Thumbnail
Γιατί όμως ξανθιές;

Γιατί ο Alfred Hitchcock προτιμούσε τις ξανθιές;

Όλοι θα έχετε προσέξει ότι ο μάστερ του τρόμου, ο Alfred Hitchcock, λάτρευε να σκοτώνονται (ή να βασανίζονται τέλος πάντων) οι ξανθιές πρωταγωνίστριές του. Γιατί όμως ξανθιές;

Γιατί όχι μελαχρινές ή καστανομάλλες; Μήπως το ξανθό «γράφει»  καλύτερα στην οθόνη; Μήπως είχε μία προσωπική εμμονή;  Όχι, ακριβώς  απαντώ και σας διευκρινίζω ότι έπειτα από αρκετό ψάξιμο (καθότι προσωπική περιέργεια και απορία τις τελευταίες μέρες), ανακάλυψα ότι ο Hitchcock υποστήριζε ότι «το κοινό θα γινόταν πιο καχύποπτο απέναντι σε μία μελαχρινή πρωταγωνίστρια».

Τι εννοούσε; Πολλές από τις ξανθιές του, ήταν της «συνομοταξίας» της  Grace Kelly: απόμακρες θεές, πανέμορφες υπάρξεις, που έκρυβαν μέσα τους μία ένθερμη και παθιασμένη προσωπικότητα.

Απλά, τέλειες κατά τον σκηνοθέτη, που μάλλον είχε απόλυτο δίκιο. Απόδειξη, οι ταινίες του.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι χρησιμοποιούσε ξανθιές πρωταγωνίστριες στις ταινίες του, όχι επειδή άρεσαν στον ίδιο, αλλά επειδή ακολουθούσε μία παράδοση που είχε ξεκινήσει από τον βωβό ακόμα κινηματογράφο η τότε σταρ, Mary Pickford.

«Οι ξανθιές είναι σύμβολο ηρωίδας» έλεγε ενώ πίστευε ακράδαντα ότι στο ασπρόμαυρο, το ξανθό μαλλί ήταν πιο επιβλητικό.

Σε μία συνέντευξή, ο Francois Truffaut τον ρωτά (συνεντεύξεις που ποιος δεν έχει ζηλέψει, πείτε μου) : «Αυτό που σε ιντριγκάρει είναι το παράδοξο της εσωτερικής φωτιάς και της παγερής επιφάνειας;

Απόλυτα (απαντά ο Hitchcock). Και, ξερεις γιατί; Επειδή το ερωτικό στοιχείο δεν πρέπει να διαφημίζεται...  Διότι χωρίς το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι σκηνές χάνουν το νόημά τους. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακαλύψεις το ερωτικό στοιχείο».

Με απλά λόγια, ο αιφνιδιασμός της έλεγκαντ αλλά και φλογερής ξανθιάς, έκαναν τον σπουδαίο αυτό σκηνοθέτη να δημιούργησε μία ολόκληρη σχολή, που μάλλον καλά κρατεί μέχρι και σήμερα.

Σόφη Ζιώγου

[email protected]

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα