Thumbnail
Υπόβαθμισε και πάλι τους ρυθμούς ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία

του Χρήστου Κωστόπουλου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στους ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν πριν από την οικονομική κρίση, μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτή τη χρονιά και την επόμενη.

Στην κορυφαία έρευνά του για την παγκόσμια οικονομία, World Economic Outlook, το ΔΝΤ προβλέπει διεθνείς ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% στο 2014 και 3,8% για το 2015. Οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, όταν ο διεθνής οργανισμός περίμενε ανάπτυξη 0,1% υψηλότερη για το 2014 και 0,2% για το 2015.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Παρά τις οπισθοδρομήσεις, η άνιση ανάκαμψη της παγκόσμια οικονομίας συνεχίζεται. Στις προηγμένες οικονομίες, τα κληροδοτήματα των προ- κρίσης εκρήξεων και τα επακόλουθά τους , συμπεριλαμβανομένων και του ιδιωτικού και δημόσιο χρέους, ρίχνουν ακόμα τη σκιά τους στην ανάκαμψη. Οι αναπτυσσόμενες αγορές, προσαρμόζονται σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης χαμηλότερους από αυτούς των προ-κρίσης εκρήξεων και των μετά-κρίσης ρυθμών ανάκαμψης.

Ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης μας έχει απογοητεύσει τα τελευταία χρόνια. Με ασθενέστερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και αυξημένο τον καθοδικό κίνδυνο, η προβλεπόμενη άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης μπορεί να μην καταφέρει να πραγματοποιηθεί ή να υπολείπονται των προσδοκιών.  Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη, στις περισσότερες οικονομίες, η αύξηση της πραγματικής και εν δυνάμει ανάπτυξης να παραμένει προτεραιότητα».  

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

ΗΠΑ

Το ΔΝΤ ανέβασε κατά 0,5% την εκτίμηση για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,2% φέτος, διατηρώντας την στο 3,1% για τον επόμενο χρόνο.

Ευρωζώνη

Για την ευρωζώνη διαβλέπει πιο αδύναμη ανάπτυξη και εντοπίζει αποκλίσεις όχι μόνο ανάμεσα στις πιο δυνατές και τις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά και ανάμεσα στις χώρες που διέπονται από κρίση, όπου δηλαδή η Ισπανία βλέπει ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ η Ιταλία δεν προβλέπεται να επιστρέψει σε ρυθμούς θετικής ανάπτυξης πριν το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ διαβλέπει πλέον πιθανότητες 30% να διολισθήσει η ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό το 2015 και πιθανότητες σχεδόν 40% να πέσει σε ύφεση.

GDP Growth Forecasts

Κίνα

Οι προβλέψεις για την Κίνα αναμένεται να επεκτείνουν τους ρυθμούς ανάπτυξής της στο 7,4% για αυτή τη χρονιά και στο 7,1% για την επόμενη , λίγο αλλαγμένη σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το ταμείο τον Ιούλιο.

Το ταμείο δήλωσε επίσης ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές μπορεί «να υποτιμούν του κινδύνους» και δεν «συνειδητοποιούν πλήρως τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προοπτικές και τις επιπτώσεις τους για το ρυθμό υποτίμησης των νομισματικών μέτρων τόνωσης σε ορισμένες αρκετά ανεπτυγμένες οικονομίες». 

GDP Growth

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»