Thumbnail
Λύκειο Φιλύρου

Σοφία E. Ευφραιμίδου

Εκπαιδευτικός/Διδάκτωρ Παν. Θεσσαλίας/Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των μαθητών του Λυκείου Φιλύρου

Το δικαίωμα των μαθητών να περπατούν με ασφάλεια προς και από το σχολείο τους, όλοι και όλες φαντάζομαι ότι το αναγνωρίζουμε…

Θα μου πείτε ότι βασική ανάγκη επίσης είναι και η πρόσβαση όλων των παιδιών στην μάθηση μέσω της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης που παρέχεται σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Μία τέτοια υποδομή δημιουργήθηκε φέτος και στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης για τους μαθητές του Λυκείου, με τη μεσολάβηση της Δημοτικής Αρχής. Το έργο με την ένταξη του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε μετά από οκταετή παροχή εκπαίδευσης σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις και φυσικά μετά από οκτώ χρόνια διεκδικήσεων των κατοίκων του Φιλύρου.

Ωστόσο, προέκυψαν ελλείψεις από πλευράς της  Διοίκησης του Δήμου, σε ό,τι αφορά την κατασκευή πεζοδρομίων επί του κεντρικού δρόμου και των δρόμων που καταλήγουν σ’ αυτόν, από τους οικισμούς του Φιλύρου προς το Νέο Λύκειο. Μέριμνα υπήρξε μόνο για την κατασκευή 300 μέτρων πεζοδρομίου επί της οδού Θεσσαλονίκης-Φιλύρου, από τη διασταύρωση του Λυκείου προς τον κεντρικό οικισμό, τη στιγμή που το κέντρο του οικισμού (πλατεία) απέχει περίπου 1200 μέτρα από αυτή τη διασταύρωση. Πέραν  τούτου, οι μαθητές εκτίθενται καθημερινά στην κίνηση των αυτοκινήτων, εφόσον αναγκάζονται να περπατούν στο έρεισμα ή και πάνω στον κεντρικό δρόμο, απουσία πεζοδρομίων εκατέρωθεν.

Οι επικίνδυνες στροφές, η στενότητα του δρόμου, η ολισθηρότητα του οδοστρώματος και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως η ομίχλη και ο πάγος, ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι γνωστή στον κάθε Θεσσαλονικέα που έχει επισκεφτεί το Φίλυρο, αλλά και στους κατοίκους που καθημερινά μετακινούνται για να πάνε στις δουλειές τους. Ο κίνδυνος να ξεφύγει ο οδηγός από την πορεία του είναι υπαρκτός, κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές χωρίς ωστόσο θύματα πεζούς, εφόσον πριν την ανέγερση και λειτουργία του Νέου Λυκείου πεζοί δεν κινούνταν στον κεντρικό δρόμο.

Οι Σύλλογοι Γονέων του Λυκείου και του Γυμνασίου Φιλύρου γνωστοποίησαν στη δημοτική αρχή εγγράφως τις ανησυχίες τους για τη μετάβαση των μαθητών στο νέο κτίριο του Λυκείου, λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου και της έλλειψης πεζοδρομίων από τη διασταύρωση του Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος έως και την πλατεία του Φιλύρου, ήδη από τον Απρίλιο του 2014. Η διοίκηση (πρώην και νυν) του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου, αλλά και γονείς μεμονωμένα, έχουν κάνει από τότε αλλεπάλληλες αιτήσεις προς το Δήμαρχο προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για την ασφαλή πρόσβαση όλων των μαθητών από τα διάφορα σημεία των οικισμών προς το Λύκειο. Οι μαθητές προέβησαν σε τριήμερη κατάληψη του σχολείου τους με αιτήματα όχι μόνο την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά και την Ασφαλή Πρόσβασή τους στο νέο κτίριο του Λυκείου. Περαιτέρω, ο Σύλλογος Γονέων του Λυκείου έχει θέσει το πρόβλημα σε δύο Δημοτικά Συμβούλια, έχει συνδιοργανώσει μαζί με τους Συλλόγους Γονέων όλων των σχολείων της περιοχής δημόσια διαμαρτυρία (25/2/15), στην οποία συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λυκείου, γονείς και άλλοι κάτοικοι του Φιλύρου και έχει καταθέσει ηλεκτρονική αναφορά του προβλήματος της μη ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στο νέο κτίριο, στο Συνήγορο του Πολίτη (14/3/15). Τέλος, για το ίδιο θέμα έχει γίνει κοινοβουλευτική παρέμβαση (27/2/15) προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών από τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ. Γερασιμίδου και κ. Βαρδαλή, οι οποίοι ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων εκ μέρους της Κυβέρνησης, χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να διαθέσει δωρεάν λεωφορείο για τη μετάβαση των μαθητών στο Λύκειο, ενώ η συνέχιση του υπάρχοντος πεζοδρομίου δεν προβλέπεται, εφόσον αποτελεί χρονοβόρο και κοστοβόρο έργο, λόγω των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών που απαιτούνται. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι κανένα έργο δεν είναι πιο ακριβό από τη ζωή ενός παιδιού, καθώς επίσης κι ότι το Λύκειο πρόκειται να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών όχι μόνο αυτής της γενιάς, αλλά και όλων των επόμενων γενεών. Βάσει αυτών των συνθηκών, ούτε ο «χρόνος», ούτε το «κόστος» αποτελούν σοβαρούς ισχυρισμούς. Επιπλέον, δεν έχει γίνει αίτημα του Δήμου προς τους ελάχιστους ιδιοκτήτες (έναν ή δύο;) για να παραχωρήσουν κάποια μέτρα γης έξω από τις αυλές τους, ώστε να συνεχιστεί το πεζοδρόμιο, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο μέχρι την είσοδο του κεντρικού οικισμού, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Αναπαύσεως (400 μέτρα). Για την κατασκευή πεζοδρομίων από την απέναντι πλευρά, στην οποία δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες, αλλά η γη ανήκει στο Δημόσιο, δεν έχει γίνει καμία αναφορά εκ μέρους του Δήμου. Η ολιγωρία αυτή της δημοτικής αρχής, τη στιγμή μάλιστα που έχει προαναγγείλει την ανέγερση κλειστού Γυμναστηρίου και Πολυχώρου Εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο που έχει ανεγερθεί και το Νέο Λύκειο, κάτι που θα αυξήσει την κίνηση των πεζών, καταδεικνύει από πλευράς της την υποτίμηση του προβλήματος και την έλλειψη βούλησης για τη λύση του.

Όμως εμείς θα επιμείνουμε μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος της ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στο σχολείο τους, πριν συμβεί το ατύχημα… Θα επιμείνουμε, γιατί η υποχρέωση της περιφρούρησης της ανθρώπινης ζωής είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως των αρμόδιων αρχών, στις οποίες οι δημότες με την ψήφο τους έδωσαν το δικαίωμα να τη διαχειρίζονται!

Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€  

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
πρυτ
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
Με ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια