Thumbnail
Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Για την Συνεδρίαση της ΕΓ/ΠΟΣΔΕΠ (11-7-2014)

και την «κρίση» στην ηγετική ομάδα του προεδρείου της Ομοσπονδίας

Η απόσυρση της ΚΙΠΑΝ από το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ και η κατάθεση μομφής για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, επισημοποιεί την διαφαινόμενη από καιρό «ρήξη» μεταξύ των συνδικαλιστικών δυνάμεων που μετά το 11ο Συνέδριο συγκρότησαν το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, στη βάση μιας φιλο-κυβερνητικής συμμαχίας και με αποδοχή του θεσμικού πλαισίου που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν στα Πανεπιστήμια οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και οι πρακτικές των Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

Η ΚΙΠΑΝ «θεματοφύλακας» αυτού του θεσμικού πλαισίου και αρνούμενη να αποδεχτεί ακόμη και μικρές διαφοροποιήσεις των συμμάχων της, που εκδηλώθηκαν κάτω από τα τεράστια προβλήματα και τα προφανή αδιέξοδα αυτής της πολιτικής, επικαλούμενη «ετεροχρονισμένα» πραγματικές ή και μη «παραλήψεις» του προέδρου, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της 30/6/2014 της ΕΓ/ΠΟΣΔΕΠ, την απόσυρσή της από το Προεδρείο και την κατάθεση μομφής κατά του Προέδρου.

Η ΣΠΔ και στις δύο συνεδριάσεις της ΕΓ (30/6/14 και 11/7/14) δήλωσε ότι θεωρεί και την ΚΙΠΑΝ πολιτικά υπεύθυνη για την σημερινή δυσλειτουργία και πολιτική απαξίωση της ΠΟΣΔΕΠ (υπενθυμίζοντας, τον εξαιρετικά ενεργό ρόλο του τότε Προέδρου ως δεξί χέρι της Διαμαντοπούλου, σε αντίθεση με τις αποφάσεις δεκάδων συλλόγων μελών ΔΕΠ).

Τονίσαμε, ακόμη, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ΚΙΠΑΝ αλλά συνολικά τη στάση του μέχρι τώρα προεδρείου. Η τωρινή πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ διεκδίκησε τη συνέχεια με την τετραετία Σταυρακάκη (2009-2013) και την πολιτική της αποδοχής των «μεταρρυθμίσεων», όπως φάνηκε και στο συνέδριο. Με την εξαίρεση μερικών ανακοινώσεων καταδίκης πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής, σε κανένα βαθμό δεν αντιστάθηκε σε όσα γίνονται στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση,  η απόσυρσή της εμπιστοσύνης της ΚΙΠΑΝ από το προεδρείο, στερεί από αυτό την πολιτική του και καταστατική νομιμοποίηση (στο σχετικό άρθρο του καταστατικού, προβλέπεται ότι απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΕΓ για την εκλογή όλων των μελών του προεδρείου – κάτι που πλέον δεν υπάρχει μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης της ΚΙΠΑΝ).

Η τακτική του Προέδρου και των παρατάξεων που τον στηρίζουν (ΑΣΚΕΥ-ΑΡΜΕ-ΕΑΠ) δεν μας βρίσκει σύμφωνους.  Θεωρούμε ότι η ΕΓ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι επί της ουσίας υπάρχει πρόβλημα συνολικά του προεδρείου της ομοσπονδίας. Αυτό είναι που θα   πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ και όχι απλά η αναπλήρωση του αντιπροέδρου που παραιτήθηκε.

Η σημερινή «κρίση» στην ΠΟΣΔΕΠ, είναι κρίση μιας εκδοχής καθεστωτικού συνδικαλισμού, που στηρίχτηκε στην απομάκρυνση από τις ανάγκες του κλάδου και στη συμπόρευση με το Υπουργείο και τις συντηρητικές δυνάμεις μέσα στα πανεπιστήμια.  Η ΚΙΠΑΝ, που σήμερα “επαναστατεί”, πρωταγωνίστησε σε αυτή την καθεστωτική μετάλλαξη. Ταυτόχρονα, αντικειμενικά η κατάσταση αυτή συνεπάγεται ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για το πανεπιστημιακό κίνημα η ΠΟΣΔΕΠ θα παίξει ακόμη μικρότερο ρόλο.

Θεωρούμε ότι για την στήριξη και ανάπτυξη του δημόσιου πανεπιστημίου απαιτείται η ανατροπή της νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, τόσο στην ομοσπονδία όσο και στα ΑΕΙ συνολικά. Χρειάζεται και μέσα στους συλλόγους και μέσα στην ομοσπονδία ένας άλλος αγωνιστικός συσχετισμός. Ήδη έχουμε πληρώσει ακριβά τα 5,5 χρόνια που πέρασαν από την «ανακατάληψη» της ΠΟΣΔΕΠ από τους υποστηρικτές των «μεταρρυθμίσεων».  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί  με την ενεργοποίηση των συναδέλφων, με το ξαναζωντάνεμα και των συλλόγων μας.

Ως Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, θα συνεχίσουμε τη δράση μας στην ομοσπονδία, με προτάσεις για  συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης στην παρούσα πολιτική συγκυρία και για το διάστημα μέχρι το επόμενο συνέδριο, όπως και κάναμε, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΓ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»