Thumbnail
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ 2ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές ομάδες σχολών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ σχεδιάζει για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι φοιτητές θα εισαχθούν στα τμήματα Θετικών Επιστημών, που εντάσσονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, όπως μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας κ.α.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή μείωση εισακτέων σε τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων αλλά και σχολές οι οποίες παραδοσιακά οδηγούσαν σε θέσεις του Δημοσίου.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, μελετούν την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα προκειμένου να ευνοηθούν επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα τα οποία ακόμη έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» 
Και φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει εξορθολογισμό στον αριθμό των εισακτέων μετά και την υλοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», μέσω του οποίου πολλά τμήματα και κυρίως στα ΤΕΙ καταργήθηκαν συγχωνεύτηκαν και μετονομάστηκαν. Πέρσι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές) μειώθηκε σημαντικά αφού δόθηκαν στα ΑΕΙ 69.288 θέσεις έναντι 76.094 θέσεων το 2012.

Φυσικά είναι ακόμη πολύ νωρίς έως ότου ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις στρατιωτικές και τουριστικές σχολές αλλά σίγουρα οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ελπίζουν σε συνολική αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Συνεπώς, όπως τονίζουν στο «ΕΘΝΟΣ» παράγοντες του υπουργείου, κατά κύριο λόγο οι ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Και τμήματα όπως αυτά της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Γεωγραφίας κ.α.

Αυξάνονται οι εισακτέοι σε τμήματα Θετικών Επιστημών

Αντίθετα όπως και πέρσι στο 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες, αφού οι θέσεις στα τμήματα θα μειωθούν σημαντικά και κυρίως σε ιδρύματα της περιφέρειας. Οσο αφορά το 3ο Πεδίο, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα έχει μεγάλες μεταβολές.

Πάντως οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη όσο αφορά την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι θέσεις που δίνει το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ όλο και μειώνονται στο σύνολό τους με δεδομένο ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει μεγάλο αριθμό νέων φοιτητών στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Η συμπλήρωση αίτησης για τις εξετάσεις

  • Το σχετικό έντυπο θα το συμπληρώσουν οι υποψήφιοι χειρόγραφα.
  • Στη συνέχεια θα το καταθέσουν στον διευθυντή του σχολείου .
  • Τα στοιχεία θα καταχωριστούν ηλεκτρονικά και θα εκτυπωθούν δύο αντίγραφα. Αφού ελέγξει ο ενδιαφερόμενος ότι τα στοιχεία έχουν καταχωρισθεί ορθά, θα υπογράψει αυτά τα αντίγραφα και θα κρατήσει ένα στο αρχείο του µέχρι το τέλος των εξετάσεων.
  • Μετά την υπογραφή στα αντίγραφα, η Αίτηση - ∆ήλωση δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.
  • Συµπλήρωστε µε κεφαλαία ευανάγνωστα γράµµατα τα ατοµικά σας στοιχεία.

Στην παράγραφο 15 πρέπει ο υποψήφιος να επιλέξει µε Χ:

Α) Το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά

Β) Το µάθηµα Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (επιλογής), αν θέλει να εξεταστεί πανελλαδικά

Γ) τα ειδικά µαθήµατα, στα οποία τυχόν θέλει να εξεταστεί κάποιος ή τις Στρατιωτικές Σχολές ή τις Σχολές Ακαδηµίας του Εµπορικού Ναυτικού ή τα ΤΕΦΑΑ.

10 ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
Τμήμα
Θέσεις 2013
1. Φυσικής (Ηράκλειο)
139
2. Χημείας (Θεσσαλονίκη)
135
3. Μαθηματικών (Πάτρα)
243
4. Βιολογίας (Αθήνα)
108
5. Μαθηματικών (Θεσ/νίκη)
144
6. Γεωγραφίας (Μυτιλήνη)
153
7. Γεωλογίας (Πάτρα)
135
8. Χημείας (Ηράκλειο)
99
9. Φυσικής (Θεσ/νίκη)
162
10. Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο)
117
10 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
Τμήμα
Θέσεις 2013
1. Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο)
153
2. Φιλοσοφίας (Πάτρα)
135
3. Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης (Βόλος)
117
4. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσ/νίκη)
139
5.Κοινωνικής Θεολογίας (Αθήνα)
157
6. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα)
67
7. Νομικής (Κομοτηνή)
360
8. Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Ιωάννινα)
225
9. Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Θήβα)
103
10. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Χαλκίδα)
103

Xρήσιμες οδηγίες
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Κατ' αρχάς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου αυτές τις μέρες και μέχρι τις 25 του μήνα πρέπει να υποβάλουν σχετική Αίτηση - ∆ήλωση στο Λύκειό τους για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές και όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τις εξετάσεις και να προσέξουν τα εξής:

1. Η επιλογή και δήλωση του δεύτερου µαθήµατος γενικής παιδείας είναι υποχρεωτική και καθοριστική για τα πεδία που θα µπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο µηχανογραφικό του δελτίο και γι' αυτό πρέπει να γίνει µε µεγάλη προσοχή.

2. Οσον αφορά το µάθηµα «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας» που οι µαθητές επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισηµαίνεται ότι:

  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι µαθητές είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως µάθηµα επιλογής.
  • Αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθµό µηδέν (0)
  • Για να δηλώσουν στο µηχανογραφικό τους δελτίο το 5ο

Επιστηµονικό Πεδίο πρέπει να έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν υποχρεωτικά στα δύο (2) µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του 5ου Επιστηµονικού Πεδίου «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας» και «Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής».

Επίσης, όποιος υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο µάθηµα «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας», υποχρεωτικά δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο µάθηµα «Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής».

3. Η υποβολή της Αίτησης - ∆ήλωσης είναι καθοριστική και δεσµευτική για όλους τους µαθητές που θα συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά την υποβολή της δεν συµπληρώνεται ούτε τροποποιείται. Η µη υποβολή της σηµαίνει αποκλεισµό του υποψηφίου από τις διαδικασίες των εξετάσεων και της εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Για τους µαθητές της Γ΄ τάξης των ηµερήσιων ΓΕΛ, η υποβολή της Αίτησης-∆ήλωσης είναι επίσης καθοριστική και δεσµευτική για τη συµµετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις

4. Οσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδηµίας του Εµπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ επισηµαίνεται ότι τα σχετικά στοιχεία της Αίτησης - ∆ήλωσης είναι απλώς ενδεικτικά της επιθυµίας του υποψηφίου για την εισαγωγή στα παραπάνω τµήµατα και σχολές. Οµως για να µπορέσει τελικά να συµµετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στις ανωτέρω σχολές πρέπει να υποβάλει οπωσδήποτε και αίτηση απευθείας στον Στρατό ή στο Εµπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστηµα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρµόδια Υπουργεία.

Ανάλογα, ο υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονοµικής εξέτασης και πρακτικής δοκιµασίας που θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2014).

Σε ποιες σχολές απαιτείται ειδικό μάθημα

Οσον αφορά τις Σχολές ή τµήµατα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά µαθήµατα, αυτά αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Για να συµµετάσχει κάποιος υποψήφιος στις εξετάσεις ειδικού µαθήµατος πρέπει υποχρεωτικά να έχει δηλώσει το ειδικό µάθηµα στην Αίτηση - ∆ήλωση που υπέβαλε. Οι Σχολές και τα Τµήµατα των Παν/µίων και των ΤΕΙ, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά µαθήµατα είναι:

  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γραφιστικής- εισαγωγική κατεύθυνση Γραφιστικής, Γραφιστικής- εισαγωγική κατεύθυνση
  • Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ∆ιακόσµησης και Σχεδιασµού Αντικειµένων, Τεχνολόγων
  • Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος) - εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισµικής Κληρονοµιάς ΤΕ, Συντήρησης
  • Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, για τα οποία εξετάζονται τα ειδικά µαθήµατα, «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ∆ΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ∆ΙΟ».
  • Μουσικής Επιστήµης & Τέχνης, Μουσικών Σπουδών, για τα οποία εξετάζονται τα ειδικά µαθήµατα «ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ».
  • Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερµανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής
  • Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, για τα οποία εξετάζεται το ειδικό µάθηµα της αντίστοιχης µε την κατεύθυνση ξένης γλώσσας.
  • Ναυτιλιακών Σπουδών του Παν/µίου Πειραιά, για το οποίο εξετάζεται το ειδικό µάθηµα «ΑΓΓΛΙΚΑ».
  • Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και ∆ιερµηνείας του Ιονίου Παν/µίου, για το οποίο εξετάζονται δύο από τις τρεις ξένες γλώσσες: «ΑΓΓΛΙΚΑ», «ΓΑΛΛΙΚΑ», «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ».
  • ∆ηµοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ∆ιεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, ∆ιεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισµού,
  • ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων - εισαγωγική κατεύθυνση ∆ιοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), για τα οποία εξετάζεται µία από τις ξένες γλώσσες «ΑΓΓΛΙΚΑ», «ΓΑΛΛΙΚΑ», «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ», «ΙΤΑΛΙΚΑ».
  • Πλαστικών Τεχνών και Επιστηµών της Τέχνης του Παν/µίου Ιωαννίνων, για το οποίο εξετάζεται το ειδικό µάθηµα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ∆ΙΟ».

Οι υποψήφιοι για τα Προγράµµατα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδηµιών πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Ειδικά για την εισαγωγή στο Πρόγραµµα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί µόνο άρρενες υποψήφιοι.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 / 2013-2014 ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ
Ακ. Ετος
Συνολικός αριθμός εισακτέων
 
Πανεπιστήμια
ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ
 
Σύνολο
Γενική Σειρά
Ειδική Σειρά
Σύνολο
Γενική Σειρά
Ειδική Σειρά
2013-2014
69.288
46.494
38.790
7.704
22.794
18.995
3.799
2012-2013
76.094
44.381
37.500
6.881
31.713
26.470
5.43
Μεταβολή
-8,94%
4,76%
3,44%
11,96%
-28,10%
-28,20%
-27,50%

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα