Thumbnail
Μια ακόμη απίθανη ιστορία

Η «οδύσσεια» δύο ανέργων για να λάβουν το πολυδιαφημισμένο επίδομα για ελεύθερους επαγγελματίες και τα... «ψιλά γράμματα» της υπουργικής απόφασης, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

   Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
 
Η Αργυρώ Πάτσου και ο Αλέξανδρος Σταματίου είναι ένα ζευγάρι άνεργων 40άρηδων ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτός γνωστός φωτορεπόρτερ με 25 χρόνια καριέρας σε εφημερίδες και τηλεόραση, εκείνη επαγγελματίας μεταφράστρια εδώ και 20 χρόνια.
Αδυνατώντας πλέον να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους μια αξιοπρεπή διαβίωση σε μεγάλη πόλη αναγκάστηκαν πριν από λίγους μήνες να μετοικήσουν στην Ερμούπολη της Σύρου προσπαθώντας να περιορίσουν στο ελάχιστο τα έξοδά τους, αναζητώντας μεροκάματα σε άσχετες δουλειές.
Με τα χρέη της προς το Ταμείο της να συσσωρεύονται μήνα με τον μήνα και τα έσοδα να είναι ανύπαρκτα, η Αργυρώ αποφάσισε να κλείσει τα λογιστικά βιβλία της στα τέλη του 2012.
Μέσα στο 2013 καταφέρνει να βρει κάποια χρήματα και προχωρά σε διακανονισμό των οφειλών της και έκτοτε πληρώνει με συνέπεια τις δόσεις της.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 όσοι χρωστούσαν στον ΟΑΕΕ, ακόμα και αν είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών (ελάχιστοι ήταν αυτοί), δεν δικαιούνταν επίδομα ανεργίας.
Τότε, με υπουργική απόφαση που ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, αποφασίζεται η διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων που δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Προϋποθέσεις; Να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, να έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
 
Γραφειοκρατία
Πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις, η Αργυρώ κάνει αίτηση για το επίδομα ανεργίας τον περασμένο Ιούνιο.
Τα 360 ευρώ μηνιαίως για 9 μήνες θα ήταν μια μικρή ανακούφιση για το ζευγάρι. Για την κατάθεση της αίτησης επισκέφτηκε για γραφειοκρατικούς λόγους 7-8 φορές τον ΟΑΕΕ και 4 φορές τα γραφεία του ΟΑΕΔ.
Κανένας από τους υπαλλήλους δεν την αποθάρρυνε, θεωρώντας ότι δικαιούται το επίδομα. Στις 14 Ιουλίου ο ΟΑΕΔ απορρίπτει το αίτημα με την αιτιολογία της… καθυστερημένης αίτησης. «Το δικαιούστε, αλλά δεν το παίρνετε, μου είπαν», εξηγεί θυμωμένη και απελπισμένη η Αργυρώ. «Και πότε θα ήταν εμπρόθεσμη η αίτηση;» ρώτησε, χωρίς να πάρει απάντηση.
Στην επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον ΟΑΕΔ στη Σύρο μαθαίνουμε τα ψιλά γράμματα της υπουργικής απόφασης, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Δικαιούνται το επίδομα μόνο όσοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μετά τον Φεβρουάριο του 2014 και με την [σ.σ. εξωφρενική] προϋπόθεση πως η αίτηση για το επίδομα γίνεται μέσα σε ένα τρίμηνο από τη διαγραφή του ενδιαφερόμενου από τα μητρώα του ασφαλιστικού φορέα», εξηγεί ο αρμόδιος υπάλληλος του ΟΑΕΔ Ερμούπολης. Και τι γίνεται με όσους έχουν διαγραφεί, όπως η Αργυρώ, πριν από τον Φεβρούαριο του 2014; «Για αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, τότε δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο» απαντά ο υπάλληλος.
Τον Φεβρουάριο ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας -για πρώτη φορά στη χώρα μας- επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Με την απόφαση αυτή ικανοποιούμε το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας».
 
Απόγνωση
Στο πρόσωπο της Αργυρώς, που χθες έκανε ένσταση, αποτυπώνεται ο εκνευρισμός και η απόγνωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που όχι μόνο έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ανεργίας, αλλά νιώθουν την κοροϊδία του κράτους που νομοθετεί δήθεν γι΄ αυτούς αλλά χωρίς αυτούς. Μόνο στην Ερμούπολη δεκάδες είναι οι ενστάσεις στα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ από ελεύθερους επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών.
 
 
 
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»