Thumbnail
Eκτός δημοσίου όλοι οι συμβασιούχοι που είχαν επιστρέψει με προσωρινή δικαστική διαταγή

 

Με νομοθετική ρύθμιση Μανιτάκη εκτός δημοσίου όλοι οι συμβασιούχοι που είχαν επιστρέψει με προσωρινή δικαστική διαταγή
 
 
Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί προέκυψαν από νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης και αρνείται να υπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης επειδή παραβιάζει εργατικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των δύο υπουργών οι οποίοι υποστηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να δοκιμάζονται, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φ. Κουβέλης βρισκόταν στις Βρυξέλλες (απ’ όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή) και μετέθετε τη λύση του ζητήματος για το πρωί.
 
Η κυβέρνηση μέσω της νομοθετικής ρύθμισης επιχειρεί να βάλει φρένο στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου – και όχι μόνο – να διατηρήσουν προσωρινά τουλάχιστον στις θέσεις απολυμένους. Σε αυτή τη ρύθμιση ο κ. Μανιτάκης ζητεί τη συνυπογραφή από τον κ. Ρουπακιώτη. Μάλιστα, αργά το βράδυ έφταναν πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης που εμφάνιζαν τον κ. Ρουπακιώτη όχι απλώς να έχει αιφνιδιαστεί αλλά και να δηλώνει «ανυποχώρητος» και να επιμένει ότι δεν θα υπογράψει την πρόταση νόμου.
 
Ήδη έχουν προκύψει αντιδράσεις από νομικούς και η πρόταση νόμου που επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη (25.4.2013) στη Βουλή έχει προσλάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις, με έκφραση ενδοκυβερνητικών τριβών... πριν καν κατατεθεί. Πάντως, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έρθει «ουρανοκατέβατα» από τον κ. Μανιτάκη, χωρίς να είναι και σε γνώση του ηγετικού επιτελείου του κόμματος του κ. Κουβέλη, ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο.
 
Μπλόκο στα ασφαλιστικά μέτρα
 
Πάντως, μέσω «φραγμών» στα ασφαλιστικά μέτρα η κυβέρνηση επιχειρεί «μπλόκο» στη διεκδίκηση όσων έχουν απολυθεί να παραμείνουν – ή όσων οδηγηθούν στην έξοδο κατά το επόμενο διάστημα να επανέλθουν – στη θέση τους μέσω προσφυγής στα δικαστήρια. Με την προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν εκδοθεί θα έχουν ισχύ μόνο εάν μέχρι την ψήφιση του νόμου έχει συζητηθεί η κύρια αγωγή. Τίθεται χρονικό όριο ισχύος των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων (για 9 μήνες από την ημέρα που υπέβαλε ο εργαζόμενος τη σχετική αίτηση και όχι από την έκδοση της απόφασης), ενώ το ποσό που μπορεί να επιδικάσει το δικαστήριο δεν μπορεί να ξεπερνά το μισό των αποδοχών του εργαζομένου πριν από την απόλυση.
 
Κάθε άλλο παρά αθώα φαίνεται να είναι αυτή η ρύθμιση, όσο κι αν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λένε ανεπισήμως ότι η τροπολογία αυτή επιφέρει νομοθετικές αλλαγές που αφορούν χρονικούς περιορισμούς, όπως όριο 6 μηνών μεταξύ αίτησης προσωρινής διαταγής / ασφαλιστικών και κύριας προσφυγής, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση στις αναβολές και να μη λιμνάζουν υποθέσεις στα δικαστήρια.
 
Κατά εκτιμήσεις νομικών κύκλων, πέρα από το ότι χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και έχει διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόλησή τους σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου (δήμους, οργανισμούς κ.ά.), αναμένεται να φουντώσει η νομική προσφυγή και από άλλους εργαζόμενους που θα οδηγηθούν στην έξοδο μέσω του εν εξελίξει σχεδίου αναγκαστικών αποχωρήσεων. Αυτό προσπαθούν να …καταστείλουν με τη ρύθμιση, λένε χαρακτηριστικά νομικοί και συνδικαλιστές. Βέβαια, οι ρυθμίσεις μπορεί να έχουν ισχύ σε όλους τους εργαζόμενους.
 
Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση «τα ασφαλιστικά μέτρα δεν πρέπει να συνίστανται στην ικανοποίηση του δικαιώματος του οποίου ζητείται η εξασφάλιση ή διατήρηση». Επίσης σημειώνεται σε αυτή ότι κατ’ εξαίρεση και όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, το δικαστήριο δικαιούται να διατάξει, σε διαρκείς έννομες σχέσεις, την προσωρινή διατήρηση της ισχύος αυτών, για χρονικό διάστημα, ωστόσο, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 9 συνολικά μήνες από την υποβολή της αιτήσεως. Στις περιπτώσεις αυτές η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απορρίπτεται ως απαράδεκτη, εάν κατά το χρόνο συζητήσεώς της δεν έχει ασκηθεί η κύρια αγωγή ή έχει προσδιορισθεί δικάσιμος για την έκδοση της κύριας αγωγής, η οποία απέχει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία συζητήσεως της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην προωθούμενη ρύθμιση αναφέρεται ότι ο χρονικός αυτός περιορισμός ισχύει και για τυχόν αναβολή της κύριας υποθέσεως. Μάλιστα ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός εάν έχει συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως... Παράλληλα, η ρύθμιση ορίζει πως το ποσό που επιδικάζεται προσωρινά δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το μισό της πιθανολογούμενης απαίτησης, και εάν πρόκειται για περιοδικές παροχές το ήμισυ των αποδοχών που καταβάλλονται πριν από τη λύση ή τροποποίηση της συμβάσεως εργασίας.
 
Πυρά εργατολόγων
 
΄Ηδη, φουντώνει το κύμα αντιδράσεων, με τους εργατολόγους να πρωτοστατούν και να αναδεικνύουν το ζήτημα, εξαπολύοντας, μάλιστα, πυρά κατά του υπουργού κ. Μανιτάκη και καλώντας τους βουλευτές να μην ψηφίσουν, εφόσον κατατεθεί στη Βουλή, τη ρύθμιση. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους».
 
Οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στο εξής οι προσωρινές διαταγές καταργούνται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, μιλούν για «τραγέλαφο» καθώς με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η βουλή και την αιτιολογική της έκθεση του νόμου αυτού «την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης».
 
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εργατολόγοι συγκρούονται με τον κ. Μανιτάκη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το μέτρο της διαθεσιμότητας, υπήρξε μια ακόμα αντιπαράθεση και πυρά της Ένωσής τους κατά του υπουργού.
 
Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με τη νέα ρύθμιση που αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, ώστε να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που αφορά μέτρα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δις. ευρώ. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζει τις ρυθμίσεις που προωθεί ως βάση για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών στο Δημόσιο αλλά και για την επιτάχυνση της εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων. 
 
Παναγιώτα Μπίτσικα - tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»