Thumbnail
Το ΔΝΤ απαιτεί να αναλάβουν εισπρακτικές τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία!

Έρχονται «κανόνια»-Το ΔΝΤ απαιτεί να αναλάβουν εισπρακτικές τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία!

Πιέσεις να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία call center την ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής». Στην ουσία η πρόταση αφορά στις γνωστές ιδιωτικές "εισπρακτικές εταιρίες". Η ηγεσία του υπουργείου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο –τουλάχιστον προς …το παρόν– εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών, κάτι που δύσκολα όμως θα επιτευχθεί.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ, επιμένει στην εκχώρηση της ενημέρωσης των οφειλετών για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης σε ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ (8,5 δισ. ευρώ), τον ΟΑΕΕ (9,1 δισ. ευρώ), τον ΟΓΑ (349 εκατ. ευρώ) και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων ΕΤΑΑ (952 εκατ. ευρώ), έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΑΟ

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, το Κέντρο στέλνει α’ και β’ ειδοποιήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε 20 μέρες, αξιολογείται το προφίλ του και, αν κριθεί εισπρακτέα η οφειλή, ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων. Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, το ΚΕΑΟ είχε αποστείλει 64.267 α’ ατομικές ειδοποιήσεις, 93.406 β’ ατομικές ειδοποιήσεις και είχε κινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Μετά τις ειδοποιήσεις, ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τέθηκε σε ρύθμιση και μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν εισπραχθεί μόλις 143 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην επιτελική σύνοψη Ιουνίου που συντάσσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πάτρικ Ντε Μετς, η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τη δέσμευσή της να στελεχώσει με 250 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης το ΚΕΑΟ, οι διαδικασίες πρόσληψης εργαζόμενων που είχαν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ καθυστερεί και το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ζητά, μάλιστα, άλλους 200 υπαλλήλους προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα είσπραξης των οφειλών που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος του 2015.

Στην έκθεση του Ιουνίου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των οφειλετών, είναι αμφίβολο αν το Κέντρο θα είναι σε θέση να χειριστεί τον όγκο εργασίας που του έχει ανατεθεί, ακόμη κι αν η εν εξελίξει διαδικασία πρόσληψης 250 υπαλλήλων ολοκληρωθεί». Μάλιστα, επισημαίνεται ότι, σε αυτό το στάδιο, η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει «εξωδίκως» διαδικασία διακανονισμού του συνολικού ιδιωτικού χρέους, στο οποίο συγκαταλέγονται τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να συνυπολογιστεί, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «τεράστιο, αλλά αντιπαραγωγικό φόρτο εργασίας» όσον αφορά τη συλλογή των χρεών. Ο κ. Ντε Μετς συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση του ΚΕΑΟ να ασχολούνται οι εργαζόμενοι σε αυτό με τις αποστολές των ειδοποιήσεων προς τους οφειλέτες. Και προτείνει τα εξής ως άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου το ΚΕΑΟ να βελτιώσει γρήγορα τις επιδόσεις του:

α) Συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,

β) Εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε το ΚΕΑΟ να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση, με στόχο να προσδιοριστούν οι δυνατότητες-προοπτικές είσπραξης των χρεών,

γ) Ίδρυση νομικής υπηρεσίας στα περιφερειακά γραφεία του ΚΕΑΟ,

δ) Αξιοποίηση της διαδικασίας συντηρητικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς,

ε) Απόκτηση των ίδιων δυνατοτήτων με αυτές που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές,

στ) Δημιουργία ενός call center για την πρώτη επαφή με τους οφειλέτες

Το ΔΝΤ προτείνει, μάλιστα, τα ίδια μέτρα να ληφθούν και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμιστεί, έχουν όμως παραμείνει υπό την εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
metatheseisk.jpg
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία
Ενας οδηγός για τις αμοιβαίες μεταθέσεις από τον αιρετό στο ΠΥΣΠΕ Πέλλας Ηλία Διαμαντόπουλο
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία