Thumbnail
ΠΕΦ

     Η Π.Ε.Φ. οργάνωσε αφιερωματική εκδήλωση, προς τιμήν της Αλεξάνδρας Λαμπράκη-Παγανού, Ομότιμης Καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στενής συνεργάτιδος της Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Αρσακείου Μεγάρου, στις 5 Οκτωβρίου 2015. Η ημερομηνία, με συμβολική σημασία, συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1994 από την Unesco.

     Για την προσωπικότητα και το έργο της τιμωμένης μίλησαν, μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου Αναστασίου Στέφου, οι : Γεωργία Χαριτίδου, Μαρία Πεσκετζή, Χρυσάνθη Κουμπάρου, Σοφία Μπαλτά, Εύη Σκληράκη, Αθηνά Βορίση, Ελένη Γιοβάνη.

     Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος επέδωσε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, περγαμηνή με την οποία η Αλεξάνδρα Λαμπράκη ανακηρύχθηκε Επίτιμη Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. για τη μακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά της στην Εκπαίδευση, την οποία διακόνησε, λόγω και έργω, περισσότερο από 40 χρόνια, με απόλυτη αφοσίωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιστημονικό και δημοκρατικό ήθος, καθώς και για τη στενή και αδιάλειπτη συνεργασία της με την Π.Ε.Φ. Στη συνέχεια, απένειμε στην καθηγήτρια αναμνηστική πλακέτα. Η κυρία Αλεξάνδρα Λαμπράκη-Παγανού, στην αντιφώνησή της, συγκινημένη ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την εξαιρετική αυτή τιμή.

     Η Π.Ε.Φ., σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου, οργάνωσε διημερίδα με θέμα: «Ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας 1955-59 στην ελληνική λογοτεχνία», η οποία πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2015, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Κυπριακή Πρεσβεία.

     Η διημερίδα ήταν αφιερωμένη, μνήμης και τιμής ένεκεν, στην επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων αγωνιστών), που άρχισε την 1η Απριλίου 1955, με ηγέτη τον Γ. Γρίβα-Διγενή. Ένας αγώνας επικός, με ένοπλες συγκρούσεις και αντιστάσεις κατά του Άγγλου κατακτητή, ο οποίος χρησιμοποίησε απάνθρωπα κατασταλτικά μέσα (φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, απαγχονισμούς κ.ά.), για να κάμψει το αδούλωτο φρόνημα των Κυπρίων αγωνιστών.

     Μετά τους χαιρετισμούς του Πρέσβη Κυριάκου Κενεβέζου, της Μορφωτικής Συμβούλου Μαρίας Παναγίδου και την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Π.Ε.Φ. Αναστασίου Στέφου, εξαιρετικές εισηγήσεις έγιναν από τους Ανδρέα Βοσκό, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Γεωργία Κούμα, Επιθεωρήτρια Κύπρου, Δημήτρη Ταλιαδώρο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, Μανώλη Στεργιούλη, Σχολικού Συμβούλου, Γιώργο Γεωργή, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Θεοδόση Πυλαρινό, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογο, Αγάθη Γεωργιάδου, Σχολική Σύμβουλο. Εξαιρετικά επιτυχής ήταν η παρουσία και παρέμβαση του μεγάλου ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

     Στις δύο συνεδρίες προήδρευσαν οι Θεοδόσης Πυλαρινός και Μαρία Πεσκετζή, ενώ η συνόψιση των εργασιών έγινε από τον Μανώλη Στεργιούλη.

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος

Πρόεδρος Π.Ε.Φ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...