Thumbnail
του αιρετού ΠΥΣΔΕ Φλώρινας Β. Καπαρού

Η κυβέρνηση άλλαξε…. Ήρθε η ώρα να αλλάξει και η καθημερινότητα της παιδείας.

Η σημερινή κυβέρνηση πήρε την εντολή από τον ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο αξιοπρέπειας, ελευθερίας και ελπίδας, ανατρέποντας την καθημερινότητα του φόβου, της υποταγής και της απέραντης δουλικότητας. Ο χρόνος θα δείξει αν έχει τη δύναμη και την ικανότητα να φέρει εις πέρας ότι η ίδια ευαγγελίστηκε. Στο χώρο ιδιαίτερα της παιδείας, ο οποίος και μας αφορά ως εκπαιδευτικούς, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα άμεσα, ώστε να εκφραστεί αυτή η εντολή.

Πρώτο σήμα της διαφορετικής πολιτικής είναι η άμεση επαναπρόσληψη των διαθέσιμων εκπαιδευτικών.

Δεύτερο, η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης που θεσπίστηκε με σκοπό να οδηγεί στο εκτελεστικό απόσπασμα σχολεία και καθηγητές.

Τρίτο, η αλλαγή της ψυχολογίας των εκπαιδευτικών εντός και εκτός του χώρου εργασίας τους.

Ήρθε η ώρα  να δοθεί το νέο στίγμα εξουσίας, το στίγμα της εκπαιδευτικής αναβάθμισης, της συλλογικής ευθύνης και πρωτίστως να διαμορφωθεί το σχολείο της δημοκρατίας, της ισότητας και της δημιουργίας, αποδίδοντας παράλληλα την αξιοπρέπεια που τους πρέπει σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Ώρα να αποσυρθούν οι νοοτροπίες της επιβολής, της αυταρχικότητας και του εκφοβισμού.

Αν δεν γίνουν άμεσα (μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο αναμονής, για μια νέα κυβέρνηση) όλα τα προαναφερόμενα, χωρίς πισωγυρίσματα και θεαματικές μεταμορφώσεις των προεκλογικών υποσχέσεων, τότε και η κυβέρνηση αυτή θα μας βρει απέναντι. Δεν αγωνιστήκαμε για απόψεις που μεταλλάσσονται ανάλογα με το ποιος έχει την εξουσία. Σε μας αυτό που κυριαρχεί είναι η επίτευξη των στόχων.

 Πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι έτοιμοι να αγωνιστούμε ξανά

  • για την επανατοποθέτηση των συναδέλφων μας που οδηγήθηκαν στη διαθεσιμότητα
  • για την κατάργηση του νόμου περί της αντιπαιδαγωγικής και τιμωρητικής αξιολόγησης,
  • για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη,
  • για την κατάργηση του απαράδεκτου Πειθαρχικού Δικαίου,
  • για την επαναφορά του ωραρίου στα προ του μνημονίου πλαίσια

            Πρέπει παράλληλα να απαιτήσουμε

  • την άμεση αλλαγή του ρόλου των διοικούντων (διευθυντών διεύθυνσης, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολείων), ένας ρόλος που δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ρόλο του μαέστρου που συντονίζει, κατευθύνει, εμπνέει, συνεργάζεται, συμπαραστέκεται και διεκπεραιώνει,
  • την σημαντικότατη αναβάθμιση του ρόλου των Συλλόγων Διδασκόντων και των ΠΥΣΔΕ/ΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ/ΠΕ και ΚΥΣΔΕ/ΠΕ (με την παράλληλη αύξηση των αιρετών σε 3). Το σχολείο πάντα λειτουργούσε συλλογικά και τώρα είναι η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις που μετέφεραν αρμοδιότητες του συλλόγου στην μονοπρόσωπη ηγεσία.
  •         την αλλαγή του τρόπου επιλογής στελεχών ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα, αυτοί που παθιασμένα ευαγγελίστηκαν την αυταρχικότητα στη διοίκηση, απειλώντας και εκφοβίζοντας, να αποφασίζουν για αυτούς που λοιδορούσαν.

Και δεν ενέχει την έννοια του ρεβανσισμού η προσπάθεια να αποτρέψεις την πιθανότητα να επαναλάβουν τις πρακτικές τους, όσοι αντιμετώπιζαν τους συναδέλφους τους σαν άβουλα και άψυχα ρομποτάκια, χωρίς δικαίωμα γνώμης, χωρίς δικαίωμα διαμαρτυρίας, ενστερνιζόμενοι απόλυτα το παρωχημένο σχολείο της αυταρχικότητας. Είναι αυτό που επιβάλλει η κοινή λογική.

Ξέρουμε ότι σε ένα πόλεμο (όπως αυτός των προηγούμενων ετών), πολλοί φοβούνται, λιγότεροι ψελλίζουν και ακόμα λιγότεροι τολμούν. Όλα είναι αποδεκτά και όλα κατανοητά. Κανείς δεν κατηγορείται για την μεγαλύτερη, μικρότερη ή μηδενική αντίστασή του. Είναι όμως αδιανόητο να δώσεις, σε αυτούς που έγιναν ένα με την επιβολή του φόβου και προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν το σχολείο της θλίψης, τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σένα, ως όψιμοι εκφραστές της δημοκρατίας και της συναδελφικότητας που οι ίδιοι είχαν απορρίψει.

Πρέπει λοιπόν να αλλάξει η εξουσία στη καθημερινότητά της, γιατί αν δεν αλλάξει, δεν άλλαξε τίποτα κι ας άλλαξε η κυβέρνηση, κι ας άλλαξε (μέχρις ώρας θεωρητικά) η αντίληψη για τη παιδεία.  

Καπαρός Βαγγέλης, Αιρετός Ενωτικής Κίνησης ΠΥΣΔΕ Φλώρινας

Κουρεμπανάς Αλέξανδρος Αναπληρωματικός Αιρετός Ενωτικής Κίνησης ΠΥΣΔΕ Φλώρινας

Κλείστε τώρα πακέτα διακοπών με την χαμηλότερη τιμή πατώντας ΕΔΩ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα