Thumbnail
Φιλοδοξεί να μας φέρει στην καρδιά ενός μεγάλου πειράματος.

Αν είστε από 10 ως... 99 ετών, τότε η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι βέβαιον ότι θα σας συγκινήσει.

Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά στην καρδιά του μεγάλου πειράματος έρχεται στη χώρα μας και θα φιλοξενηθεί σε δύο ορόφους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) από τις 12 Απριλίου ως και τις 31 Μαΐου 2014.

Η έκθεση έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου την επισκέφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Τη φέρνουν στη χώρα μας το Ιδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή και την υλοποιούν σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής της Σχολής ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ενωση Ελλήνων Φυσικών.

Ενα συναρπαστικό ταξίδι
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή και τα μυστικά της Μεγάλης Εκρηξης. Εκεί κάπου εμπλέκονται ακόμη το «μποζόνιο του Higgs» ή «σωματίδιο του Θεού» που ίσως να κρύβει το κλειδί στην ερώτηση γιατί τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν μάζες και τα πειράματα των ανιχνευτών ATLAS και ALICE.
Τα παραπάνω μπορεί σε κάποιους να ακούγονται δυσνόητα ή να θυμίζουν το περιεχόμενο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν μέσα τους εντυπωσιακές ανακαλύψεις για την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης.
Οπως λένε οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση, η έκθεση υπόσχεται να μοιραστεί μαζί μας τις ανακαλύψεις αυτές παρουσιάζοντας με τρόπο απλό και κατανοητό τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, εκατό μέτρα κάτω από την πόλη της Γενεύης.
 
Τα μυστικά της ύλης
Οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Η έκθεση εστιάζει στην προσπάθεια των επιστημόνων του CERN να απαντήσουν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και αναπάντητα ακόμη ερωτήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φυσική.
Στην πρώτη ζώνη, τη «Μεγάλη Εκρηξη», οι διοργανωτές της έκθεσης επιχειρούν να περιγράψουν την ιστορία του Σύμπαντος και να μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, στη στιγμή της γέννησής του.
Στη «Ζώνη της ύλης» αναζητείται η θεμελιώδης δομή της ύλης, ενώ στη ζώνη «Ερευνα στο CERN» ο επισκέπτης θα δει πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή με τη βοήθεια τεσσάρων γιγάντιων πειραμάτων.
Παράλληλα διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ειδικά εκπαιδευμένοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μαζί με μουσειοπαιδαγωγούς και επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων αναλαμβάνουν να μυήσουν τους επισκέπτες στην έκθεση με έξυπνα καθημερινά παραδείγματα και με ευχάριστο τρόπο.
 
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιαγιά
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα λάβουν έως και 500 ευρώ παππούδες και γιαγιάδες
Πώς μπορούν οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι θείοι και οι νονοί να εισπράττουν 500 ευρώ από το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»;
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα λάβουν έως και 500 ευρώ παππούδες και γιαγιάδες
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»