Thumbnail
Ενημερωτικό δελτίο του Α' Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ :

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ !

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η μάχη για την αξιολόγηση εντείνεται και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις μας, το Δ.Σ. απευθύνεται σε όλους/ες με αίσθημα ευθύνης και καλεί σε καθολική συμμετοχή στον αγώνα.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία τακτική Γενική Συνέλευση, πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις τόσο για το πλαίσιο και τα αιτήματά/προτάσεις μας για το δημόσιο σχολείο, όσο και για τις μορφές αγώνα και τα μέτρα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης (βλ. σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας).

Ήδη, η πανελλαδική λίστα υπογραφών «Δεν αξιολογώ – Δεν αξιολογούμαι» έχει ξεπεράσει τις 1500 υπογραφές, ενώ η λίστα υπογραφών του Συλλόγου (κάτω από το ίδιο κείμενο) έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει πάνω από 270 υπογραφές μελών μας (δηλαδή πάνω από το 50% του Συλλόγου). Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους να υπογράψουν δηλώνοντας έτσι ότι θα απέχουν από την αξιολόγηση. Απευθύνουμε ξανά, δραματική έκκληση στη ΔΟΕ να υιοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο και να οργανώσει παναττική συνάντηση όλων των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει οι Σύλλογοι ΠΕ να αναλάβουν την οργάνωση της συνάντησης.

Στη βάση των αποφάσεων της ΓΣ μας, συγκροτήθηκε ανοιχτή επιτροπή αγώνα όπου μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι συνάδελφοι : Κασσιανός Παναγής, Ταμβάκης Οδυσσέας, Κατσούδας Δημήτρης, Πετμεζάς Παναγιώτης, Διαμαντοπούλου Αρετή, Παπαποστόλου Ελένη, Αθανασόπουλος Νίκος, Τουανζόγλου Αργυρώ, Παπουτσής Δημήτρης, Χαλούλου Ντίνα, Γκρέκας Παναγιώτης, Σολομωνίδης Σπύρος.

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του νέου ΔΣ με την επιτροπή αγώνα και τις νηπιαγωγούς του Συλλόγου. Οργανώθηκαν οι περιοδείες στα σχολεία και αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν οι υπογραφές των νηπιαγωγών συνολικά κάτω από τη δήλωση αποχής και να κατατεθούν την Τετάρτη 26/11 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους της Α΄ Αθήνας.

Επίσης, η παναττική συνάντηση νηπιαγωγών που οργανώθηκε από το Συντονιστικό Νηπιαγωγών και  18 Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ, πραγματοποιήθηκε με συγκλονιστική συμμετοχή εκατοντάδων νηπιαγωγών που δήλωσαν ανυποχώρητες και αποφασισμένες να υλοποιήσουν την απεργία – αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία.

Απευθύνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, να απέχουν από τις αξιολογικές διαδικασίες, να σεβαστούν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του σωματείου τους, να μη στραφούν ενάντια στους συναδέλφους τους, να μη δεχτούν να γίνουν μέρος του αξιολογικού μηχανισμού που θα οδηγήσει στην ένταση του ανταγωνισμού στο σχολείο, στην επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Επισημαίνουμε ότι οι διευθυντές δεν έχουν δικαίωμα να αναρτούν μόνοι τους προγραμματισμούς και σχέδια στο Παρατηρητήριο, χωρίς την έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συνεδρίαση για την αυτοαξιολόγηση, η αρχική συνεδρίαση του Σ.Δ. για την κατανομή τάξεων και ευθυνών κατά το τρέχον σχολικό έτος! H εγκύκλιος που αναφέρεται στον ετήσιο προγραμματισμό και την κατάθεσή του στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ έχει ημερομηνία 30/9/2014, επομένως οι συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων που έγιναν στις αρχές Σεπτέμβρη καμιά σχέση δεν έχουν με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ούτε μπορεί κανείς να τις επικαλεστεί εκ των υστέρων επιχειρώντας αυθαίρετα και παράνομα να υποκλέψει τη συναίνεση των συναδέλφων στις αξιολογικές διαδικασίες. Συμπέρασμα : χωρίς συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων καμιά τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Κυκλοφορούν καθοδηγούμενες και ανυπόστατες φήμες ότι η Απεργία – Αποχή «δεν είναι νόμιμη», ότι «δεν μας καλύπτει», ότι «όποιος μετέχει θα απολυθεί» κτλ. Όλες αυτές οι θεωρίες αποτελούν ΨΕΥΔΗ. Η Απεργία – Αποχή είναι νόμιμη μορφή πάλης ως απεργία έργου, έχει κηρυχθεί και επιδοθεί στους αρμόδιους με εξώδικο από τη ΔΟΕ. Επίσης το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ έχει προσφύγει, μέχρι στιγμής εναντίον της. Άρα κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της Απεργίας – Αποχής γίνεται για να αποδυναμώσει την ενότητα του εκπαιδευτικού σώματος και του αγώνα που δίνει για τη Δημόσια Παιδεία.

Εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των Σχολικών Συμβούλων που πλέον έχουν μεταλλαχθεί ανοιχτά σε επιθεωρητές, για ραντεβού «προς αξιολόγηση» προς τους Διευθυντές και Προϊστάμενες. Κυκλοφορούν λίστες με υλικά για portfolio, διαδίδονται pps με οδηγίες του «καλού αξιολογούμενου». Συνάδελφοι, σε αυτές τις πιέσεις πρέπει να σταθούμε όρθιοι !  Με τη συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή αγνοούμε τις όποιες προσκλήσεις Σχολικών Συμβούλων για «αξιολόγηση». Δεν συμμετέχουμε. Δεν παραδίνουμε και δεν αναρτούμε κανένα portfolio. Σε όλη τη χώρα ματαιώνονται τέτοιες συναντήσεις με τους Σχ. Συμβούλους.

Συνάδελφοι, με την αξιολόγηση, με την «εθελοντική» εργασία, με τις πολυεθνικές να καταρτίζουν προγράμματα και projects, με γεμάτο portfolio και άδειο πορτοφόλι(ο), με τους επιθεωρητές να αλωνίζουν και να θερίζουν, θέλουν να διαμορφώσουν το «νέο» σχολείο. Σε αυτό το σχολείο θα υπάρχει ο φόβος, η υποταγή και τα διαλυμένα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Θα υπάρχει η απόλυση του διπλανού, η ανθρωποφαγία και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Θα υπάρχει η «παχυσαρκία» του κέρδους και η «αγωγή εξυγίανσης» των ανυπότακτων πνευμάτων. Αυτό το σχολείο βγαλμένο από τα οργουελικά και χαξλεϊκά σενάρια «του θαυμαστού καινούργιου κόσμου» είναι το μέλλον που θέλουν.

ΔΕΝ θα τους αφήσουμε να το πραγματοποιήσουν.

Ο δικός μας ιστορικός αγώνας για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δίνεται τώρα και πρέπει να πάρουμε θέση. Τα σύγχρονα «τανκς» της πανοπτικής επιτήρησης, του εσωτερικευμένου φόβου, της ατομικής αδιαφορίας και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι μικρότερα από τη φλόγα μας για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, για όλους. Δεν θα περάσουν.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε κάθε σχολείο α) να συμμετέχουν μαζικά και πλειοψηφικά στην Απεργία – Αποχή, β) να δηλώνουν την συμμετοχή τους αυτή στο Σύλλογο και στη συνεδρίαση του Σ.Δ., ώστε να είναι κατοχυρωμένοι  γ) να κάνουν σαφές ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου  Διδασκόντων καμιά αυτοαξιολογική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει. (σχέδια εργασίας, προγραμματισμοί, ομάδες εργασίας, αναρτήσεις στο Παρατηρητήριο), δ) να υπογράψουν – όσοι/ες δεν το έχουν κάνει ακόμη τη λίστα υπογραφών «δεν αξιολογώ/δεν αξιολογούμαι. Στο site του Συλλόγου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υλικά και ανακοινώσεις για τους Συλλόγους Διδασκόντων και για τη συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή. Καθιστούμε σαφές ότι εάν το 50% των μελών ενός Συλλόγου Διδασκόντων δηλώσει αποχή, δεν υπάρχει απαρτία και καμιά αξιολογική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει (κατάθεση προγραμματισμού στο παρατηρητήριο, σχέδιο δράσης, κλπ.)

Καλούμε τους/τις συναδέλφους, να οργανώσουν σε κάθε σχολείο τη συγκροτημένη και μαζική κάθοδό τους την Τετάρτη 26 Νοέμβρη στις 1.30 μ.μ. στη συγκέντρωση των Συλλόγων ΠΕ Α΄ Αθήνας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Δώρου 9, Ομόνοια)

Στάση εργασίας και συγκέντρωση Τρίτη 25/11.

Καλούμε τους διευθυντές να απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησή τους, με βάση την απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ!

Αυτές τις ημέρες καλούνται οι διευθυντές/ντριες του συλλόγου μας από τους σχολικούς συμβούλους σε προαξιολογική διαδικασία. Συγκεκριμένα, καλούνται την Τρίτη 25/11 οι διευθυντές από τη σχολική σύμβουλο κ. Βούκανου. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια και μέσα από τις πράξεις τους. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και τη δουλειά μας! Δε θα επιτρέψουμε να λεηλατήσουν κι άλλο τις ζωές εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών!

Για το σκοπό αυτό:

-Οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 25/11, στις 9 π.μ. στα γραφεία των σχολικών συμβούλων, Πατησίων 187, πλ. Αμερικής. Κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας 8.10- 10.45 την Τρίτη 25/11 προκειμένου τα μέλη μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.  

-Καλούμε τους διευθυντές να δηλώσουν συμμετοχή στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία,  να μην προσέλθουν στις προγραμματισμένες συναντήσεις για την αξιολόγησή τους να μην υπογράψουν και να μην παραδώσουν το έγγραφο παραλαβής της πρόσκλησής τους σε συνάντηση για την αξιολόγησή τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι:

Η Δ.Ο.Ε  έχει εξειδικεύσει τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την απόλυτη κάλυψη των συναδέλφων σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην απεργία/αποχή.            

Σε ότι αφορά τους διευθυντές Δημοτικών Σχολείων και προϊστάμενες - προϊσταμένους Νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων σχολείων που το ΥΠΑΙΘ τους καλεί να αξιολογηθούν, μπορούν να καταγράψουν τη συμμετοχή στους στην απεργία - αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στο βιβλίο πράξεων διευθυντή - προϊσταμένου ως εξής : «Δε συμμετέχω στις διαδικασίες της αξιολόγησης, υλοποιώντας την με α.π. 1201/31-10-2014  απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την οποία εξωδίκως κοινοποίησε στους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.»

               Η απεργία/αποχή καλύπτει επίσης κάθε συνάδελφο ώστε να μην παρουσιαστεί στις εκπαιδευτικές συναντήσεις που διοργανώνουν οι σύμβουλοι και έχουν άμεση σχέση με την αξιολόγηση.

 Οι συνάδελφοι παραμένουν στις σχολικές τους μονάδες εκτελώντας κανονικά τα καθήκοντά τους και αφού συμμετέχουν στην απεργία - αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης δεν είναι υποχρεωμένοι να παρευρεθούν στις συναντήσεις και δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο πειθαρχικών κυρώσεων (σύμφωνα και με τη γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κας. Τσίπρα).

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...