Thumbnail
Eldorado Gold

Συλλαλητήριο  σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους κατοίκους που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ιερισσό, με αφορμή τις νέες κλήσεις που έλαβαν 20 κάτοικοι για απολογία στον ανακριτή αλλά και την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά της απόφασης Σκουρλέτη την Τρίτη 15/09 στο ΣτΕ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 π.μ. με πλήθος κόσμου να προσέρχεται για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στα σχέδια της Eldorado. Στην είσοδο του χωριού έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο SOS ενώ ήδη χιλιάδες πολίτες έχουν σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο δρόμο από την Ιερισσό προς τις Σκουριές.

"Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους συναγωνιστές με αφορμή τις νέες κλήσεις στον ανακριτή.

Δείχνουμε τη δύναμή μας με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά της απόφασης Σκουρλέτη την Τρίτη 15/09 στο ΣτΕ" τονίζεται στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. μπροστά στο παιδικό σταθμό της Ιερισσού.

Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού θυμίζει πως η στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός έχει πλέον δύο στοχεύσεις το ΣΤΕ και την υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

"Η Ελληνικός Χρυσός παρανομεί συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο στη Χαλκιδική. Έχοντας στο πλευρό της αυταρχικές κυβερνήσεις, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δυνάμεις καταστολής και δικαστικούς, δημιούργησε ένα καθεστώς “κράτους εν κράτει”" τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού και συνεχίζει:

"Η ανάκληση εγκρίσεων τεχνικών μελετών, κλόνισε, ως ένα βαθμό, το πλαίσιο προστασίας και ασυλίας που απολάμβανε η εταιρεία, γεγονός που την ανάγκασε να αλλάξει στρατηγική, αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές πλευρές της".

"Αν και η Ελληνικός Χρυσός παραδέχεται ότι υφίστανται οι παρανομίες (για παράδειγμα ότι ουδέποτε δοκίμασε την αμφιλεγόμενη μέθοδο ακαριαίας τήξης σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου ως όφειλε), βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι ανακλήσεις, προσπαθεί να υποτιμήσει τη σημασία τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται ότι παραβίασε νόμους και όρους της συμφωνίας, αλλά ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ασήμαντο μπροστά το μέγεθος και την αξία της δραστηριότητάς της – κλασικό χαρακτηριστικό αποικιοκρατικής νοοτροπίας".

"Η στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός έχει πλέον σε στοχεύσεις: το ΣτΕ και την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι εμφανές ότι η εταιρεία προσβλέπει στη βοήθεια του ΣτΕ – δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το διοικητικό δικαστήριο ξελασπώνει την εταιρεία στα δύσκολα. Προσφεύγει λοιπόν για άλλη μια φορά στο ΣτΕ, ενάντια στην διοικητική απόφαση ανάκλησης αδειών. Δεν το κάνει όμως άμεσα. Η προσφυγή κατατίθεται μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει η εκστρατεία άσκησης πιέσεων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, την κοινή γνώμη και – άμεσα ή έμμεσα – στους δικαστές. Κι η Ελληνικός Χρυσός έχει πολλούς τρόπους να πιέσει.

Πολιτικοί αρχηγοί σε εντεταλμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των επενδυτών, πουλημένοι συνδικαλιστές, διπλωμάτες, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, χρηματιστηριακοί κύκλοι και επιχειρηματικά λόμπυ. Συνεχείς και αλλεπάλληλες συναντήσεις με κρατικούς λειτουργούς, κατάληψη του προαυλίου χώρου του ΥΠΑΠΕΝ, συναντήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας ακόμη και με την εκκλησία. Φαίνεται ότι οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται είναι αποτελεσματικές, καθώς έντονες φημολογίες μιλούν για άμεσες πράξεις από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο, και αυτοί που θα εμπλακούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί" καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό.

Πηγή: Alterthess

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

farmakopoios
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
aksoniki_tomografia
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
Γιατί δεν λειτουργεί όλες τις μέρες ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια;
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...