Thumbnail
Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Από τότε που έχει ξεσπάσει ο ιός του Έμπολα σε κάποιες από τις χώρες της Αφρικής, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με φήμες, δήθεν επιστημονικές πληροφορίες, για την εξάπλωση του ιού, προκαλώντας πανικό στον κόσμο, ο οποίος φοβάται το άγνωστο, το διαφορετικό και το "άλλο".

Οι έμποροι του φόβου, κατασκευάζουν την ταυτότητα του έγχρωμου ανθρώπου, ως δυνητικού φορέα του Έμπολα. Ο ιός του Έμπολα, είναι η ασθένεια της φτώχειας και του τρίτου κόσμου, έννοια που η βιομηχανία των ειδήσεων κεφαλαιοποιείται και αξιοποιεί, συγκροτώντας τους μετανάστες από την αφρικανική ήπειρο ως βέβαιη "απειλή" για τους καθαρούς "λευκούς", ως την ενσάρκωση μιας επιδημίας που εξαπλώνεται και κολλάει μέσω του αέρα.

Στην 1 Δεκεμβρίου του 1955 η Ρόζα Παρκς ("έφυγε" σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου του 2005) έμελλε να μείνει στην ιστορία, όταν στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Το 2014 μία γυναίκα από την Γουινέα δέχτηκε επίθεση σε λεωφορείο στην Ρώμη, από αγριεμένους επιβάτες, όπου φώναζαν προς αυτήν ότι είναι φορέας του Έμπολα, και πρέπει να κατέβει  από το λεωφορείο. Η γυναίκα από την Γουϊνέα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα.

Η 26χρονη Fataomata Sompare η οποία ζει στην Ιταλία εδώ και τέσσερα χρόνια ανέφερε πως: "Μου είπαν πως είμαι φορέας του ιού Έμπολα, και πρέπει να φύγω από το λεωφορείο".

Ο σύντροφος της Sompare τόνισε πως είναι θύμα του ρατσισμού ο οποίος είναι ανεξέλεγκτος στην πόλη. "Της επιτέθηκαν μόνο για τη ήταν μαύρη"

Στην στάση Grotte Celoni όπως αναφέρει το rt.com, στα ανατολικά της Ρώμης, κάποιοι πολίτες κατάφεραν να σώσουν την 26χρονη από την Γουινέα.

Αυτό το περιστατικό, είναι ένα από τα πολλά που έχουν καταγραφεί, στην περίοδο της υστερίας του Έμπολα, που επί της ουσίας, γαργαλάει και θωρακίζει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά. 

Η επιδημία του Έμπολα φέρνει έντονα στο φως το φόβο που σιγοβράζει στην Δύση σε σχέση με το "άλλο".Για τα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν ασθένειες του "Πρώτου" και του "Τρίτου κόσμου", και  η προσοχή που θα δοθεί στον τελευταίο σχετίζεται με την "απειλή" που μπορει να αποτελέσει για εμάς.

Ο μιντιακός συρφετός, επενδύει στο κίνδυνο της θανατηφόρας επιδημίας για την "καθαρότητα" μίας δυτικής χώρας, μιας επιδημίας που γεννιέται στην Αφρική γιατί "έτσι", και όχι γιατί για παράδειγμα η Σιέρρα Λεόνε με πληθυσμό 6.2 εκατομμύρια, έχει μόνο 136 γιατρούς πριν το ξέσπασμα του Ιού, ενώ το προσδόκιμο ζωής το 2011 ήταν 40χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»