Thumbnail
ΠΟΣΔΕΠ

Ενημέρωση από τη συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με τον Υπουργό Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με το Υπουργό Παιδείας Αν. Λοβέρδο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας ΑΘ. Κυριαζή.

Στη συνάντηση ήταν επίσης αντιπροσωπεία της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Ο Υπουργός ανοίγοντας τη συνάντηση δήλωσε τα ακόλουθα:

- Δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό μέτρο την αποδέσμευση των ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Ινστιτούτων που ΝΠΙΔ, και των Ειδικών Λογαριασμών των Ερευνητικών Κέντρων που είναι ΝΠΔΔ, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, γιατί θεωρεί ότι μπορούν έτσι να καλυφθούν ανάγκες με δεδομένη την υποχρεωτική περικοπή χρηματοδότησης στους τακτικούς προϋπολογισμούς και στις επιχορηγήσεις των επιχορηγούμενων φορέων. Σε ερώτημα γιατί γίνεται αυτό εφόσον οι ΕΛΚΕ δεν αναφέρονταν στην ΕΑΠ, μας απάντησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών τους περιλάμβανε στα όρια αυτά.

- Δήλωσε ότι οι διαγραφές των  φοιτητών θα γίνουν όπως προβλέπεται από το νόμο, επιμένοντας μάλιστα ότι στις 31/8 ο νόμος εφαρμόζεται αυτοδίκαια. Δήλωσε μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία των πανεπιστημίων ο αριθμός αυτών που προσπάθησαν να δώσουν μαθήματα κ.λπ. ούτως ή άλλως ήταν μικρός.

- Ανακοίνωσε ότι καταργούν τη δυνατότητα των τμημάτων ή των σχολών να μη δέχονται ΑΜΕΑ.

- Είπε ότι κατατίθεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία όλα οι Υπουργοί θα μπορούν να παίρνουν πανεπιστημιακούς καθηγητές για συμβούλους.

- Είπε ότι κατατίθεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα της απόδοσης του 15% όσων ασκούν ελευθέριου επαγγέλματος, που προτείνεται να μειωθεί στο μισό και να εισπραχθεί μέσω του μισθού (εδώ πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με προσφυγές κ.λπ.) για να κλείσει μια εκκρεμότητα.

- Για τις μετεγγραφές φοιτητών δήλωσε ότι βρήκε ρύθμιση ψηφισμένη από 285 βουλευτές από τις 4 Μαΐου και ότι από τη διαβούλευση θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο. Δεν σκοπεύει να αλλάξει τη ρύθμιση αλλά δεν ξέρει πώς θα εφαρμοστεί. Στο σημείο αυτό η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα ήταν ότι εφόσον όπως και πέρσι η αύξηση των εισακτέων ήταν κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια τελικά η διαρροή δεν πρόκειται να είναι δραματική μια που ισοσκελίζεται από την αύξηση των εισακτέων.

- Για το θέμα της διαθεσιμότητας δήλωσε ότι την Παρασκευή παραδόθηκε η έκθεση της ιδιωτικής εταιρείας που είχε αναλάβει την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των 8 πανεπιστημίων, ότι ο ίδιος δεν την έχει δει, ότι την έστειλε απευθείας στη Βουλή και θα δημοσιοποιηθεί αύριο Τρίτη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Οπότε αύριο θα δούμε και τους προτεινόμενους αριθμούς για τα πανεπιστήμια αυτά.

- Τέλος ζήτησε να γίνει Σύνοδος Πρυτάνεων στην αρχή του Σεπτέμβρη για να συζητηθούν αυτά τα θέματα.

Στη συνέχεια εκτέθηκαν οι θέσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, όπως έχουν αποτυπωθεί στις πρόσφατες αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

- Μισθολογικά

- Νέες προκηρύξεις θέσεων

- Διαθεσιμότητες

- Αλλαγή στα εκλεκτορικά

- Να μην έχει το Συμβούλιο δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων

- Ζήτησε για τις διαγραφές να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσες/ους δείχνουν ενδιαφέρον για να τελειώσουν τις σπουδές τους.

- Ζήτησε να πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για την μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης εφόσον υπάρχει πλέον απόφαση και της ολομέλειας του ΣτΕ.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Σταυρακάκης ο οποίος διαφοροποιήθηκε στο θέμα των εκλεκτορικών, και επανέφερε το θέμα της κατάργησης του πλαφόν αμοιβής στα μέλη ΔΕΠ όταν πρόκειται για τρίτες πηγές (προγράμματα κ.λπ.) εφόσον έτσι θα έρχονται περισσότερα προγράμματα και άρα περισσότερα έσοδα στα πανεπιστήμια.

Εγώ τοποθετήθηκα ως Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων και έθεσα τα ζητήματα επιπλέον: α) ότι στις διαθεσιμότητες υπάρχει σοβαρό θέμα παλινωδίας και υπαναχώρησης της κυβέρνησης β) ότι με τα θέματα των Συμβουλίων Ιδρύματος υπάρχει σοβαρό ζήτημα μ τις παρεμβάσεις και τους αποκλεισμούς όλων των υποψηφίων που είναι κατά του νόμου και επομένως για εμάς έγιναν εκλογές χωρίς ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίησης, γ) ότι η λύση με τους ΕΛΚΕ απλώς θα αποτελέσει νομιμοποίηση για τις περικοπές των προϋπολογισμών και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, δ) ότι με τις μετεγγραφές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα περιφερειακά πανεπιστήμια ε) ότι εμείς είμαστε συνολικά αντίθετοι στις διαγραφές συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης που ισχύει για τους τωρινούς φοιτητές, στ) τι θα γίνει με το Αθηνά 2. Τέλος, τον ρώτησα τι πρόκειται να κάνουν για το ζήτημα των εντεταλμένων διδασκαλίας και των πανεπιστημιακών υποτρόφων, με βάση τις θεσμικές εκκρεμότητες της περσινής χρονιάς.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ και των Ερευνητών έθεσαν και αυτοί τα δικά τους θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Σημειώνω το οξύ πρόβλημα των ερευνητικών κέντρων στα οποία η μισθοδοσία περιλαμβάνεται στην τακτική επιχορήγηση πράγμα που σημαίνει ότι οι περικοπές διακυβεύουν την ίδια τη λειτουργία τους.

Ο Υπουργός κλείνοντας επιπροσθέτως είπε τα ακόλουθα

- Ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον πυρήνα του 4009, και ότι πρέπει να αφήσουμε να δουλέψει. Επιπλέον, παρατήρησε ότι θεωρεί ότι το πλαίσιο λειτουργεί καλύτερα, εφόσον πλέον πηγαίνουν εκεί μαζί οι πρυτάνεις και οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων.

- Ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα Αθηνά 2. Μάλιστα παρατήρησε ότι και από το Αθηνά 1 δεν προέκυψε μείωση δαπανών. Δεν πρόκειται, όμως, και να ιδρυθούν νέα τμήματα εκτός και εάν τα πανεπιστήμια έχουν τα ίδια τους αναγκαίους πόρους. Μάλιστα είπε ότι πλέον πηγαίνουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ζητούν μετακινήσεις ή συγχωνεύσεις. Σε παρατήρησή μου πάντως διευκρίνισε ότι το πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι αυτό που δεν ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο. Δήλωσε πάντως ότι νέα τμήματα δεν θα λειτουργήσουν.

-Ότι η απελευθέρωση από την ΕΑΠ θα επιτρέψει την πρόσληψη προσωπικού με βραχύχρονες συμβάσεις, θα επιτρέψει την αγορά υλικών και τη χρηματοδότηση ταξιδιών

- Ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς ήταν αποτέλεσμα γενικής κυβερνητικής πίεσης. Όμως, δεν κόβονται οι πιστώσεις για σίτιση και στέγαση που θα είναι όσες και πέρσι

- Ότι ο ίδιος κυρίως θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των νόμων, την επίλυση άμεσων προβλημάτων, την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

- Ότι στα σχολεία αντιμετωπίζουν εκρηκτικό πρόβλημα εάν συνεχιστούν οι τωρινοί ρυθμοί συνταξιοδότησης οπότε αναγκαστικά έχουν προτεραιότητα

Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ότι

- Για το θέμα των πανεπιστημιακών υποτρόφων που θα χρηματοδοτούνται από τα ταμειακά υπόλοιπα, αφού καλυφθούν οι άλλες ανάγκες, θα βγει εγκύκλιος μέσα στο επόμενο διάστημα - και ότι οι Πρυτάνεις έχουν ήδη ενημερωθεί γι’ αυτό - και ότι η προσπάθεια είναι για καθεστώς ανάλογο των 407/80 χωρίς να χρειάζονται ΠΥΣ ώστε να μπαίνουν σε περιορισμούς κ.λπ.

- Για το θέμα των νέων θέσεων είπε ότι παρά τις προσπάθειες για να εξαιρεθεί το Υπουργείο ή κατηγορίες διορισμών, εφόσον ισχύει το 1 προς 10 (1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις), και εφόσον έγιναν οι 356 διορισμοί, τότε αναγκαστικά πάμε για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια την επόμενη χρονιά όπου και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είπε πάντως ότι γίνεται προσπάθεια να προταχθούν οι 120 διορισμοί ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ που εκκρεμούσαν μήπως και γίνουν την επόμενη χρόνια, εφόσον φέτος τους έκοψε για δικούς του λόγου το ΥΔΜΗΔ

Επί του σχολιασμού θα επανέλθω, δείτε καταρχάς την ενημέρωση

Συναδελφικά

Παναγιώτης Σωτήρης

μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη