Thumbnail
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ γράφει στους Financial Times

Κάτι "σάπιο" βρίσκεται στα θεμέλια της ευρωζώνης και τους χυδαίους περιορισμούς της στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. Με αυτή την παραδοχή ο τέως ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, επιλέγει να απαντήσει για ακόμη μια φορά στις εξελίξεις που τρέχουν γύρω από το όνομά του και στα περί Plan  B της κυβέρνησης.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ γράφει στους Financial Times, αναφερόμενος στο "παράδοξο" ότι οι κυβερνήσεις στη νομισματική ένωση δεν στηρίζονται από την κεντρική τους τράπεζα, ενώ οι εκάστοτε τράπεζες δεν στηρίζονται από τις κυβερνήσεις. "Αυτό το παράδοξο δεν μπορεί να περιοριστεί χωρίς δομικές θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη", εκτιμά ο κ. Βαρουφάκης.

Xαρακτηρίζει χυδαίο τον περιορισμό στην εθνική κυριαρχία των κρατών της ευρωζώνης από την τρόικα και τις πιέσεις που δέχονται οι Έλληνες υπουργοί.

"Όταν η κυριαρχία χάνεται, λόγω μη βιώσιμου χρέους, καθένας ξέρει ότι κάτι... βρωμάει στο βασίλειο του ευρώ".

Ο ίδιος υπερασπίζεται το "σχέδιο Β" που είχε συλλάβει προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην Ελλάδα: "Ένα βήμα που μελετήσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών επικεντρώθηκε στη χρόνια έλλειψη ρευστότητας ενός οικονομικά πιεσμένου δημοσίου τομέα και στις επιπτώσεις της στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα".

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ συνεχίζει: "Δεδομένης της απουσίας μιας κεντρικής τράπεζας που να στηρίζει τις προσπάθειες του κράτους, οι καθυστερούμενες οφειλές της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα (ιδιώτες και εταιρείες) ήταν μόνιμα αποπληθωριστικές από το 2008".

"Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στις αποδόσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, του ΦΠΑ, και στις πληρωμές προς τους προμηθευτές- ξεπερνούσαν σταθερά το 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, ένα φαινόμενο ανάδρασης αυξάνει τις καθυστερούμενες φορολογικές οφειλές, οι οποίες, με τη σειρά τους, ενισχύουν τον κύκλο της γενικευμένης έλλειψης ρευστότητας", παραδέχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης και επισημαίνει ότι "η απλή μας ιδέα ήταν να επιτραπεί η πολυμερής ακύρωση των καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών της φορολογικής υπηρεσίας".

Ο ίδιος εξηγεί πως "ένας αποθεματικός λογαριασμός μπορεί να δημιουργηθεί ανά αριθμό φορολογικού μητρώου στη διαδικτυακή πλατφόρμα της εφορίας και να πιστωθεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον εν λόγω ιδιώτη ή οργανισμό. Οι κάτοχοι των αριθμών φορολογικού μητρώου θα ήταν σε θέση να μεταφέρουν πιστώσεις από τον αποθεματικό λογαριασμό τους είτε προς το κράτος (αντί των πληρωμών φόρου) είτε σε οποιονδήποτε άλλο αποθεματικό λογαριασμό κατόχου ΑΦΜ".

"Σε μια δεύτερη φάση ανάπτυξης που δεν είχαμε το χρόνο να εξετάσουμε σωστά, οι εφαρμογές των smartphone και οι κάρτες των πολιτών θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν βαθμό ευελιξίας και προσβασιμότητας που θα διασφάλιζαν μια ευρεία υιοθέτηση των νέων δεδομένων", σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει πως "το προβλεπόμενο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει την απουσία πλήρους λειτουργίας των αγορών δημοσίου χρέους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης, όπως αυτή από την οποία έχει πληγεί Ελλάδα από το 2010. Παράγοντες του ιδιωτικού τομέα θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν πιστώσεις από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της φορολογικής υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας τους κανονικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να τα προσέθεταν στο λογαριασμό των αποθεματικών τους. Αυτές οι πιστώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα μετά από ένα έτος για να διαγραφούν μελλοντικοί φόροι σε μια έκπτωση (για παράδειγμα, το 10 τοις εκατό)".

Το άρθρο στους FT καταλήγει: "Εφόσον οι συνολικές πιστώσεις φόρου καλύπτονταν και το μέγεθός τους ήταν απολύτως διαφανές, το αποτέλεσμα θα ήταν μια οικονομικά υπεύθυνη αύξηση της ρευστότητας της κυβέρνησης και μια γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές που κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα έχουν χάσει την πρόσβαση".

Πηγή: Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικοι σεισμογραφοι
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
Αυτού του τύπου οι σχολικοί σεισμογράφοι είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων