Thumbnail
Τουλάχιστον 1,7 εκ ευρώ είναι τα χαμένα φορολογικά έσοδα για την Ελλάδα

Τουλάχιστον 1,7 εκ ευρώ είναι τα χαμένα φορολογικά έσοδα για την Ελλάδα  από την καναδική El Dorado Gold καθώς η εταιρεία επωφελείται από το φορολογικό σύστημα της Ολλανδίας που ευνοεί την φοροαποφυγή, καταγράφει το Κέντρο Έρευνας για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ολλανδική Μη Κυβερνητική οργάνωση  η El Dorado Gold διατηρεί 12 θυγατρικές στην Ολλανδία με περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δις ευρώ, αλλά μόλις μια θυγατρική διαθέτει εργαζομένους, μόλις 3.

Τα πλήρη ευρήματά της έκθεσης θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα συζητηθούν την 1η Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τη SOMO σε συνεργασία με το ThePressProject και με την υποστήριξη τωνΙνστιτούτων Νίκος Πουλαντζάς και το ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 1η Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του 984 στην «Τεχνόπολη» στο γκάζι - Πειραιώς 100, Γκάζι.

Το πάνελ της παρουσίασης περιλαμβάνει τους:

    Eva Joly, Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους / European Free Alliance και αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Tax Rulings.
    Χάρης Γολέμης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
    Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος ThePressProject
    Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
    Katrin McGauran, συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής ερευνήτρια της SOMO


Η έκθεση με τον τίτλο «Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» (“Fool’s Gold ”) περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold φοροαποφεύγει στην Ελλάδα με τη χρήση εταιρειών-θυρίδων στην Ολλανδία και τελικό προορισμό των κερδών σε οφσόρ στα νησιά Μπαρμπέιντος.

Επιπλέον η έκθεση παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δράσης της εταιρείας που έχουν κόστος σε περιβαλλοντικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος η έκθεση της SOMO αναλύει βάσει στατιστικών δεδομένων πώς η Ολλανδία αποτελεί μαζί με το Λουξεμβούργο τους δύο πιο δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους μέσω των οποίων πολλές εταιρείες, ελληνικών και ξένων συμφερόντων, γλιτώνουν φόρους στη χώρα μας.

Πηγή: stokokkino.gr

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές