Thumbnail
Τον κατηγορούν για πλαστογραφία διαθήκης στις ΗΠΑ

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Μετά τη δικαστική διαμάχη για το «κληροδότημα Φανουράκη» από την Αφρική, τον κατηγορούν για πλαστογρα φία διαθήκης στις ΗΠΑ - Πώς εμπλέκεται και η σύζυγός του
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το «ΘΕΜΑ» δημοσίευσε σχετικά με την υπόθεση κληρονομιάς που οδήγησε τον πρώην υφυπουργό στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου της ανώνυμης εταιρείας Τουριστικαί Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΜΕΝΤΙΤΟΥΡΣ, στην οποία ανήκει το 4 αστέρων «Caravia Beach» στην Κω.
Μια ξενοδοχειακή μονάδα-κόσμημα που προσελκύει τουρίστες υψηλών βαλαντίων, η οποία υπήρξε κληροδότημα του αποθανόντος Σωκράτη Φανουράκη, ο οποίος προτού αποβιώσει σε προχωρημένη ηλικία είχε δημιουργήσει τον κοινωφελή οργανισμό με την επωνυμία Ιδρυμα Λοχαγού Φανουράκη ως προσφορά στους κατοίκους των νησιών της Κω και της Χάλκης, προικίζοντάς τον με τεράστια ποσά από τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, ράβδους χρυσού και διαμαντιών από το Βέλγιο, καθώς και μετοχές αλλά και ακίνητα σε Βρυξέλλες και Κολωνάκι.
 
Παρά ταύτα, ο κ. Βαληνάκης κατηγορείται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ιδρύματος από την τέως σύζυγο του ιδρυτή του ιδρύματος, κυρία Θεοδώρα Φανουράκη, αλλά και από την ανιψιά του επιχειρηματία, ότι «η επίμαχη διαθήκη είναι άκυρη γιατί δεν φέρει την υπογραφή του σε κάθε ημίφυλλό της». Πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία που ουσιαστικά αναφέρεται σε αλλοίωση της πραγματικής διαθήκης του εκλιπόντος και δημιουργεί νομική κινητικότητα.
Την ίδια στιγμή όμως που τα παραπάνω δημιουργούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των Δωδεκανήσων και οδηγούν το ίδρυμα, γραμματέας του οποίου είναι ο πρώην πολιτικός, στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως αποκαλύπτουμε, μια άλλη, ακριβώς ίδια υπόθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», βάσει επώνυμων καταγγελιών ο πρώην υφυπουργός μαζί με τη σύζυγό του Χριστίνα και κάποια άλλα άτομα φέρονται να έχουν λάβει μια αμφισβητούμενη κληρονομιά, συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει οδηγηθεί με τη σειρά της στα δικαστήρια.
 
Η γνωριμία
 
Η επίμαχη υπόθεση ξεκινάει αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε ο Δωδεκανήσιος στην καταγωγή καθηγητής, ως νεαρός και φιλόδοξος άνθρωπος, πέρασε από τη Νέα Υόρκη διδάσκοντας στο Institute for East West Studies. Στο Μεγάλο Μήλο θα γνωριστεί με εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι οποίες θα εκτιμήσουν την ευρυμάθεια αλλά και τη φιλοδοξία του. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο επιφανής γιατρός Μιχάλης Σιδέρης. Ενας άνθρωπος με καταγωγή από τη Σπάρτη, ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινότητα, ο οποίος μέσα από σκληρή δουλειά δημιούργησε σημαντική περιουσία, ύψους 4 εκατ. δολαρίων, στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα. Σύζυγός του ήταν η επίσης Σπαρτιάτισσα Νίκη Σιδέρη-Κακρίδα, της οποίας η οικογένεια αποτελείται από εξέχοντες επιχειρηματίες που δρουν κυρίως στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αδελφός της, Τζίμης Κακρίδας, είναι ένας επιφανής Ελληνοαμερικανός businessman, ο οποίος μάλιστα εσχάτως επιχειρεί να δημιουργήσει στη χώρα μας πέντε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Με τη διαθήκη της η Νίκη Σιδέρη αφήνει στον Γιάννη Βαληνάκη και τη σύζυγό του μερίδιο 10% από τη συνολική περιουσία της ίδιας και του συζύγου της, γεγονός το οποίο αμφισβητούν ευθέως οι συγγενείς της
Η σχέση του γιατρού με τον καθηγητή υπήρξε καλή και όπως φαίνεται πολύ στενή ώστε να δικαιολογεί την απόφασή του να του αφήσει ένα μέρος της περιουσίας του. Πολλοί ωστόσο, κοντά στο ζευγάρι, θυμούνται ότι η Νίκη Σιδέρη δεν έτρεφε και τα καλύτερα αισθήματα για τη σύζυγο του πρώην υφυπουργού, Χριστίνα.
Ολως περιέργως όμως και ενώ τίποτα δεν δικαιολογούσε μια τέτοια σχέση, στη διαθήκη του ο γιατρός αφήνει, μεταξύ άλλωνστον κ. Βαληνάκη και τη σύζυγό του μερίδιο 10% από τη συνολική του περιουσία. Πρόκειται για σημαντικό ποσό, καθώς το ανδρόγυνο ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατο.
Στην πρώτη διαθήκη που παρουσιάζουμε σήμερα και με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2000, ο γιατρός Μιχάλης Σιδέρης δηλώνει ξεκάθαρα πως αφήνει όλη του την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στη σύζυγό του Νίκη. Με αντίστοιχη δήλωση σε διαθήκη με ίδια ακριβώς ημερομηνία, η σύζυγός του δηλώνει πως σε περίπτωση που η ίδια πεθάνει πρώτη αφήνει όλη την κοινή περιουσία στον σύζυγό της. Και οι δυο τους υπογράφουν ότι μετά τον θάνατο και των δύο η περιουσία θα μοιραστεί σε συγκεκριμένους ανθρώπους που είτε έχουν μακρινή συγγενική σχέση μαζί τους είτε είναι απλά γνωστοί και φίλοι. Ως άκληρο ζευγάρι, ο Μιχάλης και η Νίκη Σιδέρη εγγράφως δηλώνουν πως «δεν θέλουν να αφήσουν μέρος της περιουσίας στα αδέλφια τους, για λόγους που οι ίδιοι ξέρουν».
Ο Μιχάλης Σιδέρης το 2005 πεθαίνει και τελικά όλη του η περιουσία περνάει στη σύζυγό του Νίκη. Η τελευταία ουσιαστικά χάνει κάθε επαφή με το ζεύγος Βαληνάκη, το οποίο τότε ξεκινά την εκτόξευσή του προς τον ελληνικό πολιτικό ουρανό. Οπως η ίδια η Νίκη Σιδέρη είχε εξομολογηθεί στον αδελφό της Τζίμι, «ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει τόσο φιλόδοξους ανθρώπους» και έτσι φρόντισε να πάρει αποστάσεις.
Το 2011 και ενώ οι σχέσεις πλέον είναι ανύπαρκτες -βάσει των όσων καταγγέλλονται- η Νίκη Σιδέρη μετά από διακοπές της στην Ελλάδα επιστρέφει στις ΗΠΑ. Μέσα όμως στην πτήση της DELTA Airlines θα πάθει ανακοπή και θα πεθάνει αιφνιδιαστικά.
 
Η αμφισβητούμενη διαθήκη
 
Λίγο καιρό μετά, η διαθήκη της, που είναι απόλυτο αντίγραφο αυτής του συζύγου της, θα αφήσει, εκτός των άλλων προσώπων, στο ζεύγος Βαληνάκη το 10% της συνολικής περιουσίας του ζευγαριού, προκαλώντας την αντίδραση των αδελφών της Σιδέρη. Τόσο μεγάλη μάλιστα θα είναι αυτή, ώστε θα κινηθούν με αγωγή κατά της εγκυρότητας της διαθήκης, καθώς θεωρούν ότι «ναι μεν η πρώτη διαθήκη, αυτή του Μιχάλη Σιδέρη, τους συμπεριελάμβανε, όμως στη δεύτερη, της αδελφής τους, που νομικά ακυρώνει την πρώτη, υπήρξαν τρανταχτές παρατυπίες». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι «υπήρξε άλλη διαθήκη που τελικά έχει αποκρυβεί και ουδέποτε παρουσιάστηκε».
Υπάρχει μάλιστα εκ μέρους τους αμφισβήτηση της υπογραφής της Νίκης Σιδέρη, ενώ εντύπωση τους προκαλεί το γεγονός ότι και οι δύο διαθήκες είναι ακριβώς ίδιες, με μόνη διαφορά το όνομα του διαθέτη. «Οι μάρτυρες είναι οι ίδιοι, η δικηγόρος, που είναι προσωπική φίλη της οικογένειας Βαληνάκη, είναι η ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι η υπογραφή. Στην πρώτη δηλαδή υπογράφει ο Μιχάλης Σιδέρης και στη δεύτερη η σύζυγός του. Φαίνεται, λοιπόν, πως κάποιοι απλά κόλλησαν στην τελική διαθήκη της αδελφής μας, σε λογική copy paste, την πρώτη διαθήκη του συζύγου της, αλλοιώνοντας και αλλάζοντας ουσιαστικά την πραγματική της βούληση», αναφέρουν οι συγγενείς της εκλιπούσας.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι, εκτός της κυρίας Βαληνάκη, για την οποία η Νίκη Σιδέρη δεν έτρεφε κάποια συμπάθεια, και άλλα πρόσωπα τα οποία κληρονομούν μέρος της μεγάλης περιουσίας είχαν κακές σχέσεις μαζί της. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η πραγματική διαθήκη της αδελφής μας δεν είναι αυτή και ότι παρουσιάστηκε απλά μια πρώτη διαθήκη του συζύγου της. Ολη η κοινότητα της Νέας Υόρκης γνωρίζει τις απόψεις της Νίκης για πολλά από τα πρόσωπα που σήμερα λαμβάνουν χρήματα ή ακίνητα της οικογένειας Σιδέρη», υποστηρίζουν στο «ΘΕΜΑ».  
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας