Thumbnail
ΕΛΜΕ Ικαρίας- Φούρνων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

Η πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που εκπορεύεται από την ΕΕ και το υπουργείο και που στα νησιά μας εφαρμόζεται με την ευθύνη των προϊσταμένων της περιφέρειας και των διευθύνσεων εκπαίδευσης Σάμου, δημιουργεί συνθήκες ανυπόφορες για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με αποτέλεσμα οι τελευταίοι σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια  αποτελούν καθεστώς στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά και η επιχείρηση «κάλυψης» και συγκάλυψης τους από υπουργείο και ΔΙΔΕ με υποχρεωτικές μετακινήσεις, αθρόες διαθέσεις, αντιεπιστημονικές αναθέσεις μαθημάτων, μαζί με όλες τις άλλες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται το τελευταίο διάστημα συνθέτουν την εικόνα αποσύνθεσης και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στα νησιά μας. Με την σημερινή κινητοποίηση απαιτούμε:

  1. Την άμεση κάλυψη όλων των κενών των σχολείων των νησιών μας. Για μια ακόμη χρονιά, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν ακόμα κενά. Την προηγούμενη χρονιά φτάσαμε στο σημείο να προσλαμβάνονται αναπληρωτές τον Μάρτη για να «καλυφθούν» κενά που υπήρχαν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε κενά στις ειδικότητες Πληροφορικής, Οικονομικών, Γυμναστικής, Ειδικής Αγωγής, Γαλλικών, Αγγλικών, Τεχνολογίας, Οικιακής Οικονομίας καθώς και την παντελή έλλειψη καθηγητών μουσικής σε Ικαρία και Φούρνους.
  2. Να πάψουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων. Επιβάλλετε για δεύτερη χρονιά τη μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός Ικαρίας με το πρόσχημα της υπεραριθμίας. Φέτος μετακινήσατε τη μοναδική εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ01 που υπήρχε στα σχολεία του Ευδήλου, στη Σάμο. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αυτό τον ανάλγητο τρόπο και να απομακρύνονται από τις οικογένειες τους, την περιοχή που επέλεξαν να ζήσουν και να διδάξουν. Πολύ περισσότερο όταν τα σχολεία καταλήγουν να «λειτουργούν» με εκπαιδευτικούς κομήτες που στην ουσία δεν μπορούν να αποτελούν συστατικές μονάδες των σχολείων.
  3. Να σταματήσουν οι αθρόες διαθέσεις που υπονομεύουν την λειτουργία των σχολείων καθώς και η «κάλυψη» των κενών με τις Β’ αναθέσεις. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων δε μπορεί να γίνει μέσα από λογιστικά φύλλα. Τα σχολεία της Ικαρίας τα χωρίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις σε ένα ορεινό και δύσκολο, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, οδικό δίκτυο. Οι διαθέσεις εκπαιδευτικών σε απομακρυσμένα σχολεία, ειδικά όταν γίνονται για λίγες διδακτικές ώρες, επί της ουσίας δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν προβλήματα στα σχολεία που αδυνατούν να καταρτήσουν ωρολόγια προγράμματα, πόσο μάλλον  σωστά από παιδαγωγικής πλευράς. Ακόμη οι συνάδελφοι από εκπαιδευτικοί, μετατρέπονται σε ταξιδιώτες και επισκέπτες από το ένα σχολείο στο άλλο με αρνητικές σίγουρα συνέπειες για το διδακτικό έργο. Τέλος κρίνουμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΔΙΔΕ Σάμου αντί να εξαντλήσει τα περιθώρια να προσληφθούν εκπαιδευτικοί ειδικότητας σχετικής με το αντικείμενο των μαθημάτων, επέβαλε τη «λύση» της κάλυψης των κενών με τις αντιεπιστημονικές και πέρα από κάθε λογική Β’ αναθέσεις των μαθημάτων, όπως για παράδειγμα συνέβη με το μάθημα της οικιακής οικονομίας.
  4. Να σταματήσουν οι παρατυπίες και οι αδικίες στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Για πρώτη φορά στα χρονικά αλλά και από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε στην επικράτεια, οι τοποθετήσεις γυμναστών που διατέθηκαν στην πρωτοβάθμια δεν έγιναν με κριτήριο τα μόρια και τις αιτήσεις αλλά με κριτήρια που επινόησε αυθαίρετα ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους συναδέλφους όσο και στη λειτουργία των σχολείων. Το ότι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στην ΔΙΔΕ Σάμου αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο δε μπορεί να μην αφορά και τη διοίκηση της δευτεροβάθμιας. Επίσης οι διαθέσεις θα πρέπει να εκδίδονται με φειδώ και με σαφήνεια ως προς τις ώρες και τον αριθμό των ημερών ώστε να μην αντιμετωπίζουν τελικά πρόβλημα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.
  5. Να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας. Όπως έχει αποδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια οι υποστηρικτικοί θεσμοί της ΠΔΣ και της ενισχυτικής είναι αναγκαίοι για τα νησιά μας και έχουν καθοριστική συμβολή στις επιδόσεις των μαθητών και στο επίπεδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η διακοπή αυτών των δύο ενισχυτικών προγραμμάτων θα υποβαθμίσει σημαντικά την δημόσια εκπαίδευση στα νησιά μας. Η άμεση επαναλειτουργία των προγραμμάτων με τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  6. Άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων των υλικοτεχνικών υποδομών. Σε πολλά σχολικά κτήρια των νησιών μας παρατηρούνται εδώ και χρόνια πολλά προβλήματα που επιδεινώνονται κάτω από το βάρος της διαρκούς υποχρηματοδότησής τους. Ξεχωριστό πρόβλημα που καθιστά πολλές φορές αδύνατη τη λειτουργία τους και που χρήζει άμεσης επίλυσης αποτελούν οι πλημμύρες που παρατηρούνται μετά από κάθε βροχή με το πρόβλημα να παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμμένο στο σχολείο των Φούρνων. Η ΔΙΔΕ Σάμου οφείλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και να παρέμβει προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να επιλυθούν άμεσα τέτοια προβλήματα.

                                                                                                     Σάμος 30/10/2014

                                Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων 

 Ο Πρόεδρος                Ο Γραμματέας

 Πετράκης Βασίλης              Δάμαλος Χρήστος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα