Thumbnail
Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185

[email protected]

www.art-teachers.com

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

31-10-2014

Τι είδους απαντήσεις πήραμε  μετά την επίκαιρη ερώτηση και τη  συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Σχεδίου στο Λύκειο

Ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, είχε ρητά δεσμευτεί απέναντι στην Ένωσή μας, ότι το Ελεύθερο σχέδιο και το Γραμμικό σχέδιο θα εξακολουθήσουν και φέτος να διδάσκονται στο Λύκειο και δεν θα τεθούν εκτός σχολικού προγράμματος όπως προβλεπόταν από το ν. 4186/2013.

Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Αντίθετα, τα γεγονότα πιστοποιούν ότι οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις ήταν μόνο λόγια, και δεν βλέπουμε άλλον σκοπό σ' αυτά, παρά μόνο την παραπλάνηση των Εικαστικών. Εκτός αν τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ο υπουργός αλλά οι υφιστάμενοί του – αλλά τότε τόσο το χειρότερο...

Δύο μήνες τώρα, ο υπουργός απέφευγε να πει δημοσίως οτιδήποτε συγκεκριμένο για το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο στο Λύκειο, ενώ δήλωνε σποραδικά διάφορα διφορούμενα γενικολογώντας περί αισθητικής κλπ. Άφηνε να κυλάει ο χρόνος ώστε να δημιουργηθούν στο Λύκειο «τετελεσμένα», θέτοντας στην πράξη τα μαθήματα αυτά εκτός σχολικού προγράμματος. Αν και κλήθηκε επανειλημμένα να διευκρινίσει δημόσια τις σχετικές αποφάσεις του, τήρησε σιγή.

Τελικά μίλησε αντ' αυτού, απαντώντας στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα στην επίκαιρη ερώτηση που υποβλήθηκε, ο παριστάμενος υφυπουργός κ. Στύλιος, o οποίος μας επανέλαβε τί... προβλέπει ο  ν. 4186/2013, δικαιολόγησε πλήρως τα κυβερνητικά τεκταινόμενα, (προβάλλοντας μεταξύ άλλων την απίστευτη ανακρίβεια ότι το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο διδάσκονται, λέει στην Α' Λυκείου!) και με τη σειρά του «δεσμεύτηκε» κι αυτός αλλά... για του χρόνου!! (Έχουν άραγε τόση βεβαιότητα πως θα είναι στη θέση τους και του «χρόνου», ή νομίζουν ότι απευθύνονται σε ολότελα αφελείς;

Ο ίδιος ο υπουργός, πάντως, όταν «δεσμεύτηκε», το καλοκαίρι απέναντι στην τριμελή αντιπροσωπεία της Ένωσης, φρόντισε να μας πει ταυτόχρονα ότι δεν ξέρει αν θα παραμείνει στη θέση του περισσότερο από τρεις μήνες!).

Ο κ. Στύλιος, δεν μπόρεσε ωστόσο να συγκρατηθεί στο πλαίσιο της κοινής κυβερνητικής λογοκοπίας, ξεσπάθωσε κατά των προσλήψεων εικαστικών εκπαιδευτικών και μας προσέφερε τη δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα τις στοχεύσεις και τους αντιεκπαιδευτικούς – αντικαλιτεχνικούς σχεδιασμούς που έχουν από καιρό δρομολογήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, προσλήψεις θα γίνονται αν τα μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο «έχουν ζήτηση». Αν δεν έχουν ζήτηση, δεν θα έχουμε και μαθήματα τέχνης.

Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι για να εκδηλωθεί «ζήτηση», πρέπει οι ζητούντες, δηλ. οι μαθητές του Λυκείου, να ξέρουν ότι τα μαθήματα διδάσκονται. Αν ξέρουν ότι τα μαθήματα αυτά δεν υπάρχουν στο σχολικό πρόγραμμα και συνεπώς δεν διδάσκονται άρα δεν μπορούν να τα δηλώσουν ως επιλογή, πως... θα καταλάβουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η (κατά τα άλλα απολύτως αγοραία) «ζήτηση» για την οποία κάνει λόγο ο κ. υφυπουργός;

Η «ζήτηση» για την οποία κάνει λόγο, στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με το σχολικό πρόγραμμα και οι παραγγελίες προγραμμάτων που ανάθεσαν στο ΙΕΠ (για του χρόνου) δεν αφορούν το πρόγραμμα του Λυκείου αλλά εκείνου των υποτιθέμενων «τμημάτων ενίσχυσης», τα οποία κατά το ν. 4186/2013 «δύνανται» να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας (εκτός σχολείου) και τα οποία είναι ήδη εντελώς ανύπαρκτα και σε κάθε περίπτωση ξένα προς τη σχολική διαδικασία.

Οι κυβερνητικές επιλογές ούτε μας εκπλήσσουν, ούτε μας αποθαρρύνουν.

Δεν αφορούν μόνο εμάς, τους εικαστικούς καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, και δεν είμαστε οι μοναδικοί που θα μας βρουν απέναντι στην εξοργιστική αυτή πολιτική που θίγει, προσβάλει καίρια και υποσκάπτει όλο το οικοδόμημα των σπουδών τέχνης και καλλιτεχνικών εφαρμογών στη χώρα μας.

Ορισμένες αντιδράσεις από τις Σχολές Καλών Τεχνών ήδη το υποδηλώνουν...

Εμμένουμε σταθερά και αμετακίνητα στις διεκδικήσεις μας και καθορίζουμε με προσήλωση στις αξίες της τέχνης τη δράση μας για την επόμενη περίοδο...

Η  Πρόεδρος της  Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Ζ. Χατζή


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

30-10-2014
 

Πρώτη θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 172/23-10-2014 της Βουλευτού Ηλείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευσταθίας Γεωργοπούλου-Σαλτάρη προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επαναφορά των μαθημάτων του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου στο Νέο Λύκειο.

Το λόγο έχει η κυρία Σαλτάρη για δύο λεπτά, για να αναπτύξει την ερώτησή της.

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΤΑΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και έξι εβδομάδες και ακόμα το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το τι θα γίνει με τα μαθήματα επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» στη Β΄ Λυκείου. Τα μαθήματα αυτά αποτελούν βάση και προϋπόθεση εισαγωγής σε ένα ευρύ φάσμα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς προαπαιτείται η εξέτασή τους σε πανελλήνιο επίπεδο ως ειδικά μαθήματα ή σε επίπεδο σχολής για τις Σχολές Καλών Τεχνών.

Ωστόσο, ο ν. 4186/2013 για το «Νέο Λύκειο» δεν προβλέπει τη συνέχιση της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών, ως ίσχυε, ως μαθήματα επιλογής στη Β΄ Λυκείου ούτε τη διατήρηση του μαθήματος επιλογής του «Αρχιτεκτονικού Σχεδίου» ή την πρόβλεψη για διδασκαλία «Ελεύθερου» και «Γραμμικού Σχεδίου» στη Γ΄ Λυκείου. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, έχετε δεσμευτεί ρητά ότι τα μαθήματα αυτά δεν θα βγουν εκτός σχολικού προγράμματος και θα παραμείνουν ως επιλογές, όπως ήταν μέχρι πέρυσι.

Όμως, τα σχολεία ξεκίνησαν και τα συγκεκριμένα μαθήματα λείπουν από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Για το ζήτημα αυτό έχω καταθέσει ερώτηση, η οποία δεν έχει απαντηθεί. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ανακόλουθο και παράλογο να εξετάζονται μαθητές, προκειμένου να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε μαθήματα που δεν διδάχθηκαν καθόλου στο κανονικό πρόγραμμα του λυκείου. Και αυτοί οι μαθητές πρέπει να μάθουν σήμερα, τώρα, εάν τους δίνετε το δικαίωμα να επιλέξουν ως στόχο τις καλλιτεχνικές σπουδές και την Αρχιτεκτονική ή αν τους λέτε να κάνουν φροντιστήρια ή ιδιαίτερα ή αν τους λέτε να τα παρατήσουν.

Πέρα από τα γενικότερα σχέδιά σας για την παιδεία, να μείνουμε σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα και να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα. Θα επαναφέρετε άμεσα και με ποιον τρόπο τα μαθήματα επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» στο αναλυτικό πρόγραμμα Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, όπως ίσχυε πριν από την εφαρμογή του Νέου Λυκείου; Επιπλέον, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε τα μαθήματα αυτά να ενταχθούν μόνιμα στο αναλυτικό πρόγραμμα των τάξεων του Γενικού Λυκείου, Β΄ και Γ΄, δεδομένου ότι εξετάζονται ως ειδικά μαθήματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις;

Γνωρίζετε ότι για τις σημερινές απαντήσεις πραγματικά αγωνιούν πολλές οικογένειες. Το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλούς Συλλόγους Γονέων, ενώ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από πέντε χιλιάδες τριακόσιες διαδικτυακές και πάνω από δύο χιλιάδες χειρόγραφες υπογραφές.      Ευχαριστώ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στύλιος έχει τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε το ζήτημα που έχετε θέσει. Θέλω να σας κάνω αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα όσον αφορά τα κατ’ επιλογήν μαθήματα, τα συγκεκριμένα αυτά μαθήματα. Στον ν. 4186/2013, στο άρθρο 2 παράγραφος 5, για τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» προβλέπονται τα εξής: «Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων τμήματα ενίσχυσης στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των τμημάτων ενίσχυσης, καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.» Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Γνωρίζουμε την αίτηση που υπάρχει από μεγάλη μερίδα μαθητών οι οποίοι προτίθενται να ακολουθήσουν σχολές όπως είναι η Αρχιτεκτονική ή καλλιτεχνικών σπουδών ή η Σχολή Καλών Τεχνών και γι’ αυτόν τον λόγο έχει δοθεί κατεύθυνση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να οργανώσει και να σχεδιάσει μία τροποποίηση προς την κατεύθυνση της ένταξης αυτών των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Θέλω επίσης να σας αναφέρω, κυρία συνάδελφε, ότι μέχρι και πέρυσι, τα προηγούμενα χρόνια, τα συγκεκριμένα μαθήματα δεν ήταν ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Η πρόθεση τώρα είναι να ενταχθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης, πρόθεση και κατεύθυνση είναι να υπάρξει μείωση των ωρών διδασκαλίας από κάποιο άλλο μάθημα για τα παιδιά που ακολουθούν αυτές τις σχολές, ούτως ώστε μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα να διδάσκονται τα συγκεκριμένα μαθήματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η συνάδελφος κ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, έχει το λόγο.

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΤΑΡΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα δεν αγωνιούν μόνο οι μαθητές και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί όλων των εικαστικών μαθημάτων και οι άνθρωποι της τέχνης και οι άνθρωποι των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, γιατί τίθεται και θέμα πορείας σπουδών των φοιτητών που υποδέχονται, καθώς δεν θα έχουν την κατάλληλη προετοιμασία για το δημόσιο σχολείο.

Αναφέρατε για τα τμήματα ενίσχυσης, για τα ειδικά μαθήματα όπως λέγονται, ότι δύνανται να λειτουργούν -δηλαδή δεν είναι σίγουρο- σε επίπεδο διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας των σχολείων και όπως καταλαβαίνουμε, με ωρομίσθιους καθηγητές. Είναι μία τελείως μετέωρη υπόσχεση προς τους υποψηφίους της επόμενης χρονιάς, εάν κρίνουμε από την τύχη που είχε η πρόσθετη διδακτική στήριξη πέρσι και φέτος, που δεν υπάρχουν πιστώσεις για να λειτουργήσει.

Πέραν αυτού, δεν μπορεί να είναι πολιτική του Υπουργείου και γεννά ερωτηματικά η απουσία διδασκαλίας αυτών των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα για την έννοια της πρόσθετης στήριξης, αφού δεν προηγείται κανονική διδασκαλία, όπως αναφέρει η επιστολή προς τον κύριο Υπουργό της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά.

Επειδή μίλησα για εκπαιδευτική πολιτική, με το «Νέο Λύκειο» η καλλιτεχνική εκπαίδευση σχεδόν εξοβελίζεται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είχαμε τον «ξαφνικό θάνατο» του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών, όπως και των άλλων τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ, την κατάργηση από τις πανελλήνιες εξετάσεις του μαθήματος σχεδίου για το Τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών, το οποίο το ίδιο πρότεινε και το Υπουργείο το δέχθηκε, με αμφίβολη νομιμότητα αυτής της απόφασης, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων που παραπαίουν.

Με ποια κριτήρια, άραγε, το Υπουργείο σε μία τόσο δύσκολη εποχή για τους εφήβους μας, με τη σχολική άρνηση και την ενδοσχολική βία να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, στερεί την καλλιτεχνική παιδεία; Σας καλώ να πάρετε θέση και για το εάν είναι σωστό παιδαγωγικά ένα λύκειο χωρίς εφαρμοσμένη και δημιουργική καλλιτεχνική διδασκαλία, γιατί η επιλογή στην Α΄ Λυκείου μόνο εφαρμοσμένη δεν είναι.

Είναι ή όχι αδιαμφισβήτητο και επιστημονικά και από την ίδια την καθημερινότητα ότι η καλλιτεχνική παιδεία μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά σε αυτά τα φαινόμενα, καθώς συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια τόσο ψυχοκινητικών όσο και κοινωνικών δεξιοτήτων, στη διεύρυνση του πολιτιστικού ορίζοντα και της πνευματικής καλλιέργειας, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή της προς τον κύριο Υπουργό η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά.

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να εξαγγέλλεται το κοινωνικό σχολείο για την αντιμετώπιση της βίας και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές να έρχονται ελάχιστα σε επαφή με την τέχνη και τις δραστηριότητές της. Εξάλλου, αποτελεί απόκλιση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών και υποβιβασμό της καλλιτεχνικής και εικαστικής αγωγής των μαθητών των ελληνικών σχολείων σε σχέση με την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών σχολείων, όπως αναφέρει επίσης με επιστολή του προς τον κύριο Υπουργό το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Καλών Τεχνών στη Φλώρινα. Θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά.

Θέλω να επισημάνω ότι τα προηγούμενα έγγραφα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν ως κύριο θέμα την αναγκαιότητα της διδασκαλίας του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου. Εν συντομία, να αναφέρω ότι το ΙΕΠ έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και οδηγιών για τον εκπαιδευτικό, για το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Αναρωτιόμαστε: Για ποιο λόγο θα εκπονηθούν; Για να διδάσκονται στο Λύκειο ή για τα τμήματα ενίσχυσης;

Σας ρωτώ, επίσης, αν γνωρίζετε να μας πείτε αν έχει συνεδριάσει η επιτροπή του ΙΕΠ για τα εικαστικά μαθήματα, σχετικά με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και τι έχει αποφανθεί.

Οι δικοί μας φόβοι, ως κόμμα, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών των εικαστικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως ανέφερα, για εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων δεν είναι υπερβολικοί. Το μάθημα σχεδίου στην Α΄ Λυκείου ουσιαστικά δεν γίνεται. Πρακτικά, σήμερα το μάθημα επιλογής «Καλλιτεχνική Παιδεία» διδάσκεται σε θεωρητική βάση, ανάλογα με το ποια ειδικότητα εκπαιδευτικού βρίσκεται εύκαιρη και διαθέσιμη στο κάθε σχολείο, ενώ αν δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, το πρόβλημα λύνεται με την ανάθεση θεατρολογίας σε φιλόλογο, παραγκωνίζοντας τη μουσική και τα εικαστικά.

Εν κατακλείδι, είναι θέμα πολιτικής βούλησης, άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους σας και καθαρής απάντησης. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, δεν χρειαστήκατε πράξη γνωμοδότησης του ΙΕΠ, για να ανακοινώσετε τις αλλαγές στις πανελλήνιες στην πληροφορική. Εκεί δείξατε βούληση. Μας παρακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι και περιμένουν απάντηση.

Ως προς αυτό που είπατε, θα περιμένουμε να μας πείτε πώς θα έρθει αυτό νομοθετικά. Θα καταθέσετε τροπολογία; Περιμένουμε την απάντησή σας.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευσταθία Γεωργοπούλου-Σαλτάρη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Υφυπουργός κ. Στύλιος έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία συνάδελφε, σας ευχαριστώ.

Θέλω να σας θυμίσω το εξής: Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά μαθήματα, διδάσκονται σήμερα ανελλιπώς σε όλες τις τάξεις των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων σχολείων και ως μάθημα επιλογής στην Α΄ τάξη των Γενικών Λυκείων.

Το ίδιο ισχύει και για το γραμμικό και το ελεύθερο σχέδιο. Tο είπατε και εσείς, διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στην Α’ τάξη του λυκείου. Το μάθημα καλλιτεχνική παιδεία δεν διδάσκεται σε θεωρητική βάση, αλλά διδάσκεται σύμφωνα με το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με το οποίο καθορίζεται ισόρροπη διδασκαλία δημιουργικής και πρακτικής θεωρίας.

Σας επισημαίνω επίσης ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή στο ΙΕΠ που και εσείς την αναφέρατε, η οποία επεξεργάζεται την πρόταση και τη λύση που θα μας προτείνει ως πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας και θα έρθει στη Βουλή για να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και από την Ολομέλεια στο επόμενο διάστημα.

Στα πλαίσια αυτής της επιτροπής το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει για την Γ’ λυκείου ένταξη στο ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν ίσχυε μέχρι τώρα καθόλου  όσον αφορά το γραμμικό και το ελεύθερο σχέδιο και πιθανόν σε αυτούς τους μαθητές να έχουμε τριάντα πέντε ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, ενώ στους υπόλοιπους που δεν ακολουθούν σχολές που χρειάζεται ειδικό μάθημα τριάντα τρεις ώρες διδασκαλίας.

Θα δούμε συγκεκριμένα την τελική θέση που θα μας διατυπώσει το ΙΕΠ και θα υπάρξει εκτενής συζήτηση και διάλογος στη Βουλή. Εκεί μπορούν να ακουστούν όλες οι προτάσεις.

Θέλω, όμως, κυρία συνάδελφε, να επισημάνω το εξής: Για χρόνια στην εκπαίδευση, στην παιδεία, προσλαμβανόντουσαν καθηγητές με ειδικότητες, όπου δεν υπήρχε αντιστοίχιση και εξορθολογισμός με τη ζήτηση από τους μαθητές στα αντίστοιχα τμήματα και τα σχολεία. Σήμερα δεν έχουμε πλέον την οικονομική δυνατότητα να προσλαμβάνουμε καθηγητές για να τους βάλουμε σε σχολειά, χωρίς μαθητές. Άρα, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία κανονικοποίηση, σε έναν εξορθολογισμό από τη ζήτηση που θα υπάρχει από τους μαθητές για τα συγκεκριμένα μαθήματα, το γραμμικό σχέδιο και το ελεύθερο σχέδιο, να προκύψουν και οι αντίστοιχες προσλήψεις ωρομισθίων είτε αναπληρωτών είτε μονίμων καθηγητών. Διότι με πολύ μεγάλη σύνεση οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και με αυτήν τη φιλοσοφία και με αυτήν τη λογική προχωρούμε πλέον στην παρέμβαση που θα έρθει το επόμενο διάστημα. Έχει εξαγγελθεί ήδη και από τον Υπουργό Παιδείας, αλλά και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Παιδείας στη ρύθμιση και για την πληροφορική και για τα καλλιτεχνικά μαθήματα.

                                                                                               Ευχαριστώ πολύ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά