Thumbnail
 Του Δημήτρη Κλείτσα

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ  ΣΤΟ  ΠΥΣΔΕ  ΠΕΛΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΕΙΤΣΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ  -  2ο ΓΕΛ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ     Έδεσσα 13 Οκτωβρίου 2014

   ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ν. ΠΕΛΛΑΣ

             Συναδέλφισσα,  συνάδελφε

    Ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ ) και δεδομένης της μεμονωμένης υποψηφιότητάς μου για το ΠΥΣΔΕ ν. Πέλλας, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου προκειμένου να την υποστηρίξω εξηγώντας σου όμως κυρίως τον μεμονωμένο χαρακτήρα της.

   Σ' ένα συλλογικό όργανο διοίκησης και λήψης αποφάσεων όπως είναι το ΠΥΣΔΕ, η κριτική ικανότητα, η αμεροληψία, η αποφασιστικότητα και το πνεύμα συνεργασίας είναι ορισμένα από τα ατομικά χαρακτηριστικά που για αυτονόητους λόγους πρέπει να διαθέτουν τα μέλη του. Δεν είναι όμως επαρκή προσόντα. Τα αιρετά μέλη χρειάζεται να διαθέτουν στέρεη ιδεολογική συγκρότηση και παράλληλα καθαρές και διακηρυγμένες πολιτικές θέσεις.

     Εξηγούμαι: Και βέβαια το ΠΥΣΔΕ δεν είναι πεδίο "συνδικαλιστικής δράσης". Είναι όμως  ένα θεσμικό όργανο στο οποίο μπορούμε και επιβάλλεται με τους αιρετούς εκπροσώπους μας ν' αντισταθούμε στη επιχειρούμενη ιδεολογική χειραγώγηση, στην ηθική ταπείνωση και στην κατεδάφιση των εργασιακών μας σχέσεων. Ποιος αλήθεια είναι ο στόχος της αξιολόγησης όταν δε γίνεται λόγος για σοβαρή επιμόρφωση; Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προασπίζει τη δικαιοσύνη ή σκορπά το φόβο; Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες ποιας αξιολόγησης εκπαιδευτικών δομών ήταν απόρροια και ποιο δημοσιονομικό όφελος επέφεραν; Τα προϊόντα και συνάμα εργαλεία της διαφθοράς και της διαπλοκής, της ευνοιοκρατίας και του νεποτισμού, της εξάρτησης και της συναλλαγής κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να ακυρώσουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις γενεών και δεκαετιών καταγγέλοντάς τα ως προνόμια. Στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης ιδεοληπτικής μανίας μεταρρυθμίζουν αποδομώντας τα κοινωνικά αγαθά, εκσυγχρονίζουν με ό,τι πιο αναχρονιστικές και παλαιοκομματικές τακτικές διαθέτουν, αντιμάχονται το λαϊκισμό αναπαράγοντάς τον με πανίσχυρους μηχανισμούς προπαγάνδας. Κι εμείς . . .

  Εμείς ως πολίτες και ακόμη εργαζόμενοι επιμένουμε σε νοοτροπίες και τακτικές που μιμούνται αυτές που δήθεν κατακρίνουμε. Ενσωματωμένοι όμως σ΄αυτές τις νομιμοποιούμε και τις αναπαράγουμε. Παραμένουμε κατακερματισμένοι επικαλούμενοι θολές ιδεολογικές αρχές και θέσεις. Συγκροτούμε "συνδικαλιστικές παρατάξεις" ως ευκαιριακούς εκλογικούς μηχανισμούς για τη στέγαση ετερόκλητων πολιτικών συνειδήσεων, προσωπικών στοχεύσεων και ενίοτε κομματικών σκοπιμοτήτων. Αρνούμαστε την ενότητα και υπονομεύουμε τη συλλογικότητά μας για να διατηρήσουμε το ζωτικό μας χώρο σε περιβάλλον χαοτικό. Και όσοι από μας έχουν το ταλέντο κλείνουν πονηρά και το μάτι στο "κατάπτυστο" κατά τ' άλλα πελατειακό σύστημα.

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε

  Δεν ανήκω ούτε στη κατηγορία των "καθ' έξιν" υποψηφίων, ούτε πολύ περισσότερο βέβαια σ' αυτή των "μονίμων και αναντικατάστατων" εκπροσώπων μας. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα (1996-2001) από  αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε "μάχιμο συνδικαλισμό" αποστασιοποιήθηκα παραιτούμενος από τη θέση του εκλεγμένου με την τότε Α.Σ.Κ.Κ. γραμματέα της Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας αρνούμενος έτσι την ενσωμάτωση στην ήδη από τότε παγιωμένη παθογένεια που περιέγραψα. Σήμερα όμως η ιδέα ότι η εξουσία επιχαίρει πάνω από το φάντασμα της συλλογικότητας μας με εξοργίζει και ενοχοποιεί τις αναστολές και τους ενδοιασμούς που με αποτρέπουν από μια ακόμη προσπάθεια . . .  Ένα λοιπόν ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων που δεν υποστηρίζουν βέβαια με τη συνδικαλιστική τους δράση τις καταστροφικές για όλους μας πολιτικές της συγκυβέρνησης ή που δε διεκδικούν εμμονικά τα αποκλειστικά δικαιώματα των "αγώνων των εργαζομένων", δεν συγκροτήθηκε ούτε και τώρα. Κρίμα! Γιατί άραγε; Πάντως σε ό,τι με αφορά ύστερα από εικοσιτέσσερα χρόνια εργασίας μέσα στην τάξη νιώθω ώριμος και ικανός να αναλάβω την ευθύνη της εκπροσώπησής σου στο ΠΥΣΔΕ, η σύνθεση του οποίου δεν έχει την ανάγκη δύο επιπλέον διευθυντών σχολείων ως αιρετών πέραν των διορισμένων ως μελών του σύμφωνα με το νόμο.   

  Έτσι λοιπόν προέκυψε η μεμονωμένη υποψηφιότητά μου για μια από τις θέσεις των αιρετών και με την ελπίδα ότι δεν θα αποδειχτεί στην εξέλιξή της και μοναχική σου ζητώ να την εμπιστευθείς και να τη στηρίξεις. Ζητώντας τη στήριξή σου δεσμεύομαι μόνο για την προσπάθειά  να διατηρήσω την ακεραιότητα της πολιτικής μου ηθικής και της αξιοπρέπειάς μου ως εργαζόμενου. Για τα υπόλοιπα, ίσως και τα πιο σημαντικά θα επανέλθω σύντομα. Άλλωστε ελπίζω να τα πούμε και από κοντά αν καταφέρω να επισκεφτώ το σύλλογό σου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Δημήτρης Κλείτσας

Φιλόλογος - 2ο ΓΕΛ Έδεσσας

[email protected] / τηλ.6977413428

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»