Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Συμβούλιο υπουργών Παιδείας με την Ελλάδα στην προεδρία:

Η επιτάχυνση της ατζέντας των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία ήταν το αντικείμενο του Συμβουλίου υπουργών Παιδείας που έγινε χτες στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα στην προεδρία. Στο επίκεντρο βρέθηκε η υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με μία αποτελεσματική και καινοτόμο εκπαίδευση και κατάρτιση, ως επένδυση στις δεξιότητες.

Το Συμβούλιο κάνει λόγο, για μια ακόμα φορά, για σύνδεση της εκπαίδευσης με την «ανάπτυξη», για χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητά η καπιταλιστική αγορά και εκείνων που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα και καλεί να υιοθετηθούν τρόποι «ανοικτής» εκπαίδευσης με χρήση των νέων τεχνολογιών. Ζητά να τεθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η εκπαίδευση στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με το επιχείρημα της μείωσης της ανεργίας - την οποία βέβαια δεν γεννά η εκπαίδευση αλλά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής -, ενώ η «απασχόληση» νοείται πάντα με τους όρους του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, με αντιμετώπιση των εργαζόμενων ως «αναλώσιμων», φορτωμένων πρόσκαιρες δεξιότητες, χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Συμβούλιο υπουργών απασχόλησε το ζήτημα της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της «ενίσχυσης της απασχολησιμότητας», με βάση τα προγράμματα διεθνούς αξιολόγησης των ικανοτήτων των ενηλίκων PIAAC και των μαθητών PISA. Και τα δύο προγράμματα αποτελούν παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ για να πιέσει για αλλαγές στην εκπαίδευση, στην κατεύθυνση των αναγκών των μονοπωλίων που εκπροσωπεί. Και ενώ το PISA αφορά τις δεξιότητες των 15χρονων, το πρόγραμμα PIAΑC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) αφορά τη μέτρηση δεξιοτήτων των ενηλίκων στη γλώσσα, στα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να διαβάζει κείμενα σε ψηφιακή μορφή, ενώ στα υποδείγματα ασκήσεων για την «επίλυση προβλημάτων», ο «εξεταζόμενος» καλείται να περιηγηθεί επιτυχώς σε ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας... Τέλος, ο προεδρεύων υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, έκανε πρόταση για θέσπιση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία, κάτι που έγινε δεκτό από το Συμβούλιο.

Ριζοσπάστης, 25/2/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα