Thumbnail
ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΊ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι το πρόβλημα των αστέγων από το σεισμό θα πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού δεν δρομολογείται κανένα μέτρο και η προσωρινή λύση της φιλοξενίας σε καράβια τελείωσε. Στο Ληξούρι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα σπίτια προς ενοικίαση, ενώ ο Δήμος Κεφαλονιάς διάλυσε τον καταυλισμό των σκηνιτών στον Άγιο Αντώνη «λόγω άσχημης εικόνας ενόψει της τουριστικής σεζόν». Η κυβερνητική απόφαση για 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο στην επισκευή (ή ανακατασκευή) κατοικιών, αποτελεί προκλητική κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού όχι μόνο υπολογίζει τεκμαρτά το ύψος των επιδοτήσεων και δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι σεισμόπληκτοι να καλύψουν με νέο δάνειο πάνω από το 40% της πραγματικής αξίας των επισκευών ή να μείνουν άστεγοι αλλά και, ουσιαστικά, μηδενίζει τις αποζημιώσεις με το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

·      Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης - θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ).

· Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις εργατικές κατοικίες καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική επιχορήγηση.

·      Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και για ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.

·      Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη λήξει ή που θα λήξουν στο Νομό.

· Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποζημίωση οικοσκευής και για όσους διαθέτουν όχι μόνιμες αλλά δεύτερες και εποχιακές κατοικίες. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.

· Επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών με απλή υπεύθυνη δήλωση και άμεσος έλεγχος από την ΥΑΣ. Η ευθύνη είναι πολιτική και όχι των εργαζομένων της ΥΑΣ όπως προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση.

·      Να καλυφθεί με λυόμενα από την ΥΑΣ για ατομική στέγη το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που διαβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. (Βλ. απάντηση 24/2/14 του Υπουργείου Υποδομών στο ΚΚΕ για τους άστεγους σεισμοπαθείς).

·      Να επιταχθούν ασφαλή ξενοδοχεία για την άμεση κάλυψη των αστέγων.

·      Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

·      Να συγκροτηθεί Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό;

·      Να αντιμετωπιστούν οριστικά οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), να επαναλειτουργήσει ο ΟΣΚ και ο ΟΕΚ με πλήρη στελέχωσή τους. Να αναβαθμιστεί ο ΟΑΣΠ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

·      Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Αργοστόλι 12/04/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα