Thumbnail
Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής(Περιστέρι)

Ανακοίνωση για τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σχετικά με τα θέματα στις Γενικές Εξετάσεις, εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση όσον αφορά στο βαθμό δυσκολίας πολλών θεμάτων, το πλήθος τους (δυσανάλογα μεγάλο για 3-ωρο διαγώνισμα σε πολλά μαθήματα) αλλά και γενικότερα στο χαρακτήρα των θεμάτων.

Είναι γνωστό ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι η κορυφή μιας εξεταστικοκεντρικής πυραμίδας με κορμό και βάση τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα τη Λυκειακή βαθμίδα. Όλα θυσιάζονται στο βωμό των εξετάσεων, με αποτέλεσμα την ολοένα πιο ταξική και κοινωνικά άδικη επιλογή και τον αποκλεισμό των "αδύναμων" από τις σπουδές. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η «εξειδικευμένη τεχνική» και αποσπασματική επιφανειακή γνώση που οδηγεί στην απόλυτη «φροντιστηριοποίηση» της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, τα θέματα γίνονται προκλητικά δύσκολα και πολλά, με διαφαινόμενο στόχο να δοθεί μήνυμα στην ελληνική κοινωνία "να μαζέψει τα παιδιά της" γιατί "δεν κάνουν όλοι για ανώτερες και ανώτατες σχολές". Η αλήθεια είναι ότι, συνειδητά ή ασυνείδητα, η κοινωνία αρνείται να εμπεδώσει το μήνυμα... Κι αυτό "κάνει" τα θέματα όλα και πιο δύσκολα, όλο και πιο βάρβαρα για την ψυχολογία των εφήβων που διαγωνίζονται. Γιατί για διαγωνισμό πρόκειται, βεβαίως, και σχεδόν κανένα ρόλο δεν παίζει η τελική βαθμολογία, αφού η κατάταξη θα είναι περίπου ίδια. Αντί για βάση το 18 στην Ιατρική π.χ. μπορεί να είναι το 17 ή το 16,5, αλλά χοντρικά οι ίδιοι θα μπούν στις "καλές" και στις "μέτριες" σχολές.

Αξίζει, επίσης, να σχολιάσουμε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ερωτηματικά προκαλεί η συγκρότηση και η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής των εξετάσεων. Η συνολική της στάση δείχνει να χλευάζει  το μαχόμενο εκπαιδευτικό κόσμο, ακυρώνει τη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου (ειδικά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου), περιφρονεί τις ανάγκες και τις αγωνίες γονιών και μαθητών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ηττημένοι ήταν οι ανούσια ξεζουμισμένοι μαθητές μας και οι οικονομικά εξαντλημένοι γονείς τους, νικητές το σύστημα του «ταξικού φιλτραρίσματος», η παραπαιδεία και τα ιδιωτικά συμφέροντα που στέκονται απέναντι στο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Πιστοί στο όραμα της πραγματικά δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, δηλώνουμε ότι είναι επιτακτικότερο από ποτέ να αγωνιστούμε για να γίνει πραγματικότητα το ιστορικό αίτημα για 12χρονο Υποχρεωτικό Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας