Thumbnail
ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας

Dusseldorf 9.03.2015

Αρ.πρωτ.  1

Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 

Heerdter Sandberg 12

40549 Dusseldorf 

Tηλ:0211-554523

Telefax:0211-55027487 

[email protected]  

Προς: κ. Αριστείδη Μπαλτά

Υπουργό ΠΟ.ΠΑΙ.Θ

Κοιν: ΔΙΠΟΔΕ (κα Δώκου)

κ. Απ. Κατσίμπρα ΣΕ ΒΡΒ

ΟΛΜΕ
 

ΘΕΜΑ:  Προβλήματα Ελληνόγλωσσων σχολείων ΒΡΒ

Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015,  προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να συζητήσει τα προβλήματα που τέθηκαν από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στην τελευταία Γενική Συνέλευση. Κατόπιν τούτου, μεταξύ των άλλων προβλημάτων , εξετάστηκε το ζήτημα της επαναφοράς της πενταετούς διάρκειας  απόσπασης στο εξωτερικό με επιμίσθιο. Το Δ.Σ. καταλήγει στην άποψη ότι η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος θα συμβάλει

1.      στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, δεδομένης της αναστάτωσης που δημιουργείται εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης νέων προς απόσπαση εκπαιδευτικών. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι  -ακόμα και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- παρατηρούνται κενά στα σχολεία της περιοχής μας, ακόμα και σε βασικές ειδικότητες.

2.     Θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα, προκειμένου να αιτηθούν απόσπασης. Τα πρώτα έξοδα στα οποία απαιτείται να υποβληθεί ο εκπαιδευτικός και η ισχύουσα μείωση του επιμισθίου δημιουργούν ένα αρχικό κόστος το οποίο δεν καθίσταται δυνατόν να αποσβεστεί κατά την τριετή παραμονή του. Ως εκ τούτου, μια χρονική επιμήκυνση της με επιμίσθιο απόσπασης θα ήταν δυνατό να ενισχύσει το ενδιαφέρον και επίσης να αποτρέψει το φαινόμενο των ανακλήσεων που παρατηρείται κάθε χρόνο.

3.      Θα μειώσει σημαντικά τις καθυστερήσεις που αφορούν στην πλήρωση των κενών που παρατηρούνται στο ξεκίνημα του διδακτικού έτους, έως ότου ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία των νέων αποσπάσεων.

 

4.     Θα πρέπει στα παραπάνω να συνυπολογιστούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία του εξωτερικού, δεδομένου του πρόσφατου και εν εξελίξει μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα, συνεχώς αυξάνεται. Ας μη ξεχνάμε ότι η μετατροπή της πενταετίας σε τριετία έγινε με απώτερο σκοπό το κλείσιμο των αμιγώς Ελληνικών σχολείων.

5.   Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επαναφορά της πενταετίας, όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος ( καθώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών που σε μια συγκεκριμένη περίοδο λαμβάνουν επιμίσθιο δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια της απόσπασής τους) αλλά μάλιστα θα αποφέρει  και ένα σχετικό όφελος καθώς θα μειωθούν τα ποσά που, βάσει νόμου, διατίθενται για την πρώτη μετάβαση και την οριστική επιστροφή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον της υπηρεσίας και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού η επαναφορά της πενταετίας και παρακαλούμε να εξετάσετε ευμενώς και συγκεκριμένα το ανωτέρω αίτημα.

 Στη συνέχεια, εξετάστηκε το ζήτημα του τρόπου καταβολής του επιμισθίου. Από τον Ιούλιο του 2014 την ευθύνη για την πληρωμή του επιμισθίου των εκπαιδευτικών έχει αναλάβει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή του. Πρόκειται για μια κατάσταση διάχυτης αβεβαιότητας με άμεσες αρνητικές συνέπειες καθώς εξαιτίας των τρεχόντων εξόδων και των ανειλημμένων υποχρεώσεων οι συνάδελφοι εξετάζουν σοβαρά ακόμα και την προοπτική να διακόψουν την απόσπασή τους. 

Τέλος θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της άμεσης και δίχως καθυστερήσεις έκδοσης εγκυκλίου παράτασης της απόσπασης των εκπαιδευτικών που ήδη βρίσκονται στο εξωτερικό καθώς και των νέων αποσπάσεων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εγκαίρως δεδομένης της έναρξης του νέου  σχολικού έτους στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στις 12.08.2015.

Με τις καλύτερες ευχές μας για να φέρετε σε πέρας το δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει

                                                                  Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπουνιάς Σπύρος                                                                            Κληροπούλου Ιωάννα 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα