Thumbnail
Χαρακτηριστικές εικόνες στη μητρόπολη του καπιταλισμού

Σε εφιάλτη μετατρέπεται καθημερινά για εκατομμύρια Αμερικανούς το πολυδιαφημισμένο «αμερικανικό όνειρο». Στη «Μέκκα» του καπιταλισμού, με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά -έως και οκτώ ώρες- για να πάρουν ορισμένα φρέσκα τρόφιμα. Όλα τα παραπάνω, δεν τα ισχυρίζεται κάποιος δάκτυλος κομμουνιστικής προπαγάνδας, αλλά η καθ' όλα έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Χαρακτηριστικές εικόνες στη μητρόπολη του καπιταλισμού

Ο Πολ Λιούις, συντάκτης της εφημερίδας, αναφέρεται συγκεκριμένα στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Περιγράφει μία -χαρακτηριστική πλέον- σκηνή που διαδραματίζεται καθημερινά σε κάποια περιοχή της πολιτείας: Μία ατελείωτη ουρά από αυτοκίνητα σε ένα ερειπωμένο πάρκινγκ στο Χέρτφορντ είναι γεμάτη από ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν μια κονσέρβα με φασόλια και μερικά μακαρόνια από την τοπική τράπεζα τροφίμων.
 
Αυτή η ουρά των αυτοκινήτων, γράφει ο Πολ Λιούις, είναι ένα σύμβολο της απελπισίας που κυριαρχεί στη Βόρεια Καρολίνα από τον περασμένο Ιούλη, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Από τότε, η Βόρεια Καρολίνα έχει γίνει η χειρότερη αμερικανική πολιτεία για να μείνει κανείς χωρίς δουλειά.
 
Οκτάωρη αναμονή για λίγα φρέσκα τρόφιμα
 
Οι άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά στο Χέρτφορντ ανήκαν σε όλες τις ηλικίες, από 19 ως 77 ετών. Περιλάμβαναν συνταξιούχους, φοιτητές, πρόσφατα απολυμένους και ανθρώπους που αμείβονται με τον ελάχιστο μισθό. Ο λόγος που περίμεναν τόσες ώρες είναι ότι ήλπιζαν να πάρουν και μερικά φρέσκα τρόφιμα εκτός από κονσέρβες. Στις τέσσερις το απόγευμα, γράφει ο δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν», υπήρχαν στο πάρκινγκ πάνω από 100 αυτοκίνητα.
 
Στα 19 χρόνια που εργάζεται στην τράπεζα τροφίμων, η Λιζ Ρίζονερ λέει ότι έχει δει πολλούς ανθρώπους να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο λεγόμενο αμερικανικό όνειρο. «Αυτό που οι περισσότεροι ονειρεύονται εδώ είναι αυτάρκεια», σημειώνει. «Θέλουν να έχουν μια δουλειά, περίθαλψη και φαγητό. Γι' αυτό αγωνίζονται».
 
Φόβοι για ραγδαία επέκταση τέτοιων φαινομένων
 
Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως αυτό που ζει σήμερα η Βόρεια Καρολίνα ενδέχεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Στην Ουάσιγκτον γίνεται παζάρι ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για το κατά πόσον πρέπει να αποκατασταθούν τα ομοσπονδιακά επιδόματα για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι άνεργοι και για τους οποίους τα επιδόματα στην πολιτεία τους έχουν εξαντληθεί. Τα ομοσπονδιακά αυτά επιδόματα κόπηκαν στις 28 Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί να έχουν μεγάλο πρόβλημα.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα