Thumbnail
Σας καλωσορίζουμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σας ευχόμαστε καλές και γόνιμες σπουδές.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

10 Οκτωβρίου 2013

Αγαπητές-οί, πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές,

Σας καλωσορίζουμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σας ευχόμαστε καλές και γόνιμες σπουδές.

Όπως γνωρίζετε οι συνθήκες των σπουδών σας, όπως και οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζεί η χώρα μας και ο λαός μας δεν είναι ιδανικές. Πολλοί από εσάς έχετε να αντιμετωπίσετε οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα στις σπουδές σας. 

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα των δυσκολιών και της αβεβαιότητας για το μέλλον ανθούν ιδέες επικίνδυνες και καταστροφικές, πολλές από τις οποίες καλλιεργήθηκαν μεθοδικά στα προηγούμενα χρόνια:

 

-. Η αναζήτηση “εξηγήσεων” για τη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση σε θεωρίες φυλετικής ιεράρχησης και διαίρεσης των ανθρώπων με βάση το χρώμα, την καταγωγή, τη φυλή, το θρήσκευμα, εκτρέπει έντεχνα τον προβληματισμό μας μακριά από τα συστήματα, τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους που δημιουργούν και προκαλούν τη σημερινή κατάσταση. Στην ως τώρα εξέλιξη της ανθρωπότητας και του πολιτισμού συνέβαλαν όλοι οι λαοί του κόσμου.

-. Η αναζήτηση “λύσεων” μέσα από την καλλιέργεια του μίσους ενάντια στον διπλανό ομοιοπαθή μας και μέσα από την συγκρότηση οργανώσεων με προθέσεις δηλωμένα αντι-λαϊκές και πολιτικά εγκληματικές (π.χ. η Χρυσή Αυγή), υπηρετεί σε τελευταία ανάλυση μόνο εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για όσα συμβαίνουν.

Αγαπητές-οί, πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές,

Είναι αδιανόητο, σήμερα, να διαχέονται στη νεολαία πρότυπα που συνδέονται με τον φασισμό και το ναζισμό. Είναι απαράδεκτο να προβάλλονται οι ιδέες και οι πράξεις που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και τον κόσμο μερικές δεκαετίες νωρίτερα και που εφάρμοσαν τους μοναδικούς στην ανθρώπινη ιστορία, μηχανισμούς βιομηχανικής εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το κοινό κεντρικό σύνθημα αυτών των κινημάτων ήταν “ζήτω ο θάνατος” : η λατρεία της βίας ενάντια στον αθώο και η θεσμοποίηση της εξόντωσης όσων στέκονταν εμπόδια στην “ανώτερη φυλή” - και στην κρατούσα κοινωνική και οικονομική τάξη.

Διακρίνετε σε τέτοιες πρακτικές κάποια λύση για τα προβλήματα του καιρού μας;

Είναι αδιανόητο σήμερα, στο όνομα του “έθνους” να προβάλλονται στη νεολαία ως πρότυπα δωσίλογοι και προδότες, όσοι έσπευσαν να υποδεχθούν και να υπηρετήσουν τον κατακτητή, όσοι κυβέρνησαν μαζί του και μαζικά εξόντωσαν συμπολίτες μας τον καιρό της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας. Είναι αδιανόητο να μιλούν για “εθνικές – ελληνικές” λύσεις όσοι αιματοκύλισαν την φοιτητική νεολαία τον Νοέμβριο του 1973 και λίγο μετά παρέδωσαν την Κύπρο στο μίσος, το αίμα και τον ξένο εισβολέα.

Αγαπητές-οί, πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές,

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μεγάλη ιστορία με σκοτεινές αλλά και εξαιρετικά λαμπρές στιγμές. Ας αρνηθούμε τις πρώτες και ας δημιουργήσουμε νέες απο τις δεύτερες. Η φυλετική θεώρηση του κόσμου, ο ρατσισμός, οι θεωρίες του μίσους για το διπλανό, για τον εργαζόμενο, για τον φτωχό, ο ναζισμός, ο φασισμός, δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιό μας.

Όλος αυτός ο σκοτεινός κόσμος με την ιστορία του τη γραμμένη με αδικία, αίμα, έγκλημα και θάνατο, υπηρετεί πιστά τους ίδιους μηχανισμούς, τα ίδια κέντρα, που προωθούν τις πολιτικές της εξαθλίωσης του λαού μας, που προωθούν, για δικό τους όφελος, τον εξανδραποδισμό των εργαζόμενων και καταλύουν κάθε έννοια ελευθερίας, αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας. Τις ίδιες δυνάμεις που απαξιώνουν και καταργούν το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην μόρφωση, την παιδεία, την υγεία, την πολιτισμένη ζωή.

Και επειδή δεν τελειώσαμε με την προφυλάκιση των χρυσαυγιτών, τονίζουμε ότι στον χώρο του Αριστοτέλειου δεν χωράει ο φασισμός.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα