Thumbnail
 Το γεγονός ότι σήμερα η πληροφορία έχει γίνει ψηφιακή είναι και καλό και κακό.

    Το γεγονός ότι σήμερα η πληροφορία έχει γίνει ψηφιακή είναι και καλό και κακό. Το πρώτο διότι την κάνει εύκολα μεταφερόμενη και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Το δεύτερο, διότι τα μέσα αποθήκευσής της, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεται δεν είναι σίγουρο ότι θα την κάνει διαθέσιμη και στο μέλλον.

    Κρίνοντας από τα γραπτά μνημεία της αρχαιότητας που έχουν σωθεί μέχρι τις μέρες μας, η ψηφιακή εποχή υστερεί αισθητά στη δημιουργία ενός μέσου αποθήκευσης που θα διαφυλάξει τη σημερινή γνώση επί δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.
 
    Όσοι ασχολούμαστε με τους υπολογιστές από... καταβολής κόσμου, κάπου έχουμε καταχωνιασμένες στο βάθος κάποιου συρταριού ή σε κάποιο κουτί στην αποθήκη μας παλιές δισκέτες με έγγραφα που κάποια στιγμή θεωρήσαμε σημαντικά. Ακόμα κι αν έχει περάσει μόλις 1,5 δεκαετία από τη στιγμή που αποφασίσαμε να τα φυλάξουμε, το πιθανότερο είναι ότι το υλικό αυτό δεν θα διαβάζεται σήμερα. Ακόμα κι αν καταφέρουμε και βρούμε ένα floppy drive και καταφέρουμε και το συνδέσουμε μα κάποιον τρόπο στον υπολογιστή μας, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η δισκέτα δεν έχει απομαγνητιστεί πως θα διαβάσουμε τα αρχεία που περιέχει; Το πιθανότερο είναι ότι θα κάτσουμε απλά να κοιτάμε τα περιεχόμενα της δισκέτας (μέσω της εντολής dir του DOS) χωρίς να ξέρουμε πώς να τα ανοίξουμε, διότι το πιο πιθανό είναι ότι τα προγράμματα με τα οποία είχαμε δημιουργήσει εκείνα τα αρχεία έχουν χαθεί για πάντα.
 
    Από τις διάτρητες κάρτες, περάσαμε στις δισκέτες 5 ¼ και μετά στις 3,5 ιντσών για να φτάσουμε στα tape streamers και στη συνέχεια τους οπτικούς δίσκους και να καταλήξουμε στα flash μνήμης και τους σκληρούς δίσκους. Υπάρχει και το cloud βέβαια, αλλά στην πραγματικότητα το φυσικό μέσο που χρησιμοποιεί είναι και πάλι σκληροί δίσκοι.
 
    Σήμερα ελάχιστοι είναι οι υπολογιστές που μπορούν να διαβάσουν δισκέτες ή ταινίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αχρηστεύουν πολύ σύντομα τα προηγούμενα αποθηκευτικά μέσα και όλα δείχνουν ότι το ασφαλέστερο μέσο για τη διατήρηση και τη μελλοντική αξιοποίηση των έργων μας εξακολουθεί να είναι… το χαρτί.
 
Αναδημοσίευση από ote.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έλεγχοι για ναρκωτικά γύρω από σχολεία
Διακίνηση ναρκωτικών γύρω από σχολεία: 20 έλεγχοι στην περιοχή των Πατησίων
Ειδική δράση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή των Πατησίων
Διακίνηση ναρκωτικών γύρω από σχολεία: 20 έλεγχοι στην περιοχή των Πατησίων