Thumbnail
Η πρώτη υπόθεση εκδικάστηκε μετά από προσφυγή της Κωνσταντίνας και της Γεωργίας Μπιμπί

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για δύο υποθέσεις απάνθρωπης μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων και για άλλες δύο που αφορούσαν παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας.

Η πρώτη υπόθεση εκδικάστηκε μετά από προσφυγή της Κωνσταντίνας και της Γεωργίας Μπιμπί, των οποίων κτήματα γης απαλλατριώθηκαν το 1976 χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Εξήντλησαν όλα τα νομικά μέσα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2007, όπου το Ανώτατο Εφετείο έκρινε ότι οι αξιώσεις των εναγουσών για αποζημίωση ήταν ενάντια στο κράτος και ενέπιπταν στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και την υποχρέωσε να καταβάλει στις προσφεύγουσες αποζημίωση 10.000 ευρώ για χρηματική ζημιά, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
 
Η δεύτερη σχετική υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Σπυρίδωνα Βάρβη και τους περιορισμούς οικοδόμησης και εκμετάλλευσης, που επιβάλλονταν από τις ελληνικές αρχές, στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην περιοχή Μαραθώνα.
 
Στην κύρια απόφασή του, της 19ης Ιουλίου 2011, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και με τη σημερινή του απόφαση, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Σπυρίδωνα Βάρβη 50.000 ευρώ για υλική βλάβη.
 
Η τρίτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Τογιαμπαλι ΜD από το Μπαγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές και κρατήθηκε, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου 2011, σε αστυνομικό τμήμα αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη, εν αναμονή της απέλασης του. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για οικονομική βλάβη.
 
Η τέταρτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του ιταλικής υπηκοότητας Άρη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για αδικήματα σχετικά με εμπορία ναρκωτικών και κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού.
 
Ο Α. Παπακωνσταντίνου, που προηγούμενα είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές των Πατρών, παραπονέθηκε στο Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του σ' αυτές τις φυλακές, επικαλούμενος τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στα κελιά.
 
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου και υποχρεώνοντας την να τού καταβάλει 18.200 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Πηγή: Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kallitexnika_mathimata_art.jpg
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας