Thumbnail
ΕΛΜΕ Καρδίτσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, μαζί με εκπροσώπους των διαθέσιμων εκπ/κών, επισκέφτηκε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Λάππα Σπύρο, Μιχαλάκη Νίκο και Κατσαβριά Σούλα, προκειμένου να θέσει κάποια  αιτήματα που είναι σημαντικά και άμεσα .

    Τα αιτήματα σχετίζονται κυρίως με μνημονιακούς νόμους που στόχους είχαν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, απολύσεις εκπαιδευτικών , την πλήρη υποταγή τους μέσω του εκφοβισμού, και την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου .

Πιο συγκεκριμένα αυτά αφορούν:

  1. Την άμεση επιστροφή των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στα σχολεία τους , όπως και των φυλάκων και των καθαριστριών, που είναι απαραίτητοι για τις καλές συνθήκες λειτουργίας και την ασφάλεια στα σχολεία
  2. Την κατάργηση όλου του πειθαρχικού νομοθετικού πλέγματος (ν. 4057/12, ν. 4093/12 κ.λπ.) που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης. Ενδεικτική του πνεύματος των νόμων είναι και η διάταξη που ορίζει ως αδίκημα την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας». Με βάση  αυτό το νόμο παραπέμφθηκαν  εκπ/κοί στο πειθαρχικό ή σε δίκη, γιατί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ή γιατί ασκούσαν τα καθήκοντά τους σε υπηρεσιακά συμβούλια, ή ακόμα και για προσωπικές, κοινωνικές ή οικονομικές διαφορές
  3. Την Κατάργηση του Π.Δ 152/13 και των νόμων ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10 που αφορούν την λεγόμενη αξιολόγηση. Ενώ βρισκόμαστε στη μέση της εφαρμογής τους, δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου και διατάραξης των σχέσεων στα σχολεία, συνάντησαν τεράστια άρνηση και αντίδραση των εκπαιδευτικών, προωθήθηκαν όμως αρκετά με πιέσεις και εκβιασμούς.
  4. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπ/κών, διότι υπάρχει καθήλωση από το 2011. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους νεοδιορισθέντες που υπηρετούν σε απομακρυσμένα μέρη και η επιβίωσή τους είναι στα όρια.
  5. Την κατάργηση άμεσα της τράπεζας θεμάτων, που κόστισε πολύ, τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις εκπ/κών στα σχολεία και οδήγησε τους μαθητές σε άγχος και αγωνία και αύξησε την παραπαιδεία, ενώ ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε και σε μεγάλη μαθητική διαρροή.
  6. Την επανεξέταση από μηδενική βάση του θέματος των μετατάξεων (στην Πρωτοβάθμια και σε θέσεις διοικητικών) με επεξεργασία από την αρχή τόσο του νομικού πλαισίου, όσο και των υπαρχουσών αιτήσεων.  

 Ζητήθηκε η προώθηση αυτών των αιτημάτων, ενώ επακολούθησε και συζήτηση και για άλλα θέματα που αφορούν τους εκπ/κούς και την παιδεία. Αναπτύχθηκαν θέσεις, σκέψεις και προβληματισμοί από πλευράς μελών του Δ.Σ, ενώ από την πλευρά των εκπ/κών σε διαθεσιμότητα αναπτύχθηκε το επείγον της αντιμετώπισης των θεμάτων που τους απασχολούν.

   Από πλευράς βουλευτών εκφράστηκε η άποψη ότι οι δεσμεύσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, πριν και μετά τις εκλογές θα φέρουν την ηρεμία στην παιδεία. Δόθηκε διαβεβαίωση ότι οι αλλαγές στην παιδεία θα γίνονται με διάλογο και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα και ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή θα έρχονται μετά από συλλογικές διαδικασίες.

   «Η ενίσχυση της παιδείας, επεσήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι κορυφαίο θέμα, και πρέπει να αποφεύγεται ο τιμωρητικός χαρακτήρας που υπήρξε σε πολλές ρυθμίσεις που αφορούσαν την παιδεία. Οι βουλευτές παρέπεμψαν ακόμη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα γίνουν σύντομα, ενώ τόνισαν ότι προτεραιότητα σ΄ αυτή τη φάση είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέλος δεσμεύτηκαν για μεταβίβαση των αιτημάτων στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

   Θα επακολουθήσει συνάντηση και με τον άλλο βουλευτή της Καρδίτσας, κ. Τσιάρα Κώστα που εκλέχτηκε με την ΝΔ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα