Thumbnail
Διακήρυξη Αγωνιστικής Παρέμβασης για εκλογές στην ΕΛΜΕ Λάρισας

Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ο λαός μας δοκιμάζεται από τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Καμία άλλη περίοδος της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας δεν σημαδεύτηκε από τόση σκληρότητα σε βάρος των εργαζομένων. Το πολυδιαφημιζόμενο “success story” της κυβέρνησης, τα παραμύθια Σαμαρά και Βενιζέλου για «τέλος μνημονίων» τινάχτηκαν για άλλη μια φορά στον αέρα. Πριν ακόμη τελειώσει η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων που περιγράφονται σε Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα και εφαρμοστικούς νόμους, αποφασίζεται η συνέχιση της επιτήρησης και εποπτείας της χώρας με νέα μνημόνια μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας και του νέου  μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβλέπονται νέο ασφαλιστικό – τερατούργημα, νέο μισθολόγιο – πεινολόγιο, ομαδικές απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντισυνδικαλιστικός νόμος που χτυπά κυρίως τα πρωτοβάθμια σωματεία κ.ά. Ο προϋπολογισμός εμφανίζεται με μειωμένες δαπάνες κατά 460 εκατ. ευρώ για ασφάλιση και περίθαλψη, μείωση κοινωνικού προϋπολογισμού κατά  1,1 δισ. ευρώ και με φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Να βάλουμε φραγμό στη διάλυση και οπισθοδρόμηση του σχολείου!

Η εκπαίδευση είναι πλέον ανεπανόρθωτα τραυματισμένη από τις συνεχείς επιθέσεις Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ των προηγούμενων χρόνων με την κατάργηση μιας σειράς υποστηρικτικών δομών του δημόσιου σχολείου. Η επίθεση συνεχίζεται με τα τεχνικά σχολεία να λειτουργούν με έλλειμμα ειδικοτήτων και 2.500 λιγότερους συναδέλφους από τις μαζικές διαθεσιμότητες – απολύσεις, με πληθώρα κενών σε εκπαιδευτικούς και δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε υπερμεγέθη τμήματα. Η εφαρμογή του νόμου για το «νέο Λύκειο» διώχνει βίαια και μαζικά τους μαθητές από την εκπαίδευση για να τους παραδώσει στην πρόωρη κατάρτιση και στην απλήρωτη μαθητεία. Οι δαπάνες για την παιδεία από το 2,75% που ήταν πέρσι μειώθηκαν φέτος στο 2,35% σε ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η αξιολόγηση, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις,  οι αλλεπάλληλες προσπάθειες του Λοβέρδου να προωθήσει την εθελουδουλία στην κάλυψη των κενών, οι αλλαγές στο εξεταστικό και τις αναθέσεις μαθημάτων συμπληρώνουν το εφιαλτικό τοπίο που διαγράφεται στη δημόσια εκπαίδευση.

Με λίγα λόγια, θέλουν τον εκπαιδευτικό με μισθό πείνας, αξιολογούμενο και υπό εργασιακή εφεδρεία – απόλυση, εξαρτημένο από την αυθεντία του διευθυντή, χωρίς παιδαγωγική ελευθερία, χειραγωγημένο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα καλύτερα δεν έρχονται: εμείς θα τα φέρουμε!

Οι αγώνες στα πέντε χρόνια της κρίσης ανέδειξαν χαρακτηριστικά που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, αν ληφθούν σοβαρά υπόψη, στη δημιουργία ενός άμεσου και νικηφόρου σχεδίου δράσης.

Καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ. Δεν στήριξαν τον αγώνα των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα-απόλυση. Συνεχίζουν να πορεύονται με τις καθιερωμένες 24ωρες απεργίες (ξεπέρασαν τις 50!), οι οποίες ούτε τους εργαζομένους εμπνέουν, αλλά ούτε τις εξουσίες φοβίζουν.

Τα χαρακτηριστικά ηρωικών κλαδικών αγώνων. Οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, οι διοικητικοί στα ΑΕΙ, οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες κ.ά. κέρδισαν τη λύση επιμέρους αιτημάτων τους και άφησαν ανοιχτή μια θετική εξέλιξη για τις μεγάλες διεκδικήσεις τους, όπως είναι η ματαίωση των απολύσεων και η επαναλειτουργία των καταργημένων δομών. Αυτοί οι αγώνες είχαν: παρατεταμένο χαρακτήρα, πολυμορφία και αποφασιστικότητα στα μέσα και τους τρόπους πάλης (καταλήψεις, αποκλεισμοί, κέντρα αγώνα κ.ά.), δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων (συντονιστικά, επιτροπές αγώνα, κοινές γενικές συνελεύσεις). Αναδείχτηκε ωστόσο και η μεγάλη αδυναμία αυτών των αγώνων, η έλλειψη γενικού συντονισμού.

Οι προτάσεις και οι θέσεις μας

  • Καμία απόλυση. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Να επιστρέψουν στα σχολεία οι τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν και οι συνάδελφοι που είναι σε διαθεσιμότητα. Να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι διοικητικοί των ΑΕΙ.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Καμιά περικοπή σε συντάξεις και εφ’ άπαξ, πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου μας στην προ του 2013 κατάσταση.
  • Να ανατραπεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και οι νόμος για το Μισθολόγιο. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Να καταργηθεί το αντιδημοκρατικό πειθαρχικό δίκαιο.
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα.Να καλυφθούν όλα τα κενά. Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
  • Όχι στην κατεδάφιση της Δημόσιας Παιδείας. Να ανατραπεί ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος 4186/13 για το Λύκειο. Αγωνιζόμαστε για πραγματικά Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στην κατεύθυνση, 10 στα εργαστήρια.
  • Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια – Κοινωνική Ασφάλιση είναι λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή τους.
  • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις εργατικές και άλλες συλλογικότητες.
  • Οργανικές θέσεις για όλους με διατήρηση των χαρακτηριστικών που της δίνει το Σύνταγμα και ο διορισμός. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Τα πάντα στη δημοσιότητα!

Αγωνιζόμαστε και ονειρευόμαστε ένα άλλο σχολείο

Ήρθε η ώρα για ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο, που δεν θα υπερασπιστεί μόνο το δημόσιο σχολείο, αλλά και θα αγωνιστεί για τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, διεκδικώντας ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Αυτή είναι απάντηση στο σημερινό στεγνό από εκπαιδευτικό όραμα, εξετεταστικοκεντρικό και αυταρχικό σχολείο.

Ένα σχολείο με παιδαγωγική ελευθερία, με ανοιχτό παράθυρο στη γνώση και τη ζωή, που θα στηρίξει την προσπάθεια της κοινωνίας να βγει από τον κύκλο της χρεοκοπίας και των Μνημονίων.

Σχολείο δημοκρατικό, στο οποίο την ευθύνη για τη λειτουργία του θα φέρει η ίδια η σχολική κοινότητα, συλλογικά- δημοκρατικά- ελεύθερα. Με αυτή την έννοια, απορρίπτεται η προωθούμενη αυταρχική – γραφειοκρατική – αντιδραστική λογική της αξιολόγησης που με διάφορες μορφές προωθείται.

Η Αγωνιστική Παρέμβαση αποτελεί κομμάτι του πανελλαδικού δικτύου των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων, του ανυπότακτου ρεύματος της Αριστεράς. Δεν καθοδηγείται από κανένα πολιτικό φορέα. Τα μέλη της και το δυναμικό που τη στηρίζει προέρχονται από όλο το φάσμα της Αριστεράς και από ανένταχτους συνάδελφους. Αυτό αποτελεί πηγή δύναμης, γιατί λειτουργεί με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με τις οποίες καθορίζει τη δράση της, ταυτισμένη με τα συμφέροντα της παιδείας και των εκπαιδευτικών. Πιστεύουμε στην κοινή δράση και την αγωνιστική συνεννόηση μέσα στο κίνημα και όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις.

Συνεχίζουμε να αντλούμε αυτοπεποίθηση από τους μεγάλους αγώνες τους κλάδου (του 1988, του 1997, του 1998, του 2006 μαζί με τους δασκάλους, του 2013) με τους οποίους κατοχυρώσαμε νίκες στις διεκδικήσεις. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τίποτα να μη χαρίσουμε.

Τη χρονιά που πέρασε η Αγωνιστική Παρέμβαση έδωσε όλες  τις  δυνάμεις της  στον αγώνα κατά  της διαθεσιμότητας – απόλυσης, ενάντια στην  αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση, για μια ΕΛΜΕ στο  πλευρό των  συναδέλφων. Στην  ίδια  κατεύθυνση  δεσμευόμαστε  να  κινηθούμε  και  την  καινούρια  χρονιά έχοντας  αποκομίσει και την  εμπειρία  των πολύμορφων  αγώνων  του  προηγούμενου διαστήματος.

Ενόψει των εκλογών της ΕΛΜΕ καλούμε τους συναδέλφους:

να απομονώσουν τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (ΠΑΣΚ). Τα κόμματά τους είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τα δεινά του τόπου και οι ίδιες για τη χρόνια διάβρωση, την κατασυκοφάντηση και τον εκφυλισμό των σωματείων.

να πουν όχι στην ηττοπάθεια που εμπνέουν, όσον αφορά τους αγώνες και το κίνημα (εν αναμονή της κυβερνητικής εξουσίας), δυνάμεις από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά και να απορρίψουν αντιλήψεις και πρακτικές που προτάσσουν μόνιμα και σταθερά τις παραταξιακές και κομματικές διαφορές και αρνούνται την κλιμάκωση των αγώνων με στόχο τη νίκη.

Πρέπει να μπει τέλος στην αναμονή. Γιατί χωρίς ανυποχώρητους, μαζικούς και παρατεταμένους αγώνες, δεν θα σταματήσει η επίθεση στα δικαιώματα μας. ¨Ότι κερδιθεί θα είναι προϊόν των δικών μας  σκληρών αγώνων  και όχι της  εμφάνισης κάποιου «σωτήρα».   

Μόνο η μαζική παρουσία του κινήματος θα αλλάξει το τοπίο

Συλλογικά, ενωτικά, μαχητικά ανατρέπουμε τα σχέδιά τους

Στηρίζουμε – ψηφίζουμε

Αγωνιστική Παρέμβαση  Εκπαιδευτικών

Αλλάζουμε ριζικά τους συσχετισμούς, συμβάλλουμε

και προωθούμε τη γραμμή νίκης των αγώνων!

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  

&

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  

                                 (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)

 

Αποστόλου                       Αντώνης                        ΠΕ 02              8ο ΓΕΛ Λάρισας

Διβράμης                         Αντρέας                        ΠΕ 11              Γυμνάσιο & Λ.Τ Κρανέας

Καζαντζής                        Κώστας                          ΠΕ 17.06        ΕΠΑΛ Ελασσόνας

Καλαιντζίδου                   Σοφία                            ΠΕ 02              Γυμνάσιο & Λ.Τ Καλλιθέας

Καράνης                           Γιώργος                         ΠΕ04.01         7ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Κοντελές                          Δημήτρης                      ΠΕ17.06         Διάθεση ΠΥΣΔΕ Λάρισας

Κριτσινιώτης                   Αθανάσιος                    ΠΕ02               7ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Μαλαμίδου                     Μαρία                           ΠΕ 09              Λύκειο Γιάννουλης

Μήτσιου                           Αγγελική                       ΠΕ 02              14ο Γυμνάσιο Λάρισας

Μιχαλάκης                       Κώστας                          ΠΕ 17.02        ΕΠΑΛ Ελασσόνας

Μουστάκας                     Χρήστος                        ΠΕ 03              Γυμνάσιο Νίκαιας

Μπαντής                          Νίκος                             ΠΕ 04. 03       3ο Λύκειο Λάρισας

Ντάκος                             Γιάννης                          ΠΕ 08              Γυμνάσιο Νίκαιας

Νίκου                                Βασίλης                         ΠΕ 16              Μουσικό Γυμνάσιο

Ντρικόγιας                       Χρήστος                                                Διαθεσιμότητα

Παπαδόπουλος           Δημήτρης                     ΠΕ 09          ΕΠΑΛ  Τυρνάβου

Περράκη                          Άντα                                                      10ο Γυμνάσιο

Πολυμερίδου                   Μαρία                          ΠΕ 18.33        Διαθεσιμότητα

Ρεπανάς                           Δημήτρης                      ΠΕ 02              Διάθεση ΠΥΣΔΕ Λάρισας

Σιάμος                              Παναγιώτης                 ΠΕ 1813         ΕΠΑΛ Ελασσόνας

Σπυροπούλου                  Ευαγγελία                     ΠΕ 02              Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Τσιμπόλη                          Κική                               ΠΕ 01              1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας

Τσιφλικιώτου                  Μάγδα                          ΠΕ 02              6ο  Γυμνάσιο

Χαρχαρίδου                     Αναστασία                    ΠΕ 19              7ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Χατζής                              Γιώργος                                                 Διαθεσιμότητα

Ψαρρού         Ευαγγελία      ΠΕ 06  2ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kallianos-1280x720.png
Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ» (Vid)
«Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ», είπε ο Γ. Καλλιάνος στον αέρα
Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ» (Vid)
νηπιαγωγείο
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
«Δεν έκανα κάτι κακό» - Τι λέει η καθαρίστρια που φωτογράφησε το κοριτσάκι στις τουαλέτες σχολείου
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει