Thumbnail
Σιγή ασυρμάτου εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των ΜΜΕ για το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Σιγή ασυρμάτου εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των ΜΜΕ για το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τον δημόσιο τομέα, το οποίο δημοσίευσε η "Αυγή" της Κυριακής. 

Ειδικά για τον δημόσιο τομέα, η επικαιροποιημένη συμφωνία, που παρουσίασε η κυριακάτικη "Αυγή", περιλαμβάνει κρίσιμες πτυχές τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέκρυψε σκοπίμως (εν όψει και εκλογών) κατά την πρόσφατη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016, όπως βαφτίστηκε το νέο Μνημόνιο στον δημόσιο τομέα.
 
Προαναγγελία απολύσεων της πλειονότητας των διαθέσιμων
 
Σύμφωνα με το Νίκο Μορφονιό που υπογράφη το δημοσίευμα της Αυγής, οι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων και διαθεσιμότητας, το τέλος των οποίων κήρυξε μετά τυμπανοκρουσιών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, όχι μόνο διατυπώνονται ρητώς στη συμφωνία, αλλά αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τον καθορισμό και νέων στόχων στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο νέο Μνημόνιο και στο τμήμα που αναφέρεται στις απολύσεις, γίνεται λόγος για ενδεικτικό στόχο 2.000 απομακρύνσεων το α' τρίμηνο του 2015, που θα προέλθουν από τα πειθαρχικά και τις παράνομες προσλήψεις ή μετατροπές συμβάσεων.
 
Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι οι εναπομείνασες 10.000 (απο τις συνολικά 15.000) απολύσεις για το 2014 θα προέλθουν κυρίαρχα από τον μηχανισμό της διαθεσιμότητας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την απόλυση της μεγάλης πλειονότητας των υπαλλήλων σε όλους τους υπολοιπους κλάδους, των οποίων η διαθεσιμότητα λήγει το επόμενο διάστημα (καθαρίστριες, υπάλληλοι σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, διοικητικοί υπάλληλοι παν/μιων, υγεινομικοί, κ.λπ.). Το σημαντικότερο, ωστόσο, αφήνεται για το τέλος, καθώς αναφέρεται επί λέξει ότι "στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα αξιολογήσουμε, σε διαβούλευση με την τρόικα και ανάλογα με τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, αν θα καθοριστούν επισήμως στόχοι"!
 
Έξτρα απολύσεις από το outsourcing
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΥΓΗ, στο κομμάτι της διαθεσιμότητας, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ παρουσίασε το πλάνο για τον νέο "μηχανισμό κινητικότητας" αποσυνδεδεμένο από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, "λησμόνησε" να αναφέρει, όπως περιγράφεται στο νέο Μνημόνιο, ότι ταυτόχρονα "θα διατηρηθεί ο μηχανισμός διαθεσιμότητας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μελλοντικές οργανικές αναδιαρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών". Σημειωτέον, στο Μνημόνιο διευκρινίζεται -κάτι που δεν έκανε η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ- ότι στο καθεστώς διαθεσιμότητας θα ενταχθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι 3.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν εν τέλει στον προηγούμενο μνημονιακό στόχο των 25.000. Στους παραπάνω, θα προστεθούν και 1.000 υπάλληλοι ώς το τέλος του 2014, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία, θα προέλθουν από την εξελισσόμενη αναδιάρθρωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε τρία υπουργεία (Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης).
 
Σημαντική, επίσης, λεπτομέρεια που αμέλησε να ανακοινώσει το ΥΔΜΗΔ είναι ότι κατα τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών ώς το τέλος του Ιουνίου 2015, οι αντιστοίχες θέσεις θα καταργηθούν και όλοι οι υπάλληλοι θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν με ενοικιαζόμενους! Μάλιστα, οι απομακρύνσεις αυτές είναι πέρα από τις 15.000, ενώ συνακόλουθα δεν θα υπαχθούν στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε μια απόλυση. Τέλος, για τον νέο μηχανισμό κινητικότητας, περιγράφεται ξεκάθαρα πως θα είναι υποχρεωτικός και στην περίπτωση άρνησης μετακίνησης ο υπάλληλος θα εντάσσεται στον μηχανισμό της διαθεσιμότητας.
 
"Η χώρα όχι μόνο δεν βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά σε αυτό" σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το δημοσίευμα της Αυγής. Προσθέτει δε ότι "οι πανηγυρισμοί περί του πρωτογενούς-προεκλογικού πλεονάσματος, που προέκυψε από τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν να κρύψουν το μέλλον που επιφυλάσσει ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ στον ελληνικό λαό. Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»