Thumbnail
Αλλάζουν ο τρόπος υπολογισμού, ο χρόνος προειδοποίησης κα ιτα όρια για τις ομαδικές αποχωρήσεις

Αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά της στα προ μνημονίου επίπεδα προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, προωθεί ρύθμιση ώστε να επανέλθει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στα προ μνημονίου επίπεδα, τα οποία σήμερα είναι –ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας- έως έξι μήνες.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" προωθούνται ταυτόχρονα αλλαγές προκειμένου να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς, σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια. Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης προωθεί και την αλλαγή του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου από το 5% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 2%.

Επίσης ο σχεδιάζεται να επανέλθουν ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Παράλληλα, στις προθέσεις του νέου υπουργού Εργασίας είναι να καταργηθεί ο νόμος για την επιστράτευση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα εξεταστεί η επαναλειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ), που έχουν κλείσει από το 2012 και οι αρμοδιότητες τους απορρίφθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμός Στο Κόκκινο, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Η δέσμευση μας για 751 ευρώ κατώτατο μισθό θα υλοποιηθεί με τρόπο ώστε να έχουμε τις περισσότερες θετικές επιπτώσεις στους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Άρα το μέτρο», πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, «πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με μια σειρά από άλλα μέτρα που θα διευκολύνουν και θα ανακουφίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσων οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία στις τράπεζες και στο Δημόσιο. Να τα δούμε όλα τα μέτρα σε μια λογική αλληλοϋποστήριξης, συνέργειας., έτσι ώστε να έχουμε ταυτόχρονα τα καλύτερα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στο απαραίτητο για την επανεκκίνηση της αγοράς χρονικό διάστημα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Σε πρώτη φάση θα έχουμε αντιφατικά φαινόμενα, δηλαδή ενώ θα λαμβάνονται μέτρα, την ίδια στιγμή θα βρισκόμαστε ενώπιο των αποτελεσμάτων της προηγούμενης κατάσταση που δεν μπορεί να ανακοπεί από τη μία μέρα στην άλλη. Σημασία έχει ο μέσος όρος να είναι θετικός, να αρχίσει να φυσάει ένας άλλος άνεμος στην αγορά. Αυτό πρέπει να συνοδευτεί με τις θεσμικές αλλαγές, όπως η αποκατάσταση του πλαισίου που διέπει τις ΣΣΕ, με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επαναφέρουν προστατευτικές ρυθμίσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον έλεγχο σε ζητήματα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων κ. Σκουρλέτης είπε πως «υπάρχει θέμα ενίσχυσης των μηχανισμών, είναι πρόκληση για μια κυβέρνησης σαν τη δική μας και πρέπει να λύσουμε πολύ σύντομα».

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;