Thumbnail
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στη δοκιμασία των συναδέλφων του 2ου Γυμνασίου Νάξου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για το τραγικό γεγονός στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο, λόγω ατυχήματος σε σχολικό περίπατο, μαθητή της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Νάξου, γεγονός για το οποίο εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας μαζί με τα θερμά συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στους οικείους του και με αφορμή την εξελισσόμενη δίκη, επισημαίνουμε ξανά τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί ζουν στους ίδιους χώρους με τους μαθητές τους, που συχνά είναι κακοσυντηρημένοι ή ακατάλληλοι και ενέχουν κινδύνους για όλους. Οι προσπάθειες που γίνονται, για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, μέσω ανταλλαγής εγγράφων με τους αρμόδιους φορείς, είναι, κατά κανόνα, αναποτελεσματικές και ατελέσφορες, αν δεν αντιμετωπίζονται από όλους με τη δέουσα ευαισθησία, σοβαρότητα και κυρίως, αν δεν διατίθενται οι αναγκαίοι πόροι από την πολιτεία.

Οι μαθητές, είναι παιδιά γεμάτα ενέργεια, ανησυχίες, απρόβλεπτα στις αντιδράσεις, πολλές φορές επιπόλαια ή παρορμητικά, που υποτιμούν τους κινδύνους. Παράλληλα, η ασφάλεια όλων των χώρων, όπου κινούνται μαθητές, δεν μπορεί να επαφίεται στην ευαισθησία, τη διορατικότητα ή την προσωπική επιμονή του κάθε εκπαιδευτικού. Πρέπει να είναι υπόθεση διαδικασιών και αρμοδίων-ειδικών φορέων, που τη διασφαλίζουν και μεριμνούν για αυτή συστηματικά.

Βεβαίως, πάντα θα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ή επικίνδυνες συμπεριφορές που δεν μπορούν να αποτραπούν. Οι κίνδυνοι, όμως, με προϋποθέσεις, όπως οι παραπάνω, θα περιορίζονται ή θα εκμηδενίζονται.

Ειδικά για τους σχολικούς περίπατους και τις εκδρομές:
 

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν δίνει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να απαιτήσει αυξημένα μέτρα ασφάλειας ή να αρνηθεί προκειμένου να συνοδεύσει μαθητές σε περίπατο, παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει το χώρο που πρόκειται να επισκεφτεί. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, 3 χρόνια μετά, το νομικό πλαίσιο αφήνει τους εκπαιδευτικούς «ξεκρέμαστους».

Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται, πολύ συχνά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην ευθύνη του για την ασφάλεια των μαθητών του και στις επιθυμίες τους (που κατανοεί και συμμερίζεται), να ξεφύγουν από την τάξη και τον καταναγκασμό του σχολικού-εκπαιδευτικού προγράμματος, να αποκτήσουν βιώματα και νέες εμπειρίες, να μετάσχουν στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δυστυχώς, έπρεπε να χαθούν ανθρώπινες ζωές στα Τέμπη, για να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο των μέσων μετακίνησης των μαθητών. Δυστυχώς χάθηκε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή, για να ανοίξει η συζήτηση για την ασφάλεια των χώρων που ζουν και επισκέπτονται οι μαθητές. Είναι υποκριτικό να εστιάζεται, έως και να εξαντλείται, πολλές φορές το ενδιαφέρον των αρχών που εποπτεύουν στο αν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες (εφημερίες στο χώρο του σχολείου και «περιπολίες» στο χώρο των περιπάτων), με σκοπό  να διαπιστωθεί η διάπραξη ή όχι αξιόποινης πράξης από «φύλακες» εκπαιδευτικούς, ενώ, παρακάμπτεται  η ουσία του προβλήματος!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στη δοκιμασία των συναδέλφων του 2ου Γυμνασίου Νάξου.

Πιστεύουμε πως το θέμα της ασφάλειας των μαθητών στις εκδρομές, στους περιπάτους και σε άλλες συλλογικές σχολικές εκδηλώσεις δεν αφορά μόνο την οργανωμένη πολιτεία, τους εκπαιδευτικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αφορά και τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να έχουν ουσιαστική εμπλοκή στο ζήτημα.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τη συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά. Να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές του υφιστάμενου σχετικού θεσμικού πλαισίου. Να εκσυγχρονίσει και να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο καθεστώς που διέπει τον έλεγχο ασφάλειας των σχολείων, τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους σε μετακινήσεις μαθητών  και να μεριμνήσει για την εξεύρεση και διάθεση των αναγκαίων πόρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερρακάκης
Αξιολόγηση: Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας για την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά από την ΑΔΕΔΥ να επαναπροκηρύξει την απεργία - αποχή για τους/τις εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά την εκδίκαση...
Αξιολόγηση: Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας για την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ
πιερρακακης διαδραστικοι πινακες
Πιερρακάκης από Θεσσαλονίκη: Διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία της χώρας -από πέμπτη δημοτικού εως τρίτη λυκείου- θα εξοπλιστούν με διαδραστικούς πίνακες, καθώς είναι ένα...
Πιερρακάκης από Θεσσαλονίκη: Διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία
epidoma paidiou mitera mitrotita
Επίδομα μητρότητας: Οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες
Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες
Επίδομα μητρότητας: Οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες