Thumbnail
Δυσφορία για τις αλλαγές Μπαλτά στα πανεπιστήμια από τους δανειστές

Τι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη Δημόσια Διοίκηση και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αμφισβητούν οι δανειστές, με αιχμή του δόρατος την το πολυνομοσχέδιο Μπαλτά στα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την παιδεία έχουν ήδη βρεθεί στο ραντάρ των θεσμών που συζητούν παρασκηνιακά το ενδεχόμενο να θέσουν ακόμη κα θέμα παγώματος των σχετικών νόμων.

«Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να διακηρύττει ότι κομίζει το νέο και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τομές και σε μεταρρυθμίσεις και την ίδια ώρα να ψηφίζει νόμους που φέρνουν την εκπαίδευση πίσω στη δεκαετία του ’80, καταργώντας τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων και βάζοντας τους φοιτητές να επιλέγουν του πρυτάνεις;». Την απορία για το δεύτερο σκέλος του νόμου Μπαλτά που αφορά τα πανεπιστήμια (και φαίνεται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα) εξέφραζε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές. Είναι ενδεικτική του πόσο ζυγίζονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκπρόσωποι των θεσμών ερμηνεύουν  το σχέδιο Μπαλτά για το πανεπιστήμια ως κακό οιωνό από την πλευρά της κυβέρνησης. Το θέμα του νόμου ήδη έχει συζητηθεί παρασκηνιακά μεταξύ των τριών θεσμών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ σκέφτονται να ζητήσουν ακόμη και πάγωμα ή κατάργηση του νόμου.

Τι σχέση έχουν όμως οι θεσμοί με τον νόμο Μπαλτά, δεδομένου ότι ο νόμος-πλαίσιο (4009/11) για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε το 2011 δεν ήταν καν μνημονιακή υποχρέωση. Το επιχείρημα από την πλευρά των δανειστών είναι ότι οι ρυθμίσεις Μπαλτά, εκτός από ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων, υπάγονται στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη Δημοσία Διοίκηση που προβλέπονται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα σε ότι αφορά την πλευρά της ΕΚΤ το θέμα της εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικοι σεισμογραφοι
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
Αυτού του τύπου οι σχολικοί σεισμογράφοι είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων