Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, με κύριο αίτημα να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ

Επιπλέον ταξικούς φραγμούς στις σπουδές των παιδιών λαϊκών οικογενειών έρχεται να ορθώσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται οι μετεγγραφές των φοιτητών των σχολών Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, μετά από προσφυγή που είχαν κάνει οι διοικήσεις των σχολών και 115 καθηγητές αυτών. Μια απόφαση που στρέφεται πρώτ' απ' όλα απέναντι στους ίδιους τους φοιτητές, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την προσφυγή κι άλλων ιδρυμάτων και τη μελλοντική ακύρωση κι άλλων μετεγγραφέντων φοιτητών.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ταχτεί από την αρχή υπέρ της προσφυγής των διοικήσεων των σχολών Αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «πράξη αντίστασης», αλλά χτες ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς δήλωνε υποκριτικά ότι «το υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δε δέχτηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μη διαταραχτεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών».

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ και... προτρέπει «τις διοικητικές τους αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές, αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική - όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται - χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών». Με λίγα λόγια, δεν εξασφαλίζεται ότι εκατοντάδες φοιτητές στη χώρα δε θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα το ίδιο πρόβλημα.

Προκειμένου να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις αναμενόμενες αντιδράσεις, ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε μια γενικόλογη ανακοίνωση λέγοντας ότι θα μελετήσει για τους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει προκειμένου να τους καλύψει, ενώ μετά από τις γιορτές του Πάσχα θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το νέο σύστημα μετεγγραφών. Ηδη το στίγμα δόθηκε χτες από το ΣτΕ και είναι πλήρως εναρμονισμένο με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά τις μετεγγραφές προκειμένου ο καθένας να σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του.

Ρεσιτάλ κοροϊδίας από το υπουργείο Παιδείας

«Εάν αποδεχτούμε ότι κριτήριο για το πού και αν θα σπουδάζουμε είναι η τσέπη μας και όχι οι ικανότητες και η προσπάθειά μας, τότε αποδεχόμαστε ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα, αλλά εμπόρευμα»,επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που καλείσήμερα μαζί με την Επιτροπή Πρωτοετών Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο υπουργείο Παιδείας.

«Η στάση του υπουργού Παιδείας Α. Μπαλτά και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποκαλυπτική, εμπαίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους! Επίσης αρκετοί καθηγητές που προσέφυγαν στο ΣτΕ από την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ είναι στελέχη και υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ! Την Πέμπτη 02/04 σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η επίσημη απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν υπάρξει απόφαση από το ΣτΕ!», σημειώνει το ΜΑΣ.

«Το υπουργείο και η συγκυβέρνηση δεν έχουν καμία πρόθεση να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, όπως η έλλειψη δωρεάν στέγασης, σίτισης, τα υπέρογκα έξοδα για αναλώσιμα, εξοπλισμό και άλλα πολλά, που οδηγούν πολλούς από εμάς στο δίλημμα παρατάω τις σπουδές μου ή παίρνω μετεγγραφή στην πόλη μου», καταλήγει και καλεί τους φοιτητές/σπουδαστές να διεκδικήσουν:

  • Να γίνει τώρα νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει ακύρωση μετεγγραφών και να καλύπτει όλους τους φοιτητές από μετεγγραφή! Καμία εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του ΣτΕ από καμία σχολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Να δοθούν τώρα πάσο, κάρτες σίτισης κτλ. σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα. Να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι εργαστηριακές ομάδες για όσους δε χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για στέγαση, σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα, μετακινήσεις.
  •  

    Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα