετικά σύμβολα το καθεστώς της Γεωργίας, τον Ιούνιο του 2010, νύχτα και με ισχυρή αστυνομική δύναμη κατέβασε το άγαλμα, 6 μέτρων, του Στάλιν απο την κεντρική πλατεία της πόλης. Οι κάτοικοι στιγμιαία υπέργραψαν ψήφισμα για την αποκατάσταση του αγάλματος και τώρα αυτό βρίσκεται μέσα στο μουσείο του Στάλιν, 500 μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία.

Η Γεωργία ήταν η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Κι όμως σήμερα, το 68% των Γεωργιανών περιγράφουν τον Στάλιν ως έναν "συνετό ηγέτη" σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το 2013. Εκτός από τη Γεωργία, και στην ίδια τη Ρωσία παρατηρείται αύξηση όσων στηρίζουν το έργο και τη μνήμη του Στάλιν.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα