Thumbnail
Σοσιαλδημοκρατία: «Διαλύστε το μαγαζί και ξαναστήστε το!»

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

«Κινούμενη άμμος» μπροστά στις εκλογές του Μάη

Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι δαιδαλώδεις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, σε όλο το φάσμα των αστικών δυνάμεων. Επιχείρηση αναπαλαίωσής του, ουσιαστικά, με μεταμφιέσεις κομμάτων και «νέα» σχήματα που εκβάλλουν στη γνώριμη «παλιά» αντιλαϊκή κοίτη.

Η όποια κινητικότητά τους εδράζεται σταθερά στο έδαφος των προαναφερόμενων κοινών στόχων και δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. Αποσκοπεί στην εύρεση νέων «οχημάτων» ενσωμάτωσης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στην ίδια πολιτική, στο σχηματισμό κυβερνήσεων «συνεργασίας» με ευρύτερη «λαϊκή αποδοχή» ακριβώς για να περνούν το ένα μετά το άλλο τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ, τα «μνημόνια διαρκείας», όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν εφαρμόζεται.

Στην όλη διαδικασία, εκτός από την κινητικότητα στα πολιτικά σχήματα, μπροστά στις ευρωεκλογές διεργασίες συντελούνται και με αφορμή τις τοπικές εκλογές που μπορούν να επιδράσουν και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Διεργασίες για «νέα κεντροδεξιά» και στα «δεξιά» της Δεξιάς

Επιχειρώντας μια καταγραφή των εξελίξεων των τελευταίων ημερών έχουμε κατ' αρχάς την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ που επιχειρήθηκε να προβληθεί ως μια στροφή της προς το περιλάλητο «κέντρο». Την επιχειρούμενη μετεξέλιξή της σε «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» όπως λέγεται, «κεντροδεξιά», αστική, «ευρωπαϊκή», με ανοίγματα και σε «κεντροαριστερά» ακροατήρια.

Παρουσιάζοντάς το ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, είπε χαρακτηριστικά ότι το ψηφοδέλτιο είναι «ενωτικό και ανανεωτικό (...) Υπάρχουν και πρόσωπα που σήμερα στρατεύονται μαζί μας για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην ευρωλίστα της ΝΔ φιγουράρουν ονόματα όπως του Γιώργου Αμυρά, που εμφανιζόμενος ως ...«ανεξάρτητος» εκλέχτηκε το 2010 δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, αλλά και της Φωτεινής Τομαή - Κωνσταντοπούλου, πρώην συζύγου του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι νεοναζί ανέβηκαν και στηρίχθηκαν από μηχανισμούς του συστήματος, ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μπαλτάκος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «δεν είχα μόνο εγώ επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Ηταν και άλλοι. Ο καθένας είχε το ρόλο του».

Ο Μπαλτάκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτιάξει νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, λέγοντας: «Αν μετά τις ευρωεκλογές συνεχίσει η στροφή της ΝΔ προς ένα κεντρώο κόμμα, που θα σημάνει και τον αποκλεισμό μου από μια τέτοια ΝΔ, τότε θα τα σκεφτώ όλα». Οπως είπε, «το πρόβλημα δεν είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα να μετατραπεί σε κεντρώο, δηλαδή η ΝΔ να γίνει νέο ΚΟΔΗΣΟ. Πρέπει να επανενωθεί η Δεξιά. Η ισχύς εν τη ενώσει». Πρόσθεσε μάλιστα (μετρώντας τα ποσοστά του 2012) ότι ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ φτάνουν μαζί το 46% και ότι «αν ενωθούμε θα κυβερνάμε για 50 χρόνια».

Ετσι κι αλλιώς, το κενό που πιθανά αφήνει στα «δεξιά» της η ΝΔ, διαγκωνίζονται πολλοί για να το καλύψουν: Π.χ. η Χρυσή Αυγή που κατηγορεί τη ΝΔ ότι ...κατάντησε «ψοφοδεξιά», εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα οι φασίστες συνεργασίες με πρώην στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΔ, κατ' αρχάς σε τοπικοδιοικητικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο πρόσφατα αποχωρήσας από τη ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης ανακοίνωσε την εκλογική συμπόρευσή του με τον Βύρωνα Πολύδωρα στο μόρφωμα «Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό» όπου συμμετέχουν και άλλα δύο πρώην στελέχη της ΝΔ, οι Χρήστος Ζώης και Νίκος Νικολόπουλος. «Η Ελλάδα σήμερα μας θέλει ενωμένους. Απαιτεί το άθροισμα των δυνάμεων της πατριωτικής, λαϊκής, αυθεντικής Κεντροδεξιάς, της Κεντροδεξιάς που αντιστέκεται σθεναρά στην καταστροφή της μεσαίας τάξης, στην ισοπέδωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, στον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ψωμιάδης.

Προηγούμενα, σχολιάζοντας την απόφαση του Φαήλου Κρανιδιώτη να αποσύρει την υποψηφιότητά του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «έχει χάσει πλέον πλήρως τον προσανατολισμό της» και για την ηγεσία της είπε ότι φρόντισε «να απαλλαγεί από ενοχλητικές φωνές, όπως ήμουν για παράδειγμα εγώ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Χρήστος Ζώης, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.ά.».

Ενδιαφέρον έχουν και κάποιες αναφορές του Πάνου Καμμένου στον Κων. Καραμανλή, τον ιδρυτή της ΝΔ, όπως κάνουν τελευταία και άλλοι αποχωρήσαντες από τη ΝΔ, π.χ. οι Κακλαμάνης και Ψωμιάδης, δείγμα ίσως μιας επερχόμενης συμπόρευσης όλων τους, ανάλογα και με τι «ψάρια» θα πιάσουν στις εκλογές του Μάη.

Σοσιαλδημοκρατία: «Διαλύστε το μαγαζί και ξαναστήστε το!»

Η εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» (ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, «58», άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας) παρουσίασε τις «προγραμματικές θέσεις» της που συνιστούν διασφάλιση νέων χρηματοδοτήσεων για το κεφάλαιο.

Βάζει στόχους όπως «η εξασφάλιση ενός νέου προτύπου διαχείρισης της οικονομίας χωρίς ελλείμματα, η ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος χωρίς γραφειοκρατία και με καθιέρωση σταθερού πλαισίου για μια δεκαετία ως προς τους φόρους και τις εισφορές, δίκαιο φορολογικό σύστημα και τη διαμόρφωση ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων». Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει συσσωρευμένα κεφάλαια, ενώ οι δαπάνες του κράτους θα συνεχίσουν να μειώνονται, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Βέβαια, αυτά λέγονται ενώ το εγχείρημα της «Ελιάς» θεωρείται από στελέχη του χώρου εκ των προτέρων καταδικασμένο να αποτύχει. Ενδεικτικά, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου) Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε μεσοβδόμαδα «αυτοδιάλυση» των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και «58», αμέσως μετά τις εκλογές του Μάη, και τη διενέργεια ενός είδους Συστατικής Συνέλευσης, προκειμένου να σχηματιστεί, όπως λέει, μια νέα δημοκρατική παράταξη, με νέα ηγεσία. Σημειωτέον ο Πάγκαλος δηλώνει ψηφοφόρος του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη...

Κινητικότητα επιδεικνύει και το περιβάλλον του πρ. πρωθυπουργού και πρ. προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που φημολογείται ότι αναμένει την επομένη των ευρωεκλογών, ώστε ή να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή να εξαγγείλει νέο κόμμα. Ενδεικτικά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Κόκκινο 105,5», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μίλησε για «κατάντια και κατρακύλα» του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, κατά δήλωσή του, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο, όπως είπε, εξακολουθεί να πιστεύει.

 

Ριζοσπάστης, 19/4/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή, με συνεργασία CVC και Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, πήρε την πρώτη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω