Thumbnail
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 700 μόρια, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων.  

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Βέβαια, η πτώση δεν θα είναι καθολική, αφού αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες σχολές στις οποίες μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως για παράδειγμα οι Στρατιωτικές, κάποιες Παιδαγωγικές κ.α. όπου θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος των βάσεων.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, φέτος παρατηρείται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των πεδίων

Βέβαια το εύρος της πτώσης ή της ανόδου των βάσεων θα καθοριστεί και από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία. Θεωρείται σίγουρο, πάντως, ότι θα αυξηθούν οι πρώτες προτιμήσεις σε σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς πάρα πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τη συντήρηση ενός ακόμη σπιτιού σε μία άλλη πόλη. Αναφορικά με την κίνηση των βάσεων εισαγωγής ανά πεδίο, θα είναι πολλών ταχυτήτων.

  • Ειδικότερα, στο 1 επιστημονικό πεδίο, οι χειρότερες επιδόσεις αλλά και η μείωση των εισακτέων σε μία σειρά σχολών οδηγούν σε πτώση των βάσεων ακόμη και στις περιζήτητες Νομικές. Η πτώση για αρκετές σχολές, όπως Φιλολογίας και Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικές και Νομικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 150 έως 400 μόρια.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η καθοδική τροχιά των βάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 και 600 μόρια σε ορισμένες φυσικομαθηματικές σχολές που εδρεύουν σε επαρχιακές πόλεις. Αντίθετα, τμήματα όπως Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (πρόκειται για τμήματα που εντάσσονται τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο πεδίο) ενδέχεται να καταγράψουν μικρή άνοδο, της τάξεως των 150 μορίων, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των θέσεων εισακτέων.
  • Στο 3ο πεδίο, ξεκάθαρη θα είναι η πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα, ακόμη και σε αυτά που η ζήτηση χτυπάει «κόκκινο». Ως εκ τούτου, οι Ιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές αναμένεται να υποχωρήσουν από 100 έως 300 μόρια.
  • Στο 4ο πεδίο, τα πολυτεχνικά τμήματα τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της επαρχίας... τραβάνε την κατηφόρα, με την πτώση σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει ή και να ξεπερνάει τα 400 με 500 μόρια.
  • Για τις οικονομικές σχολές που εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση από όλα τα Ε.Π. Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας θα ανοίξουν τις «πύλες» τους για τους υποψηφίους με 400 έως 600 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι.

Ανατροπές στα τμήματα με ειδικά μαθήματα

Ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα φέρνουν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Από τα 9 ειδικά μαθήματα στα 5 αυξάνονται οι αριστούχοι αλλά και οι υποψήφιοι που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη βάση του 10.

Οσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής, άνοδος αναμένεται στα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στο τμήμα της Αθήνας, όπου οι θέσεις μειώθηκαν κατά 45, η βάση εισαγωγής αναμένεται να ξεπεράσει τα 20.000 μόρια (πέρυσι 19.709) ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης η βάση θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τα 20.500 μόρια (πέρυσι 20.244).

Ανοδος των βάσεων θα υπάρχει και στα τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας.

Στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, τις φετινές θέσεις θα διεκδικήσουν 1.874 υποψήφιοι, όσοι δηλαδή εξετάστηκαν στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

Επισημαίνεται ότι την περσινή χρονιά οι πρώτες προτιμήσεις για όλες τις συγκεκριμένες σχολές, είχαν φτάσει τις 1.926. Οσον αφορά την πορεία των βάσεων, αναμένεται ελεύθερη πτώση. Ενδεικτικά, στη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είναι και η πλέον δημοφιλής, η βάση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 21.200-21.400, όταν πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν χρειαστεί 21.669 μόρια. Αντίστοιχη θα είναι η πτώση και στα περιζήτητα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που απαιτούν εξέταση στο Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο. Πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων θα υπάρχει στα τμήματα Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο
Κάτω ακόμα και οι περιζήτητες Νομικές

Πτώση έως 300 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που στοχεύουν στις δύο Νομικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η βάση εισαγωγής στη σχολή του Αριστοτελείου είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 18.715 μόρια και φέτος, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 18.400-18.600. Αντίστοιχα για τη σχολή της Αθήνας, η βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 18.550 έως 18.750.

Αντίθετα, για τη Νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η μείωση των θέσεων κατά 80, θα φέρει εκπλήξεις με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η βάση ενδέχεται να σημειώσει μικρή άνοδο η οποία όμως δεν θα ξεπεράσει τα 100 μόρια. Τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί να μην έχουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχονταν παλιά, ωστόσο, συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους.

Φέτος, οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν για τις περισσότερες σχολές, γεγονός που τροφοδοτεί ανοδικές τάσεις. Η άνοδος, αφορά κυρίως τα επαρχιακά τμήματα όπου μειώθηκαν οι θέσεις και οι βάσεις ενδέχεται να ανέβουν έως και 200 μόρια. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο, οι θέσεις αυξήθηκαν οριακά, με αποτελέσματα να αναμένεται μία μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 200 με 300 μορίων ή στη χειρότερη περίπτωση συγκράτησής τους στα περσινά επίπεδα. Μικρές αυξομειώσεις προβλέπονται για τα τμήμα Ψυχολογίας.

2ο - 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Καθοδική τροχιά σε Φυσικομαθηματικές σχολές και Πολυτεχνικά Τμήματα

Πτώση από 200 έως και 500 μόρια αναμένεται για τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Η πτώση στις σχολές Βιολογίας (εντάσσονται και στο 3ο Ε.Π.) θα ξεκινήσει από τα 200 μόρια και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500. Ενδεικτικά, στο τμήμα του Αριστοτελείου, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 17.350 μόρια από 17.653 πέρυσι.

Οι φυσικομαθηματικές στις μεγάλες πόλεις θα πέσουν 150 έως 400 μόρια ενώ σε κάποιες επαρχιακές πόλεις -ανάλογα και με τη ζήτηση- μπορεί να υποχωρήσουν έως και 600. Σημαντική πτώση, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι και για τα Πολυτεχνικά τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, ακόμη και για αυτά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τις περισσότερες προτιμήσεις. Συγκεκριμένα, η βάση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα κυμανθεί μεταξύ 18.400 έως 18.600 όταν πέρυσι, οι υποψήφιοι είχαν εισαχθεί με σχεδόν 19.000 μόρια.

Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, η βάση φαίνεται πώς θα υποχωρήσει κάτω από τα 18.500 ενώ στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών θα κινηθεί κοντά στο όριο των 18.000 μορίων. Για τις Στρατιωτικές σχολές που εντάσσονται και στα δύο επιστημονικά πεδία, (Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων) θα πρέπει να αναμένουμε οριακή άνοδο, καθώς οι θέσεις μειώνονται.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Υποχώρηση σε Ιατρικές - Φαρμακευτικές

Καθοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι 24 πανεπιστημιακές σχολές που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Δεσπόζουν βέβαια, οι Ιατρικές οι οποίες τα τελευταία χρόνια διαμορφώνουν τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Για τη φετινή χρονιά, η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη ακόμη και για τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η Ιατρική σχολή του Καποδιστριακού θα κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για βάση κοντά στα 18.900 Για την αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν περίπου 18.800 μόρια ενώ στο Δημοκρίτειο, η βάση θα κινηθεί μεταξύ 18.250-18.450.

Στα ίδια περίπου επίπεδα θα είναι η πτώση και σε Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές. Στην Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης, η βάση θα υποχωρήσει οριακά κάτω από τα 18.000 μόρια ενώ στο τμήμα Οδοντιατρικής του ίδιου ιδρύματος θα κυμανθεί από 18.150-18.350.

Αντίθετα, οι 5 Στρατιωτικές σχολές που εντάσσονται στο πεδίο, εξαιτίας των λιγοστών θέσεων που προσφέρουν αλλά και της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των υποψηφίων, θα κινηθούν φέτος λίγο υψηλότερα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι τις 40 συνολικά θέσεις που διατέθηκαν, διεκδίκησαν 572 υποψήφιοι με αποτέλεσμα η βάση να διαμορφωθεί στα 19.216 μόρια, πιο πάνω δηλαδή από την κανονική Ιατρική σχολή.

5ο Επιστημονικό Πεδίο
«Βουτιά» σε δεκάδες τμήματα

Θεαματική πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των 36 πανεπιστημιακών σχολών, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε όλες τις περιπτώσεις τα 300 μόρια και να φτάσει σε κάποιες ακόμη και τα 600 ή 700 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι για το 5ο επιστημονικό πεδίο. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η βάση στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής φαίνεται ότι θα πέσει σημαντικά και θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.300-17.500 μορίων (πέρυσι 17.914). Στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, είναι πιθανό η βάση να υποχωρήσει κάτω από τα 16.000 μόρια ενώ στη σχολή Στατιστικής, θα είναι λίγο πάνω από τα 14.000 μόρια.

Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναμένεται να εισαχθούν με βαθμολογία λίγο πάνω από τα 12.000 μόρια ενώ στη σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η πτώση μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια. Στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, το τοπίο είναι «θολό», καθώς αρκετά τμήματα είναι καινούργια ή αποτελούν συγχωνεύσεις με άλλα και ως εκ τούτου είναι παρακινδυνευμένο να γίνει μία ασφαλής πρόβλεψη για το που θα κινηθούν οι βάσεις. Ανοδο των βάσεων, αλλά μικρότερης έντασης σε σχέση με αυτή που θα παρατηρηθεί σε άλλα επιστημονικά πεδία, αναμένεται για τις δύο Στρατιωτικές σχολές (Οικονομικό και Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 

http://www.ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρυτ
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
Με ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
ypoyrgeio paideias
Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών σε άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους και σε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε άλλους εκπαιδευτικούς...
Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών σε άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους και σε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.
πιερρακακης πειραματικο αλεξανδρούπολης
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
«Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr είναι ένα από τα εργαλεία της στρατηγικής μας, που εξασφαλίζει ότι κάθε περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο σχολικό...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης