Thumbnail
Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155

e-mail: [email protected], http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Για την αναγνώριση της πρακτικής άσκησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Δημόσιοι Υπάλληλοι που είχαν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση (ως σπουδαστές των ΤΕΙ), εντάχθηκαν πριν από πολλά χρόνια στο καθεστώς των παλαιών ασφαλισμένων (πριν από το 1993), αφού αναγνωρίζονταν, τόσο από την Υπηρεσία που εργάζονταν όσο και από το ΙΚΑ, τα ένσημα που είχαν αποκτηθεί κατά την πρακτική άσκηση.

Πολύ αργότερα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επικαλούμενο νόμο του 1995 (νόμος 2320/1995) αναφέρει ότι: «οι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο μετά την 1-1-1993 και πριν από την ημερομηνία αυτή είχαν μεν ασφαλισθεί στο ΙΚΑ κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, αλλά μόνο για ασθένεια ή επαγγελματικό κίνδυνο (κλάδος ατυχήματος) και όχι για κύρια σύνταξη, θεωρούνται νέοι ασφαλισμένοι (υπάγονται δηλαδή στο ισχύον μετά την 1-1-1993 ασφαλιστικό καθεστώς)…».

Δηλαδή, τα ένσημα της πρακτικής άσκησης παύουν ξαφνικά να συνυπολογίζονται για την συνταξιοδότηση του υπάλληλου, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι υπάλληλοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τη διαφορά στις εισφορές μεταξύ των παλιών και νέων ασφαλισμένων. Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία προχωρά σε παρακράτηση του 10% του μισθού τους, μέχρι να καταβληθεί το ποσό που θεωρεί ότι οφείλουν να πληρώσουν. Το ποσό αυτό για ορισμένους υπαλλήλους φτάνει σύμφωνα με καταγγελίες και τα 12 χιλιάδες ευρώ.

Ερωτηματικά υπάρχουν γύρω από την αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης για τους ασφαλισμένους στον Ιδιωτικό Τομέα (πρώην ΙΚΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αριθμόν 44/5-9-1994 του ΙΚΑ (αριθμός πρωτοκόλλου ΑΟΟ/1102) τα ένσημα της πρακτικής άσκησης λαμβάνονται κανονικά υπόψη και όσοι είχαν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση πριν το 1993 εντάσσονται στο καθεστώς των παλαιών ασφαλισμένων.

Η πλήρης αναγνώριση της πρακτικής άσκησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ασφαλιστικά, προϋπηρεσία) αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην πλήρη αναγνώρισή της. Να μην προχωρήσει σε καμία περικοπή στο μισθό τους, να καλυφθούν από το Κράτος οι όποιες διαφορές..

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

  • Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία παρακράτησης μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους, που εντάχθηκαν σε καθεστώς «νέου ασφαλισμένου» μετά την μη αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης

  • Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει μέχρι τώρα την αναγνώριση ή μη των ενσήμων της πρακτικής άσκησης για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα;

  • Τι μέτρα θα λάβουν για την αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσίας αλλά και ασφαλιστικά για όλους τους εργαζόμενους.

  • Αν θα προχωρήσουν σε νομοθετική πρωτοβουλία που να επιλύει οριστικά το ζήτημα.

 

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»