Thumbnail
Τι αλλάζει στην ψηφιακή τηλεόραση της Αττικής από σήμερα 1η Αυγούστου

Σήμερα 1η Αυγούστου 2014, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ολοκληρώνεται η μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης για τις περιοχές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας αλλά και των δυτικών ακτών των Κυκλάδων

Σε επανασυντονισμό των τηλεοράσεων τους ή των ψηφιακών αποκωδικοποιητών που -ενδεχομένως- χρησιμοποιούν θα πρέπει να προχωρήσουν σήμερα όλοι οι κάτοικοι της Αττικής αλλά και των γύρω από αυτήν περιοχών εφόσον δεν θέλουν να βλέπουν... μαύρο στον τηλεοπτικό δέκτη τους. 
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα εκπομπής:
 
    Υμηττός,
    Πάρνηθα,
    Αίγινα,
    Ανάβυσσος,
    Οχθωνία,
    Πράσινο,
    Χαλκίδα,
    Αυλώνας,
    Βάρη,
    Στύρα,
    Λαύριο,
    Σούνιο,
    Νέα Μάκρη.
 
Στο www.digea.gr υπάρχει ένα εργαλείο που ενημερώνει τους τηλεθεατές για τα κέντρα από τα οποία μπορεί να γίνει λήψη του νέου επίγειου ψηφιακού σήματος ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται (Δείτε από ποιο κέντρο εκπομπής λαμβάνετε ψηφιακό σήμα καθώς και οδηγίες για την διαδικασία σύνδεσης ενός αποκωδικοποιητή στην τηλεόραση εδώ: http://www.digea.gr/map)
 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια;
Ναι, όλοι οι τηλεθεατές συμμετέχουν σε αυτή τη μετάβαση, ακόμα και αυτοί που βλέπουν ήδη ψηφιακά. Πλέον η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από το κράτος. Συνεπώς χρειάζεται και αυτοί να πραγματοποιήσουν την 1η Αυγούστου «αυτόματο συντονισμό» στην τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή τους.
 
Ποιες είναι οι τελικές συχνότητες;
Για το δίκτυο εκπομπής "20" που αφορά στα κέντρα εκπομπής από τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Ανάβυσσο, την Οχθωνία, το Πράσινο, την Χαλκίδα, την Αυλώνα, και την Βάρη    οι τελικές συχνότητες είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αντίστοιχα, τα περιφερειακά κανάλια πρέπει να τα αναζητήσετε στις συχνότητες 45, 52 και 54.
Ομοίως, για το δίκτυο εκπομπής "21" με κέντρα εκπομπής σε Στύρα, Λαύριο, Σούνιο και την Νέα Μάκρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 24, και 31    για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι συχνότητες 38, 49 και 50 για τα περιφερειακά κανάλια.
 
Τι εξοπλισμό χρειάζεται να διαθέτει ένας τηλεθεατής;
Οι τηλεθεατές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.
 
Τι ισχύει με τις κεραίες;
Για να γίνεται λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται μία εγκατάσταση να διαθέτει κεραία. Δεν χρειάζεται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας καθώς αυτή που διαθέτουν ήδη μπορεί να κάνει λήψη και επίγειου ψηφιακού σήματος. Αν μία εγκατάσταση διαθέτει εσωτερική κεραία τότε προτείνεται αυτή να τοποθετηθεί σε κάποιο υψηλό σημείο, για παράδειγμα σε μία βιβλιοθήκη, για να πραγματοποιείται όσο το δυνατό καλύτερη λήψη. Σημειώνεται πως η λήψη βελτιώνεται σημαντικά με τη χρήση εξωτερικής κεραίας.
 
Πιο συγκεκριμένα
 
Πάρνηθα
Οι κάτοικοι που μέχρι τώρα συνεχίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση λαμβάνοντας αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από την Πάρνηθα θα πρέπει να μεταβούν άμεσα στην ψηφιακή εποχή, πολύ απλά επειδή η εκπομπή του αναλογικού σήματος διακόπτεται οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης, θα πρέπει να προμηθευτούν τον σχετικό αποκωδικοποιητή και να τον συνδέσουν στην τηλεόραση τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των καναλιών τους.
 
Η πλειονότητα
Το σημερινό switch off, όμως, επηρεάζει και όσους βλέπουν ήδη ψηφιακά. Ο λόγος είναι ότι τα τηλεοπτικά κανάλια από την Digea και τη ΝΕΡΙΤ μετακινούνται στις οριστικές συχνότητες τους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Digea, Γιώργο Μαθιό, πάνω από το 80% των τηλεοπτικών δεκτών στην περιοχή της Αττικής έχει κάνει ήδη την ψηφιακή μετάβαση. Η παύση του αναλογικού σήματος είναι προγραμματισμένη για τις 2 π.μ. και αυτό που πρέπει να κάνουν αύριο το πρωί οι συγκεκριμένοι τηλεθεατές είναι να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους. Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
 
1. Να μεταβεί στο μενού του δέκτη του.
 
2. Να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
 
3α. Να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη.
 
3β. Είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.
 
4. Στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ΝΑΙ
 
5. Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.
 
 
Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία - μία τις συχνότητες. Σημειωτέον πως στην περίπτωση των καναλιών της Digea, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι 38, 45, 49, 50, 52 και 54 για τους περιφερειακούς σταθμούς.
Ενα από τα συχνότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος τηλεθεατής είναι ότι έχει αποθηκεύσει δύο και περισσότερες φορές τα κανάλια, κάτι που μπορεί να συμβεί αν εξυπηρετείται από περισσότερα του ενός δίκτυα και ο δέκτης αποθήκευσε όλες τις συχνότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει χειροκίνητα τις συχνότητες που δεν χρειάζεται, αφού πρώτα δει ποιο κέντρο εκπομπής τον εξυπηρετεί καλύτερα και σημειώσει τις αντίστοιχες συχνότητες.
Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής βλέπει μαύρη οθόνη αλλά εμφανίζεται το όνομα του καναλιού, τότε ο δέκτης (τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητής) έχει αποθηκεύσει τη μεταβατική συχνότητα και όχι τη νέα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει όλα τα κανάλια και να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών. Μπορεί, επίσης, να επιλέξει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών.
Αν οι τηλεθεατές ακολουθήσουν τις οδηγίες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η ανησυχία είναι για ένα μικρό ποσοστό αποκωδικοποιητών (3%-5%) που ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα στον επανασυντονισμό.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική τάξη, σχολείο, θρανία, καρέκλες, πίνακας, μαυροπίνακας
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου
«Όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά και αυτοί που το έγραψαν κρύβονται πίσω από μια ανώνυμη καταγγελία»
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου