Thumbnail
Ενωτική Κίνηση Μηχανικών - ΕΕΤΕΜ

Ενωτική Κίνηση

Μηχανικών – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Website www.enotikikinisi.gr, Email: [email protected]

Όταν και το τελευταίο φύλλο συκής πέφτει …

Έκπληξη προκαλεί η επανεμφάνιση του συναδέλφου και Γραμματέα της Ε.Κ.Ο Μηχανικών Τ.Ε - τέως Μέλους Κ.Δ.Ε – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με επιστολή “καταπέλτη” κατά της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με αφορμή το έγγραφο της προς τον Πρόεδρο του Α.Ε.Ι Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Έκπληξη όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε μέλη της ίδιας του της παράταξης (Δ.Α.Κ.Ε – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ), οι οποίοι απορούν για το “που ήταν εξαφανισμένος τα προηγούμενα χρόνια”.

Η πρώτη εξήγηση είναι ότι μετά την αλλαγή της κυβέρνησης κινδυνεύει η αμειβόμενη θέση του στο Δ.Σ της «Δ.Ε.Η Ανανεώσιμες» και θυμήθηκε το “παλιό του σπορ”, ελπίζοντας ότι από εκεί θα κερδίσει κάτι. Προφανώς η ενασχόληση του με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Τ.Ε.Ι είναι για αυτόν το “plan b” για να διατηρεί την ψευδαίσθηση του ότι έχει ρόλο παράγοντα.

Ευτυχώς για την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ όσες φορές έχει απασχολήσει τον τύπο, αυτό έχει γίνει με την προβολή των θέσεων της, με τις οποίες κανείς είναι ελεύθερος να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Δυστυχώς για τον εν λόγω συνάδελφο δεν ισχύει το ίδιο. Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο της ιστοσελίδας tvxs.gr έβλαψαν, προφανώς, το προφίλ του και τώρα προσπαθεί να επανέλθει “δυναμικά” ασχολούμενος με ένα θέμα το οποίο “γνωρίζει καλά”. Άλλωστε έχει εικοσαετή και πλέον διαδρομή στο χώρο. Αυτή είναι μια δεύτερη εξήγηση.

Η τρίτη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι με το συγκεκριμένο έγγραφο της η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ “έθιξε” τον προνομιακό χώρο (θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και «μαγαζάκι» αλλά τη χρήση αυτής της λέξης την έχει κατοχυρώσει ο εν λόγω συνάδελφος και η παράταξη του) του ιδίου που υπάρχει στο Α.Ε.Ι Πειραιά Τ.Τ, δηλαδή το Γραφείο Διασύνδεσης.

Για τους ασχολούμενους με το θέμα, είναι γνωστός ο ρόλος που διαδραματίζει, όπως επίσης είναι γνωστό και στα ψηφοδέλτια ποιας παράταξης φιγουράριζαν ονόματα που αποτελούν στελέχη του Γραφείου Διασύνδεσης. Για να μην αναρωτιέστε άσκοπα σας ενημερώνουμε ότι τα εν λόγω ψηφοδέλτια ήταν της Δ.Α.Κ.Ε – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ειλικρινά δε θα ασχολούμασταν με την εν λόγω επιστολή, αν αποτελούσε απλά μια κίνηση εύκολου εντυπωσιασμού και τίποτα παραπάνω, όπως χρόνια τώρα μας έχει συνηθίσει η Δ.Α.Κ.Ε.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Επί της ουσίας ο συνάδελφος θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι μετά το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών επανήλθε ως Ενιαίο Τμήμα.

Ενιαίο Τμήμα;

Ναι, αλλά με διαφορετικό τίτλο ανάλογα με την κατεύθυνση. Εάν ο τότε Υπουργός Παιδείας ήθελε το συγκεκριμένο Τμήμα να χορηγεί τίτλο «Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ», για ποιο λόγο έσπευσε να εκδώσει το ν.4142/13 που ορίζει στα Ιδρύματα να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή στον παρεχόμενο τίτλο να αναφέρουν και την κατεύθυνση;

Στο έγγραφο της η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το αναφέρει την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς να παίρνει θέση για το αν συμφωνεί με αυτή ή όχι.

Προφανώς η άποψη του “συναδέλφου” είναι ότι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (ή και οποιοσδήποτε άλλος) θα έπρεπε να αποκρύπτει την αλήθεια, με την ελπίδα ότι “δε θα μας καταλάβουν και λέγε-λέγε θα περάσει η άποψη μας”.

Ακόμα και αυτά θα ήμασταν διατεθειμένοι να “αγνοήσουμε”, αν στην εν λόγω επιστολή, δεν ανέφερε ότι «το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών επανήλθε ως Ενιαίο Τμήμα σε πείσμα αυτών που το διέσπασαν σε «Δομικών» και «Έργων Υποδομής» πριν μερικές δεκαετίες».

Πραγματικά αυτό είναι το “όραμα” του συναδέλφου; Να επιστρέψουμε «μερικές δεκαετίες» πίσω, δηλαδή στην εποχή και στη λογική προ της ίδρυσης των Τ.Ε.Ι;

Προφανώς αδυνατεί να καταλάβει το γεγονός ότι η απλή μετονομασία ενός Τμήματος, έτσι ώστε αυτό να έχει τον ίδιο τίτλο με τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, δεν λύνει το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν με ρητή διάταξη του ν.4142/13 αναφέρεται ότι «Στην περίπτωση των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και των Κατευθύνσεων Προχωρημένου Εξαμήνου δηλωτικό στοιχείο του παρεχόμενου τίτλου σπουδών αποτελεί ο τίτλος της Κατεύθυνσης.»

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι και για όσα Τμήματα των Α.Ε.Ι - Τ.Τ ισχύει αυτό (πχ Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών) εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια προβλήματα, δηλαδή η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων τους.

Ο εν λόγω συνάδελφος συνεχίζει με το ακόμα αθλιότερο «θεωρώ πως με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ μπορώ να συζητήσω με περισσότερη ειλικρίνεια και να βρω περισσότερα σημεία συνεννόησης από ότι μπορώ να κάνω με τον επί είκοσι χρόνια Πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ».

Κατ’ αρχήν το γεγονός ότι ο συνάδελφος θεωρεί ότι η πολιτική της Ένωσης καθορίζεται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο της Κ.Δ.Ε είναι προσβλητικό, αν όχι για τα σύνολο των μελών της Κ.Δ.Ε, τουλάχιστον για τα μέλη του Προεδρείου, τα οποία υφίστανται πλήρη απαξίωση.

Η άποψη του Τ.Ε.Ε για το ποια επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να έχουν οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: «…όλοι θα πρέπει να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ωστόσο άνισες ή διαφορετικές σπουδές δεν πρέπει να οδηγούν σε ίδια επαγγελματικά δικαιώματα», και ότι: «υπάρχει έλλειψη μεσαίων και ανώτερων-στελεχών»

Με ποιες από αυτές τις πάγιες απόψεις του Τ.Ε.Ε μπορεί να βρει σημεία συνεννόησης ο εν λόγω συνάδελφος και κομματικό στέλεχος της Ν.Δ;

Αλήθεια από πού πηγάζει η πεποίθηση του ότι με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε μπορεί να βρει (έστω και ελάχιστα) σημεία συνεννόησης;

Μήπως έχει αρχίσει ήδη τις συζητήσεις μαζί του, όπως είχε πράξει και κατά το παρελθόν;

Υπενθυμίζουμε ότι τότε η άποψη που εξέφραζε ήταν: «να γραφτούμε στο ΤΕΕ και τα άλλα τα βρίσκουμε». Δηλαδή προείχε η όπως-όπως εγγραφή μας στο Τ.Ε.Ε και για τα υπόλοιπα (με κυρίαρχο θέμα αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων) τι θα γινόταν; Θα ακολουθούσε εξαντλητικός διάλογος;

Αυτό είναι το ενδιαφέρον που δείχνει για τα ζητήματα του Κλάδου ή μήπως η επιμονή για την άρον-άρον εγγραφή μας στο Τ.Ε.Ε (χωρίς πρώτα να έχουν λυθεί πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί – δικαιώματα, ασφαλιστικό κλπ) υποκρύπτει κάτι άλλο; Μήπως του έχουν υποσχεθεί κάποια θέση στο “ενιαίο επιμελητήριο”;

Ευτυχώς πάντως που  ο συνάδελφος επέλεξε να μην είναι “περιχαρακωμένος  και βολεμένος εκδίδοντας εκ του ασφαλούς «διαγγέλματα διαμαρτυρίας»” αλλιώς ποιος ξέρει σε τι επιπλέον ατοπήματα θα υπέπιπτε.

Συνάδελφοι,

η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο έγγραφο της έθεσε τρία πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία εν λόγω συνάδελφος δεν απάντησε, προφανώς διότι δεν μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση, βασιζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία.

Αντί αυτού προτίμησε την εύκολη τακτική της διαμαρτυρίας, την οποία ο ίδιος, στην επιστολή του, απορρίπτει(!).

Στον κομματάρχη της Ν.Δ στο χώρο μας υπενθυμίζουμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών (2014) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα