Thumbnail
Ακολουθεί μετά το «Μικρό Πανεπιστήμιο», κατά το «Μικρή ΔΕΗ».

Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών

Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιόπολη, Ζωγράφου
15784 Αθήνα
       
 
«Ασθενήν έχομεν, εις τον γύψον τον εβάλαμεν»
Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της ΣΘΕ
 
9/7/2014
 
Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, πιστό στη γραμμή που ακολουθεί, επέλεξε τους τρεις υποψηφίους πρυτάνεις, αποκλείοντας και πάλι υποψηφίους με κριτήριο τα φρονήματά τους. 
Είχαμε, ως Σύλλογος, προτείνει στο ΣΙ, εάν επιθυμεί να ενεργήσει νομότυπα, αλλά ταυτόχρονα να μην αλλοιώσει την εκλογική διαδικασία, να θέσει υπόψη των μελών ΔΕΠ όλες τις υποψηφιότητες και να προκρίνει τις τρεις επικρατέστερες από αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, το ΣΙ, πειθήνιο στο ρόλο του Κυβερνητικού Επιτρόπου, σημασία δεν έδωσε.
Με την στέρηση του δικαιώματος να θέσουν υποψηφιότητα διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές με εγνωσμένη μεγάλη διοικητική εμπειρία και συμμετοχή στα κοινά, αλλά και με σαφείς θέσεις κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, ο οποίος είναι διάτρητος στη συνείδηση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, το ΣΙ απέδειξε για μια ακόμη φορά το ρόλο του τοποτηρητή και εγγυητή των ανατροπών που προετοιμάζονται στα Ελληνικά ΑΕΙ σε βάρος του Δημόσιου χαρακτήρα τους. Το Συμβούλιο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει βρει μια λέξη να πει για το τοπίο της ερήμωσης που επικρατεί στο ΕΚΠΑ, για την τρομακτική αποψίλωση του ΔΕΠ, για τον μη διορισμό νέων επιστημόνων, για τη διάλυση εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, για την τρομερή κατάσταση που επικρατεί μετά τις διαθεσιμότητες του διοικητικού προσωπικού. Και αν η κυβερνητική πολιτική είναι αναμενόμενη, αφού ο στόχος είναι να αποσυντεθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο προκειμένου να βρεθεί πρόσχημα για να περάσει στην ιδιοκτησία των «εθνικών εργολάβων», συνεχίζει να προκαλεί έκπληξη η ευκολία με την οποία πανεπιστημιακοί συνάδελφοι επιλέγουν να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα που προετοιμάζεται.
Η πολιτική επιλογή που έχει κάνει το ΣΙ του ΕΚΠΑ στηρίζεται στη θεωρία ότι ο περιορισμός ακόμη και των στοιχειωδών ακαδημαϊκών ελευθεριών είναι αναγκαίος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι «αλλαγές» στο τοπίο των Ελληνικών ΑΕΙ. Αρχικά, οι οπαδοί αυτής της κατεύθυνσης τα είχαν βάλει με τους φοιτητές και το λοιπό προσωπικό που τάχα η συμμετοχή τους στις διαδικασίες εκλογής πρύτανη αλλοίωνε τη βούληση του ΔΕΠ. Όταν οι κατηγορίες αυτές μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αποκλείστηκαν από τις εκλογικές διαδικασίες, ακολούθησε η σειρά των ίδιων των μελών ΔΕΠ. Τα οποία πλέον μπορούν να ψηφίζουν, αλλά μόνον εκείνους που επιλέγει το Συμβούλιο Ιδρύματος. Τα μέλη του ΣΙ του ΕΚΠΑ επιλέγουν έτσι συνειδητά να περιορίζουν και να προσβάλουν την ελευθερία γνώμης αλλά και την ευθυκρισία των συναδέλφων τους, θυμίζοντας ανάλογα σχέδια του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο οποίος πριν ανατραπεί προχωρούσε σε εκλογικές διαδικασίες, αλλά με από πριν προκαθορισμένους από αυτόν υποψηφίους.
Ο αυταρχισμός και η ανωμαλία που δημιουργείται από τον περιορισμό βασικών ακαδημαϊκών ελευθεριών είναι προάγγελοι χειρότερων δεινών. Επιδιώκεται οι διοικήσεις που θα προκύψουν με αυτές τις διαδικασίες να συνταχθούν συνειδητά με τις ακολουθούμενες πολιτικές στο νέο τοπίο της Ανώτατης Παιδείας, που προβλέπει την πλήρη απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ακολουθεί μετά το «Μικρό Πανεπιστήμιο», κατά το «Μικρή ΔΕΗ».
Η ανωμαλία και ο αυταρχισμός προηγούνται των χειρότερων. Όπως είχε πει ο ποιητής Γ. Σεφέρης στη δήλωσή του κατά της δικτατορίας: «Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος».
Αλλά, ας μη ξεχνούν όσοι παίρνουν την ευθύνη για τις ανώμαλες καταστάσεις στις οποίες οδηγούν την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι οι καιροί αλλάζουν και οι σημερινοί ζηλωτές του ρόλου του Κυβερνητικού Επίτροπου θα κριθούν για όσα πράττουν. Και επίσης ας έχουν υπόψη τους ότι συχνά ο αυταρχισμός δείχνει τα δόντια του με μεγαλύτερη ένταση λίγο πριν οδηγηθεί στην κατάρρευση η πολιτική που αυτός στηρίζει.
 
Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας
Κ. Μηλολιδάκης                                                                         Δ. Φασουλιώτης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με τρία αυτοκίνητα
Το τροχαίο σημειώθηκε στην Eξωτερική Περιφερειακή Oδό της Θεσσαλονίκης- Ένας τραυματίας
Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με τρία αυτοκίνητα
Χανιά φωτιά
Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά: Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σούδα Χανίων - Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Ναύσταθμο
Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά: Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός
taskendi
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
Σήμερα παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων στις 7μ.μ. ένα βιβλίο που αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.jpg
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετείχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση
Καθορισμός αποζημίωσης των απασχολούμενων στις εξετάσεις της 14ης Απριλίου 2024 για την απόκτηση του «Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για...
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετείχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση